Театрални новиниПрограма март 2016 на Център за култура и дебат "Червената къща"

24.02.2016

1. март 2016
Червена зала
Клуб „Обектив” представя:
Жените в затвора
дискусия
Какво се случва с лишените от свобода жени зад стените на затвора и с децата им навън? Съобразена ли е българската пенитенциарна система с международните стандарти и в кои сфери не успява да адресира специфичните нужди на жените? След края на дискусията ще бъде представена кампанията „Обувката”, благотворителна инициатива за събиране на дарения под формата на обувки за деца от крайно бедни семейства в гр. Септември. Водещ на дискусията: Антоанета Ненкова.
 • На български език.
 • Вход свободен

Драматично-куклен театър „Васил Друмев”, Шумен
Оттука започва България

ВЕРБАТИМ СПЕКТАКЪЛ
1. мар./19:30/Червена зала
„Оттука започва България” е авторски документален текст, построен дословно върху интервюта с шуменци по важни за града и човека теми. „Оттука започва България” е един проникващ поглед към миналото ни, към родовата ни идентичност, към съвременния патриотизъм и съжителството на различните етноси.” Неда Соколовска
Режисура и композиция: Неда Соколовска; сценична среда: Неда Соколовска и Диляна Асенова; с участието на: Валентин Ченков, Любомир Любенов (гост), Мария Григорова, Милен Димитров, Стефани Лечева и Василия Дребова (гост).
 • бг | Времетраене: 70 мин | Вход: 12/10 лв.

Фотошкола „Паралакс” в Червената къща (2.–31. мар.2016)
Настоящата изложба е съвкупност от работи на възпитаници и преподаватели на тригодишната фотошкола „Паралакс”. Провежда се за седма поредна година с трима водещи преподаватели: Цочо Бояджиев - професор по философия в Софийски университет, Катерина Гаджева - доктор по изкуствознание, Николай Трейман - потомствен фотограф. Мотото на фотошколата е сентенция, преведена от български на латински: - научи, за да видиш - disce at videas. Всяка учебна година в школата е посветена на световноизвестен фотограф и неговото творчество. За повече информация: www.paralaxphoto.com.

Естетически потенциал на случайността във фотографията
семинар
2. мар./16:00/зала Пеша Николова
 • С участието на: преподавателите от Софийски университет проф. Цочо Бояджиев, доц. Огнян Касабов, гл.ас.д-р Васил Видински
Улицата
ФОТОИЗЛОЖБА
2. мар./18:30 - откриване/7.-31. мар., всеки работен ден от 10:00 до 19:00/зала Безименна
 • Автори: Димитър Батаклиев, Красимир Умарски, Боряна Илиева, проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман
Аз сме
ФОТОИЗЛОЖБА
2. мар./18:30 - откриване/7.- 31. мар., всеки работен ден от 10:00 до 19:00/зала Гъливер Заслепяване
ФОТОИЗЛОЖБА
2. мар./18:30 - откриване/7.- 31. мар., всеки работен ден от 10:00 до 19:00/зала Андрей Николов
 • Автор: Николай Трейман
Градски етюди
ФОТОИЗЛОЖБА
2. мар./18:30 - откриване/7.- 31. мар, всеки работен ден от 10:00 до 17:00/зала Пеша Николова
 • Автор: Ивелина Берова
Домът на човека
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА
2. мар./19:30/зала Пеша Николова
 • Aвтори на фото албума: Николай Трейман, проф. Цочо Бояджиев
 • Вход свободен

Театър - Студио Персона
Росмерсхолм
ТЕАТЪР
7. мар./19:30/Червена зала
Номинация Икар 2016 за Мартиан Табаков - дебют за авторска музика и изпълнение на живо
Плановете на Юханес Росмер - последният наследник на аристократичен род - да се впусне с най-благородни намерения в обществения живот се сблъскват безмилостната реалност на политиката. Разкритите тайни от личния живот се преплитат в почти криминалната предистория на трите дни на сценично действие. Какво точно се е случило преди, остава загадка и за самите извършители, чието съзнание отчаяно се бори да забрави истинските мотиви на желанието. Автор: Хенрик Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
 • бг | 120 мин | Вход: 12/10 лв.

Европейска мрежа на центровете за дебат „Време да говорим“ (Time to Talk)
Има ли алтернатива икономиката на консумеризма, възможна ли е икономика „без растеж“ (degrowth)?
ДЕБАТ
9. мар./18:30/Червена зала
Темата за постигане на устойчивост и просперитет чрез икономическо смаляване занимава умовете на граждански и екологични активисти от десетилетия. Проблем или решение е концепцията за минимален базов доход и икономика без растеж?
С участието на Филка Секулова (доктор по екологична икономика от Автономния университет на Барселона), икономиста Боян Рашев (denkstatt.bg) и Ваня Григорова (председател на „Солидарна България“).
 • бг | Вход свободен

Студио за документален театър „Vox Populi“
Протест.mp3
ВЕРБАТИМ СПЕКТАКЪЛ
11. мар./19:30/Червена зала
„Аз съм „за“ да има прозрачност във тъпата ни страна, 'щот не може да има хора, които искат... некои от исканията са им... вече те не с... те не знаят какво искат, но в повечето случаи искат... ъ... по... по-малки цени, да има прозрачност, не на монополите и така нататъка, за т'ва съм „за“ и подкрепям проектите, ъ... проектите, протестите. Що? Т'ва къде ше го постваш? “.

В|ХОД и Институтът на боклуците
Да купиш история
документален моноспектакъл
14. мар./19:30/Червена зала
Изчезването на пазарския човек е своеборазна загуба на културна идентификация. Проектът „Да купиш история” е артистична реакция срещу нехуманните държавни политики, които действат срещу независимия човек. През последните няколко десетилетия станахме свидетели, както и жертви, на все по-видимата замяна на градската култура с корпоративни структури. В тези структури човекът няма никакво значение спрямо уникалността на своята същност. Емоциите и възприятията му вече не са приоритет. Съществуването му като самостоятелна единица е невъзможно. Неговите идеи и действия отдавна са влезли в системна експлоатация. Единствената превенция е запазването на личната му история.

Театър - Студио Персона
Росмерсхолм
ТЕАТЪР
16. мар./19:30/Червена зала
Номинация Икар 2016 за Мартиан Табаков - дебют за авторска музика и изпълнение на живо
Плановете на Юханес Росмер - последният наследник на аристократичен род - да се впусне с най-благородни намерения в обществения живот се сблъскват безмилостната реалност на политиката. Разкритите тайни от личния живот се преплитат в почти криминалната предистория на трите дни на сценично действие. Какво точно се е случило преди, остава загадка и за самите извършители, чието съзнание отчаяно се бори да забрави истинските мотиви на желанието.

В|ХОД и Театър „Реплика”
До теб
ДОКУМЕНТАЛЕН ТЕАТЪР
19. мар./19:30/Червена зала
Документално представление, базирано на интервюта с жени и деца, жертви на домашно насилие. Целта на представлението е да открие личността на тези жени и деца и да ги „извади” от статистиката. Шестима актьори споделят историите на шест души, преживели насилие в семейството. Заедно с публиката те преживяват документираните истории на реални хора, за да дадат гласност на този сериозен проблем.

Космонавт
ПЪРФОРМАНС
21. мар./19:30/Червена зала
Проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1“ през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров загива.

Студио за документален театър „Vox Populi“ и Център за култура и дебат "Червената къща"
Установено при огледа
ДОКУМЕНТАЛНА ДРАМА
24. мар./19:30/Червена зала
Номинация Икар 2016 за Десислава Гаврилова за драматургичен текст
През юли 2011 в Борисовата градина е намерено убито момиче и тази трагедия влиза задълго във водовъртежа на медийното внимание. Невинно задържан „клошар“, медии-хиени, разследващи полицаи, журналист-гуру на цяло поколение, а накрая и осъден... Раждат се героите на един стряскащ разказ за това как ежедневно, безцеремонно и „невинно“ погазваме достойнството на другия. За да се доставят зрелища към хляба, и „обществено спокойствие“.

Център за култура и дебат „Червената къща“ и Де Бали, Амстердам
Как да мислим бъдещето на Европа: отговорът на ангажирания театър
Дискусия
25. мар./18:30/Червена зала
Дали изкуството може да ни помогне да се ориентираме в комплексната реалност в Европа днес? Дали ангажираният театър може да ни върне усещането за автентичност в един хипер-медииран свят? Каква картина на съвременна Европа чертае документалният театър, създаван днес в различните краища на Европа и можеми ли да гледаме на него като на своеобразен барометър на нашето съвремие?
 • С участието на: Елена Гремина (teatr.doc, Москва), Ана Ленгел (Панодрама, Будапеща), Неда Соколовска (Студио за документален театър „Vox Populi” и В|ХОД, София), Роман Павловски (Sopot Non-Fiction, Полша), Анук Нуйенс, (автор, драматург и пърформър, Амстердам)
 • Модератор: Десислава Гаврилова (съ-основател и председател на Червената къща, автор на документална драматургия).
 • aнгл | Вход: 2/1 лв.

Сдружение „Академия артисти за деца” съвместно с Фондация „Ден Гри”
Горска приказка за тролове и феи
ТЕАТЪР ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ
26. мар./11:00/Червена зала
На сцената артисти и деца заедно разказват приказка за страха от непознатото, което крие външния свят, за освобождаването от него и радостта от пътуването и откривателството. Спектакълът е изграден от изразните средства на театър на маската, куклен театър, танц и ритъмлаборатория и дава възможност на децата да опитат различни перкусионни инструменти, да играят с маска и измислят персонаж.

В|ХОД и Студио за документален театър „Vox Populi“
Мир вам
ВЕРБАТИМ СПЕКТАКЪЛ
28., 30. мар./19:30/Червена зала
В „Мир вам” бежанската криза се разказва сама чрез историите на участниците в нея: бежанци, мигранти и обикновени българи, които имат допир с чужденците. Какво е да бягаш от война? Как се прекосяват граници? Какъв е животът в бежанския лагер? Къде е търпимостта? Има ли толерантност? И можем ли да приемем, че живеем в свят, в който всички сме хора?

20. Международен София филм фест
Звярът е още жив
ПРОЖЕКЦИЯ ДЕБАТ
29. мар./19:00/Червена зала
Млада българка изважда досието на починалия си дядо, за да разкрие миналото и да намери отговор на въпроса защо социалистическата идея се е провалила. В един полумистичен диалог с дядо си внучката възстановява колективната памет на поколенията. Прожекцията е последвана от дебат. Реж: Мина Милева, Весела Казакова, България, 2016, 91 мин., документален

Студио за документален театър „Vox Populi“
Майките
вербатим спектакъл
31. мар./19:30/Червена зала
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките” е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.

Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” ул. „Любен Каравелов” № 15 София 1142
www.redhouse-sofia.org
За информация и резервации – не по-късно от 2 часа преди началото на събитието на тел. (02) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 – за мобилни телефони, office@redhouse-sofia.org и на www.redhouse-sofia.org

Продажба на билети се извършва всеки работен ден между 15.00 и 21.00 ч. на касата. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” си запазва правото да прави промени в програмата. Актуалната програма на Червената къща и промените в нея можете да научите на www.redhouse-sofia.org.

Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ e проект на фондация „Гъливер клиринг хауз“. Центърът работи с подкрепата на Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009–2014, Министeрството на културата, Столична община и в партньорство с Френския институт, Гьоте-институт България и В|ХОД – платформа за документално изкуство.

 
всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker