Театрални новиниНА СЦЕНИТЕ НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

23.10.2017

НА СЦЕНИТЕ НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА
ОТ 23 ДО 29 ОКТОМВРИ

„КОМИЧНАТА ИЛЮЗИЯ“ ЗА ЖИВОТА И ТЕАТЪРА
  • 23 октомври, Сцена Филиал, 19.00
Поредната театрална седмица започва на 23 октомври, Сцена Филиал, 19.00, с най-новата постановка на Варненския драматичен театър „Комичната илюзия“ от Пиер Корней на един от най-провокативните млади български актьори и режисьори Васил Дуев. След лятната премиера в Театър Римски терми, сега за втори път ще се играе сценичната версия, предвидена за закрита сцена Режисьорът и сценографката Даниела Николчова, която е автор и на великолепните костюми, непрекъснато пренасят действието и героите от сцената в ложата, сред публиката и после пак на сцената. Тази динамика, обоснована от различните сюжетни нива, е подплатена от прецизното пресъздаване от актьорския ансамбъл на сложните, многопластово замислени персонажи. Чудесно превъплъщение на Цветина Петрова в ролята на Изабел и впечатляващи дебюти на най-младите във Варненския театър Ненчо Костов - Клендор, Ивайло Иванов – Адраст и Сабина Коен – Лиз. Зрителите задължително аплодират Стоян Радев – тук в малката, но детайлно изработена роля на бащата на Изабел Жеронт. Импонира изпълнението на Константин Соколов – Матамор, който успява да изгради един плътен комичен образ, а не просто смешен герой. Пламен Димитров е Придаман, който мащабно вещае морски и житейски бури. Гергана Арнаудова като Алкандра се справя убедително с концептуалната задача да приземява непрекъснато публиката, като елегантно-иронично й напомня, че все пак става дума за театър. За театъра като еманация на живота с всичките му обрати и може би по-истинското живеене... А може би илюзията е комична...


ЕДИН ДРАМАТИЧЕН „РИГОЛЕТО“
  • 24 октомври, 19.00, Основна сцена
На 24 октомври любителите на сценичните изкуства ще трябва да избират между два не по-малко интересни спектакъла – операта „РИГОЛЕТО“ на Основна сцена и комедията „Прелестите на изневярата“ на Сцена Филиал. Във Вердиевия шедьовър ще аплодираме водещи солисти на Държавна опера Варна в техни коронни роли. Баритонът Пламен Димитров е перфектен в ролята на недолюбвания от всички придворен шут, който не си спестява истините за живота в кралския двор и – случайно или не - заплаща с живота на дъщеря си Джилда. Сопраното Ирина Жекова изящно пресъздава образа на нежната и послушна дъщеря, но и силна в любовта си към Херцога млада жена. Макар и да вижда измамата му, тя принася себе си в жертва и умира, вместо него. Това е нейният съзнателен избор, убедена е Ирина Жекова и точно от тази позиция подхожда към изграждането на образа. В ролята на жизнерадостния и повърхностен, нелишаващ се от житейски удоволствия и женски прелести Херцог на Мантуа се преобразява с лекота Валерий Георгиев. Евгений Станимиров и Силвия Ангелова, в ролите на коварния Спарафучиле и леконравната, но не по-малко витална от Херцога Мадалена, внасят свои интерпретационни акценти в познатата драма. Събитието обещава да бъде наистина драматично, след като на диригентския пулт ще застане познатият с емоционалния си стил главен диригент на Държавна опера Варна Ян ван Маанен. Да добавим тук, че прочитът на „Риголето“ е на знаковия режисьор на Варненската опера Кузман Попов. Апропо, неговата 75-годишнина ще отбележим само след няколко дни, на 30 октомври, когато ще бъде представена една друга негова постановка - „Норма“ от Белини.


ПРЕЛЕСТНИ ЛИ СА „ПРЕЛЕСТИТЕ НА ИЗНЕВЯРАТА“
  • 24 октомври, 19.00, Сцена Филиал

В същия ден и час, но на Сцена Филиал, зрителите ще станат свидетели на „ПРЕЛЕСТИТЕ НА ИЗНЕВЯРАТА“. Замислени от Валентин Красногоров,   режисирани от майстора на комедията Костадин Бандутов, те са поднесени с актьорското майсторство на Валентин Митев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова, Гергана Арнаудова, Димитър Мартинов, Биляна Стоева, Константин Соколов, Валери Вълчев, Милена Кънева и Свилен Стоянов. Те правят всичко необходимо, за да докажат колко трудно нещо е всъщност изневярата. Оказва се, че изневярата зависи от толкова непредвидени и толкова различни обстоятелства, а понякога дори и съвсем не може да се случи... Да...Крайно забавен и поучителен спектакъл, в който дори може да разпознаете себе си.


„МАММА МИА“ И ВЕЧНИТЕ АББА
  • 25 октомври, 19.00, Основна сцена
На 25 октомври, Основна сцена, е време за песните на АББА и прочутия мюзикъл „Мамма миа“, в който отново под режисурата на Костадин Бандутов и диригентската палка на Ганчо Ганчев възпитаниците на Варненската детско-юношеска опера за пореден път ще заразят публиката с настроението на завладяващите вечни мелодии.
 

„КАВКАЗКИЯТ ТЕБЕШИРЕН КРЪГ“  - ПРИТЧА ЗА ДОБРОТО  
  • 26 октомври, 19.00, Основна сцена

На 26 октомври, Основна сцена, театърът разказва притчата на Бертолт Брехт „Кавказкият тебеширен кръг“, идеалното представление за ценители на иносказателния стил. Още повече, че режисьорката Маргарита Младенова, както във всяка своя постановка, така и тук поднася материал за философски размишления, отвеждащи далеч отвъд видимото. Как изглеждат днес добродетелните хора като слугинята Груша, която спасява чуждо дете? И колко страховито актуален е днес Брехт на фона на честите новини за изоставени и дори убити от майките им деца... Един спектакъл с мощен енергиен заряд, поднесен като послание на един дъх от силен актьорски ансамбъл: Гергана Плетньова, Стоян Радев, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Ина Добрева, Стоян Радев, Пламен Димитров, Антонио Угрински, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Георги Богданов.МАНОН ЛЕСКО или ГРЕШНИЯТ ИЗБОР
  • 27 октомври, 19.00, Основна сцена

След бравурните премиерни спектакли на операта „Манон Леско“, прочит на режисьора Александър Текелиев, в Опера в Летния театър тази година, на 27 октомври, Основна сцена, ще съпреживеем отново красивата музика на Пучини. И трагичната съдба на Манон, която лекомислено се отказва от своята истинска любов, предпочита богатството на възрастен покровител и плаща с живота си за грешния избор. Всъщност Пучини в цялото си творчество акцентира върху свободната любов, необременена от семейни окови. Самият той е живял цял живот с една жена без сключен брак и този факт намира отражение в произведенията му. Под вещата диригентска палка на Маестро Ян ван Маанен своя дебют в ролята на Манон ще направи солистката на Държавна опера Варна Димитринка Райчева. В ролята на брата на Манон Леско ще се представи Пламен Димитров, за когото австрийската музикална критичка Елена Хаберман написа в списанието за опера и балет „Der neue Merker”: „Много положително впечатление остави Пламен Димитров в неособено симпатичната роля на Леско. Баритон с много цветове в тембъра и много убедителен в артистичното си превъплъщение“. Партията на Де Грийо ще пресъздаде солистът на Истанбулската опера Ефе Кислали, който пя и на летните спектакли.
(Очаквайте повече по темата в сл. писмо).

„КАНКУН“ МЕЖДУ ФИКЦИЯТА И РЕАЛНОСТТА
  • 27 октомври, 19.00, Сцена Филиал

Най-добрите референции за постановката на Стилиян Петров „Канкун“ върху психодрамата на каталунския автор Жорди Галсеран, която ще се играе на 27 октомври, Сцена Филиал, са високите награди: ИКАР за сценография на Венелин Шурелов и за костюми на Елица Георгиева, АСКЕЕР за авторска музика на Петя Диманова, награда ВАРНА за екипа и награда ВАРНА на Биляна Стоева за ролята на Ремей. В своята героиня обичаната актриса влага житейски натрупвания и професионални наблюдения, които й помагат да изгради многолик портрет на една съвременна жена – сензитивна и нежна, вярна или невярна съпруга, вярна обаче на себе си, търсеща и колебаеща се, последователна във фантазмите на въображението си - там някъде на границата между фикцията и реалността...  При сладките сънища/мечти (Sweet Dreams), които Стилиян Петров залага в режисьорската си концепция, а Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова, Пламен Димитров и Гергана Арнаудова ги живеят на живо.


ФАМИЛНА СЪБОТА СЪС „СЪН“
  • 28 октомври, 16.00, Сцена Филиал

Театралната седмица завършва на 28 октомври със „Сън“, който вече се утвърди като любимият съботен фамилен спектакъл. „Сън“ ще отвори за пореден път Сцена Фамилия на Сцена Филиал и тази събота от 16.00. Часът се оказа много удобен както за децата, така и за родителите. Същото може да се каже и за цената на билета - 5 лв, а ако вземете Пакет Фамилия за четирима, той ще ви струва само 12 лв. Но по-важно от всичко това е самият спектакъл, на който авторката на пиесата Магда Борисова и режисьорът Стоян Радев Ге. К. канят деца и възрастни от 7 до 107. И имат право - независимо от възрастта, всички харесват „Сън“. Магьосници, феи, странни вълшебства, забавни и поучителни случки оживяват в съня на героя Тони – Георги Няголов. Там се появяват Валери Вълчев - Сладкаря, Цветина Петрова – Банкерката и Николай Кенаров – Кучето, заедно с тях и феите: Биляна Стоева – Феята на зъбчето, Веселина Михалкова – Феята на радостните игри, Даниела Викторова – Феята на сдобряването, Теодора Михайлова – Феята на блестящите идеи, Константин Соколов – Големият вълшебник, Николай Божков – Доктор Сън, Гергана Арнаудова - Библио, Милена Кънева - Текаря, Юлияна Чернева – Майката.
Още след първия спектакъл на „Сън“ в началото на октомври актьорите веднага се отзоваха на желанието на младите зрители за снимки с героите, за да пренесат посещението си във вълшебната страна на сънищата и на своите мобилни телефони. Заниманието толкова допадна на всички, че феите и другите приказни същества решиха и на следващия, и на по-следващия спектакъл на „Сън“, и въобще всеки път на Сцена Фамилия, да се снимат със своите зрители. Ще се снимат и с вас    

Ръководството си запазва правото на промени в програмата

Билетни каси
Основна сцена – тел. 052 665 022; Сцена Филиал - тел. 052 612 998;
Работно време: пон.-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00-13:30 и 14:30-19:00.; неделя 11:00-16:00. Сцена Филиал – един час преди спектакъл
Реклама и организация ДT „Стоян Бъчваров”– тел. 669 650/51; www.dramavarna.com
Реклама и организация Държавна опера Варна 052 665 020; www.operavarna.com


 


всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker