Театрални новиниЦентър за култура и дебат „Червената къща” ПРОГРАМА октомври 2016

02.10.2016

3. окт. (понеделник) 2016, 18:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, съвместно със Сдружение „Болканасист” и Форум „Гражданско участие”, представят:
Референдумът – риск или шанс за демокрацията?
дебат
Проблем или решение е използването на инструмента „пряка демокрация”? Дали той увеличава ролята на гражданите или преформулира демокрацията от либерална в „референдумна”? Какво ще попречи демокрацията да се превърне в диктатура на мнозинството? С участието на: швейцарския експерт Патрик Трийс, генерален секретар на парламента на кантон Берн, българския политолог Димитър Димитров');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Димитър Димитров');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Димитър Димитров');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Димитър Димитров и специалния гост от аудиторията на Карлос Рейнхард, председател на парламента на кантон Берн, Швейцария. Публиката ще участва в дебата с изказвания и въпроси и ще може да гласува анонимно по всички въпроси на инициирания на 6 ноември референдум, включително по отпадналите след решението на Конституционния съд.
На български и английски език, с осигурен превод.
Вход свободен  
прочети повече резервирай място        

3. окт.  (понеделник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Посолството на САЩ в България, Центърът за култура и дебат "Червената къща" и Асоциацията на европейските журналисти-България представят:
Журналистика с раница на гръб: когато оставиш камерата
лекция
Американският военен репортер и автор Кевин Сайтс ще изнесе лекция за моралните противоречия на войната и границата между професионалната отговорност и човешкия дълг. Сайтс има десетгодишен опит в отразяването на войни и бедствия за ABC, NBC, CNN, and Yahoo! News и е наричан „дядото” на журналистите с раница на гръб, тъй като е сред първите, които работят сами, екипирани  единствено с раница с преносима техника за заснемане, писане, редакция и предаване на репортажи от най-опасните точки на планетата. В своя новаторски проект Гореща зона (Hot Zone) той успява да отрази почти всяка война в света за една година, печелейки  през 2006 г. наградата за журналистика „Даниел Пърл” за смелост и почтеност в журналистиката.
Изисква се предварителна регистрация за събитието.
На английски език, с превод на български.
Вход свободен  
прочети повече резервирай място        

4. окт. (вторник) 2016, 16:00
Червена зала
Асоциация за свободен театър представя:
Споделена визия: стратегия за развитие на свободната творческа сцена
дискусия
Творческият сектор започна първото изследване на свободната сцена за визуални изкуства, танц, театър, музика и литературата в София, за да проучи потенциала ѝ и предложи ефективен път за нейното развитие. Резултатът е една споделена визия за действията, обект на дискусията, които градът трябва да предприеме в периода 2016 - 2023, за да развива и привлича талант и използва пълноценно творческия си капитал.
Изисква се предварителна регистрация.
На български език.
Вход свободен  
резервирай място        
 
4. окт. (вторник) 2016, 18:00 – откриване
5.-28. окт. (сряда-петък) 2016, 9:00-19:00 всеки работен ден

Гьоте-институт България
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България, СО Район „Възраждане” и Италианският културен институт, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
The Dream
фото изложба
През последните пет години Фабио Бучарели документира причините и следствията от най-голямата миграция на бежанци след Втората световна война. Изложбата разказва историите на избягалите от войните в Сирия, Либия, Афганистан и отвъд. Фотографиите разкриват човечността и силата на бежанците, които се уповават на мечтата да намерят сигурност, да върнат достойнството си и отново да изградят живот, пълен със смисъл. Автор: Фабио Бучарели, Италия; Куратори: Светлана Бахчеванова и Надежда Павлова. Изложбата ще бъде представена от Алексей Пампоров – доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Изложбата е осъществена със сутрудничеството на Италианския културен институт.
Вход свободен   
 
5. окт. (сряда) 2016, 19:00 – откриване
6.-27. oкт. (четвъртък-четвъртък) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден

зала Гъливер
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Мигрантски стандарти
фото изложба
Репресивната миграционнна политика, провеждана от повечето страни в ЕС, е в противоречие с основните принципи на съюза. Серията се занимава с въпроса за правата на мигрантите и признаването на тяхната история, обществена роля и социално равенство. Тя включва портрети на деца и тийнейджъри, позиращи пред фонoве, тематизиращи две противоположни, но взаимосвързани пространства. Автор: Боряна Венциславова, Австрия/България.
Вход свободен  
прочети повече        
 
6. окт. (четвъртък) 2016, 19:00
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща”,  в рамките на програмата „Проверка на реалността”
Факти срещу пропаганда: предизвикателствата на постфактологичния свят
дискусия
В световен мащаб фактите имат все по-малко значение за публиките, които се групират около общи емоции и срещу общ противник. Това е така не само в България, но и в кампанията за Брекзит, президентските избори в САЩ, информационните войни между Русия и Турция. Дали това са вариации на пропагандата, които човечеството познава от столетия, или можем да говорим за нова пост-фактологична действителност? Доколко популярността на социалните за сметка на традиционните медии превръща общественото мнение в заложник на манипулацията? С участието на: Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет, и журналистите Иван Бедров и Илия Вълков. Модератор: Зорница Стоилова, в-к „Капитал”. Дискусията е част от програмата „Проверка на реалността”, осъществявана с подкрепата на Фондация „Америка за България”.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход: 2/1 лв.   
 
12. окт. (сряда) 2016, 15:00
зала Гъливер
Арт-док зона В/ХОД
Същността на живота: хлябът!
работно ателие
Представяне на различни технологии в приготвянето на хляб и дегустация, които на 13 октомври ще бъдат последвани от дискусия за хляба като социален и културен феномен и представление за историята на хляба в южноиталианската провинция Матера.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен  
     

12. окт. (сряда) 2016, 18:00
зала Пеша Николова
Посолство на САЩ, Асоциация на европейските журналисти-България, Център за култура и дебат „Червената къща”
Ролята на медиите в президентската кампания в САЩ
дискусия
Дискусия с Пол Срачич, политически анализатор, ръководител на департамента по политика и международни отношения в университета Йангстаун, Охайо, САЩ и чест колумнист в издания като The Washington Post и CNN.com. Една от последните му статии в The Washington Post е публикувана в книгата „Науката зад Тръмп: Как да обясним издигането на един неочакван кандидат” (The Science of Trump: Explaining the Rise of an Unlikely Candidate). Модератор: Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, който пише за Esquire, Outside, The Nation, VQR, Foreign Policy и The New York Times. Кенаров е член на Управителния съвет на Aсоциацията на европейските журналисти-България, както и член на PEN-America.
Изисква се резервация за събитието.
На английски език, с превод на български.
Вход свободен  
   

13. окт. (четвъртък) 2016, 16:00
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Свобода от страха” и Асоциация АРТерия
Хляб за тялото, хляб за душата
дискусия
Дискусията представя темата за отглеждането на житни култури, производството на хляб и споделянето му като социален и културен феномен, еднакво валиден сред всички общности. В хода на разговора се търси и съпоставка между хлебните традиции на България и Италия.
Изисква се резервация за събитието.
На български и италиански, с превод на български.
Вход свободен   

13. окт. (четвъртък) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Свобода от страха” и Асоциация АРТерия представят:
Песента на хляба
театър
Спектакълът „Песента на хляба” съчетава артистичен разказ и инсталация на Дарио Карментано, представени на Венецианското биенале за изкуство през 1999. Сюжетът проследява историята на хляба на южноиталианската провинция Матера и как той отразява социалните промени в общността. „Химн на живота и на автентичността, на земята и на античните области Матера и Лукания” – така определят постановката нейните автори. Автор: Дарио Карментано; режисьор: Анджела Де Гаетано; оригинална музика: Лоредана Паоличели; актьори: Нандо Ирини, Джована Стафиери, Анна Роза Матера; осветление: Франц Катакио; звук: Анджело Канариле.
Изисква се резервация за събитието.
На италиански език, с български субтитри.
Вход: 12/10 лв.  
   
14. окт. (петък) 2016, 13:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Бизнесът онлайн в ЕС: какво и кога да очакваме?
семинар
Какви са сегашните ограничения пред предприемачите онлайн, предстоящите промени според плана за единен дигитален пазар в ЕС и очакваните нови възможности и как да се подготвим за тях? На тези въпроси отговарят трима експерти в областта на оналйн предприемачеството: Тодор Ялъмов, Център за изследване на демокрацията, Ева Паунова, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия, и Деян Петров, Активни потребители. Семинарът се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от „Червената къща” с подкрепата на Европейския парламент.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен  
резервирай място        
 
15. окт. (събота) 2016, 11:00-15:00
Червена зала, зала „Безименна”, Red Café

Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, Каритас България, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Среща с Мисия „Бъдеще”
представяне
В рамките на проекта „Жени и деца –интеграция и овластавяне” жени от различни страни и възрасти представят неща, изработени по време на проекта. Успоредно с представянето денят е и време за споделяне на домашно приготвена храна от участниците и публиката.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен  
прочети повече резервирай място        

16. окт. (неделя) 2016, 18:00
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
ХОД 16: Лаборатория за изследване на реалността
работно ателие
ХОД 16 е месечна среща на изявени имена от театралната гилдия, които в продължение на една неделна вечер създават „въображаем спектакъл” по важна и проблемна тема от обществения живот. ХОД 16 е за театралните артисти онова, което е пленерът за художниците и джам сешънът за музикантите – среща за спонтанен и креативен диалог, в който артистът е и общественик – той проследява ХОД-а на действителността и търси начин да я подобри.
Изисква се предварителна резервация.
На български език.
Вход свободен  
резервирай място        

17. окт. (понеделник) 2016, 19:30-20:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, в рамките на фестивала „Между хората и културите”
Мир Вам
вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
Изисква се резервация за събитието.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)   
прочети повече резервирай място        

18. окт. (вторник) 2016, 18:00 – откриване; 18:30 – пърформанс
21., 24., 27. окт. (петък, понеделник, четвъртък) 2016, 18:30 – пърформанс

зала Безименна
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Дестинация
видео изложба и пърформанс
Две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго и нямо оперно представление, създадено специално за „Между хората и културите” с участието на Иван Стоянов. Целта на операта е да привлече внимание към гласа на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални”, чиито гласове не се чуват в общественото пространство.
Вход свободен  
прочети повече        
 
19.-27. окт. (сряда-четвъртък) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Дестинация
видео изложба
Две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго.
Вход свободен  
прочети повече      
 
20. окт. (четвъртък) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Невидими №3: ДОМ
вербатим театър
Спектакълът „Невидими №3: ДОМ” е построен върху разговори с бездомни хора, проведени в периода, когато те са най-уязвими – зимата. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават думите им и техните размисли за дома, улицата, обичта, семейството и сънищата. Режисьор: Неда Соколовска; драматургична обработка: Радослав Чичев, Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценография: Деница Аргиропулос; обработка на документален материал: Мириам Кожа; асистент-режисьор Стефани Ханджийска; участват: Петко Каменов, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Елена Кънева, Тодор Близнаков.
Изисква се предварителна регистрация.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор на публиката)  
резервирай билет        
 
25. окт. (вторник) 2016, 9:00
Червена зала
Полският институт представя:
Съвременна Украйна: въпросите, които остават
дискусия
Тема на дискусията са предизвикателствата за съвременна Европа в контекста на революцията на достойнството в Украйна. В дискусията участват: Мустафа Джемилев (Украйна), лидер на кримските татари, активист за граждански права в Украйна и лауреат на първата международна награда „Солидарност” на името на Лех Валенса; Кшищоф Становски (Полша), председател на Фондацията за международната солидарност и бивш член на „Солидарност” по време на комунизма; проф. Ярослав Хрицак (Украйна), историк; Уршула Дорошевска (Полша), бивш посланик на Полша в Грузия и директор на Полския институт в Минск. Модератори: д-р Огнян Минчев – директор на Института за регионални и международни изследвания; Весела Чернева, старши анализатор и директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.
На полски/руски, с превод на български.
Изисква се резервация за събитието.
Вход свободен  
резервирай място        
 
25. окт. (вторник) 2016, 18:00-20:00
зала Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Мигратон
публично четене
От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди – стотици класически и съвременни книги разказват за движенията на хората в пространството в бягство от заплахи и търсене на по-добър живот. В „Мигратон“ каним публиката да излезе на сцената и да се включи в четенето и обсъждането на тези книги, които сме подбрали, или вашите любими книги за мигрантите. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/
„Мигратон“ се осъществява в сътрудничество с Културната фондация "Алианц" и ще продължи и през ноември.
Изисква се предварителна регистрация.
На български език.
Вход свободен    
прочети повече резервирай място        
 
26. окт. (сряда) 2016, 19:30-20:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, в рамките на фестивала „Между хората и културите”
Мир Вам
вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
Изисква се предварителна регистрация.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)  
прочети повече резервирай билет        
 
28.-29. oкт. (петък-събота) 2016, 9:00-22:00
Червена зала, зала Гъливер, зала „Безименна”
Студентското общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2016, 28-мо издание
фестивал
"Компютърно пространство" е международен форум за компютърни изкуства с конкурсна и фестивална част. В „Червената къща” ще се състои фестивалната част на форума, която включва семинари, срещи с автори и изложби. Пълната програма може да видите на www.computerspace.org.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен 
резервирай място
       
29. окт. (събота) 2016, 10:00
Червена зала, зала Гъливер
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, Дружество за ООН в България, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Ателие „Култура”
работно ателие за деца
Децата ще имат възможност да нарисуват символ на собствена или чужда култура – танц, носия, ястие, обичай – нещо, което ги е впечатлило, както и сами да изработят кукли с помощ от нас, с които да акцентират върху красотата на разнообразието и индивидуалността.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен  
прочети повече резервирай място        
 
29. oкт. (събота) 2016, 15:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Български и кюрдски народни танци
танц
Концертна изява на кюрдска танцова група на лица, търсещи закрила в отдел „Производство за международна закрила, кв. „Враждебна” на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), с ръководители Силвия Василева, старши експерт, и Емилия Минчева, младши експерт в ДАБ.
Изисква се предварителна регистрация.
Вход свободен  
прочети повече резервирай място  
      
30. окт. (неделя) 2016, 19:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Смъртни грехове
театър
Основни теми в постановката са идентичността и националната принадлежност в условията на световна глобализация. Авторът преплита актуалната проблематика за интеграцията на бежанците и емигрантите в Европа. Драматичната интерпретация набляга на трагико-комедийния аспект на взаимоотношенията, които могат да достигнат до абсурдност и сюрреализъм. Предизвикателната съвременна постановка е независим проект на театър „Наш Свят”. Aвтор: Феликс Митерер, Австрия; режисура и адаптация: Ива Панева; сценограф: Боян Марков; костюми: Александър Гергинов; музика: Георги Стрезов; участват: Маргарита Хлебарова, Албена Ставрева, Петко Каменов, Румен Михайлов.
Изисква се предварителна резервация.
На български език
Вход: 12/10 лв.  
прочети повече резервирай билет        
 
31. окт. (понеделник) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Maйките
вербатим театър
 
Четири утвърдени актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на жени, преминали през великото предизвикателство на майчинството. В спектакъла са представени личните истории както на самите актриси, така и на още 17 жени, интервюирани от екипа на „Майките” по време на репетициите. Режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; участват: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова, Любомир Желев.
Изисква се регистрация за събитието.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв.  
резервирай място    

 
всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker