Театрални новиниФестивалното лято на Русенската опера продължава с участие в десетото юбилейно издание на музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец

10.08.2014

Фестивалното лято на Русенската опера продължава с участие в десетото юбилейно издание на музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец
Фестивалното лято на Русенската опера продължава с участие в десетото юбилейно издание на музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец
13-17 август

На 1 август със спектакъла на операта „Отело” бе ударен финалния акорд на четвъртия международен музикален фестивал „Сцена край реката Русе`2014”. В продължение на месец и половина зрителите се радваха на разнообразна лятна програма, която Държавна опера-Русе тази година бе подготвила за почитателите на различните музикални жанрове. Две премиери – на оперетата „Графиня Марица” и балета „Кармен” предизвикаха истински фурор в крайдунавската столица. Лятното турне на Русенска филхармония с хитовите концерти  „Класиката среща АББА” и „Оставаме с песните на Борис Карадимчев” под диригентството на Найден Тодоров и Григор Паликаров вдигнаха на крака публиката в Русе, Варна, Добрич и Бургас. Препълнени зали, възторжени аплодисменти, екзалтирана пееща и танцуваща публика и емоции, които трудно могат да се опишат. „Трубадур”, „Кармен”, „Севилският бръснар” и „Отело” бяха избраните оперни шедьоври в лятната фестивална програма. Еуфоричното настроение бе подсилено и с бляскавия концерт-спектакъл „От Виена до Бродуей” с избрани любими фрагменти от мюзикъла и оперетата. Преди началото на новия творчески сезон Русенската опера гостува на два музикални фестивала – „Моцартовите празници” в Правец /13-17 август/ и оперния фест в Банско /29 и 30 август/.
За втора поредна година артистичният директор на Музикалния фестивал „Моцартови празници Правец” оперната прима Христина Ангелакова избира състава на Русенската опера – този път водещият извънстоличен оперен театър участва в четири събития от програмата на фестивала. Елитната крайдунавска трупа с участието на хор „Дунавски звуци” щe представи своя спектакъл на операта „Дон Жуан” от Моцарт, с който ще бъде открито десетото юбилейно издание на фестивала. Премиерният музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери” – копродукция с Русенската опера, ще се състои на 15 август. Съвместна изява на оркестъра на Русенската опера и Варненската детско-юношеска  опера предстои в спектакъла за деца на мюзикъла „Джекил” по музика на Джон Мур на 16 август от 11.00 часа. Оркестърът и балетът на Русенската опера и хор „Дунавски звуци” ще закрият фестивала на 17 август с гала концерта „Класика, рок и танц”. В програмата на фестивала участват и талантливите солисти на Русенската опера Диана Василева, Петър Костов, Венцеслав Анастасов, Николай Моцов, Пламен Бейков

ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ „МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ ПРАВЕЦ`2014”

Музикалният фестивал „Моцартови празници Правец” е на прага на своето десето юбилейно издание през 2014 година. Създаден през 2004 година Международният музикален фестивал „Моцартови празници” в  Правец преминава от малката бутикова форма до впечатляващите издания на открито през последните няколко години. Фестивалът заслужено се нарежда сред най-големите и авторитетни събития в културния календар на България и региона. Посветени на творчеството на гениалния австрийски композитор В. А. Моцарт, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни годишнини – тази година реверансът е към творчеството на Рихард Щраус, Римски-Корсаков, Кристоф Вилибалд Глук и гения на най-великия художник на всички времена Микеланджело Буонароти. Специалното юбилейно издание на „Моцартовите празници Правец 2014” ще заложи на присъствието на имена от световния оперен афиш, ще предостави сцена за изява на млади открития, ще предложи разнообразна и прецизно подбрана програма от оперни, балетни, театрални и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни. Моцартовите празници ще приютят различните видове изкуства и музикални жанрове от 13 до 17 август на три сцени - откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт, читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец. Фестивалът е включен в културния календар на Министерството на културата. Организира се от сдружение „Моцартови празници Правец`04” с подкрепата на Министерство на културата, Община Правец, Планекс ООД, Топлик ООД, Лекс Груп АД, ПОК „Доверие” АД, Асет Банк. Генерален спонсор Тера тур сървиз. Медийни партньори БНТ, БНР, Дарик радио, Класик ФМ, Джаз ФМ, Капитал. Фестивалът подкрепя София и югозападния район - кандидат за европейска столица на културата 2019.

Официалното откриване на Десетия юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2014” ще се състои на 13 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера-Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. Красивата и драматична творба на великия композитор ще оживее с участието на утвърдени артисти и на най-ярките оперни изпълнители от новото поколение певци, които през последните години се радват на триумфални успехи на наши и международни сцени. В ролята на Дон Жуан гостува латвийският баритон Валдис Янсонс. Участват Вера Гиргинова, Николай Моцов, Йоана Железчева, Деян Вачков, Пламен Димитров, Илина Михайлова, Пламен Бейков, хор "Дунавски звуци", оркестър на Държавна опера-Русе. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев. Режисьор Огнян Драганов, диригент на хора Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на оперната прима Цветелина Василева и на елитния Софийски фестивален оркестър, изправял на крака публиката в различни точки на света. Диригент Владимир Кираджиев.

Музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери” ще привлече вниманието на ценителите на изисканата  форма. Този елегантен колаж ще запознае зрителите с “малката история” на Александър Пушкин “Моцарт и Салиери”, пресъздадена от музиката на Римски–Корсаков, Салиери и неподражаемия Моцарт. Премиерата на спектакъла се подготвя специално за „Моцартовите празници” с участието на Калин Врачански в ролята на Моцарт и Асен Блатечки в ролята на Салиери. Участват оперните певици Симона Кодева, Диана Василева и Мариана Панова, актьорите Владимир Зомбори и Христо Пъдев, хор „Дунавски звуци” и оркестър на Държавна опера-Русе. Режисьор Бина Харалампиева. Диригент Иван Ангелов. Спектакълът е копродукция с Русенската опера.
Тази година на сцената на „Моцартовите празници” балетната вечер ще бъде представена от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия. Една от най-утвърдените и престижни италиански танцови трупи ще гостува с триптих по музика на Рихард Щраус - АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER. Балетният спектакъл  се подготвя за „Моцартовите празници” – премиерата му ще бъде на 16 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт. Хореография Тучо Ригано, сценография и костюми Салваторе Русо. В ролята на Саломе гостува примабалерината на балета на Театъра Сан Карло, Неапол Кандида Сорентино.

Моцартовите празници ще завършат на 17 август с очаквания гала концерт-фойерверк на площада пред Община Правец „Класика, рок и танц” с участието на Беса Лугичи /Косово/, Йоана Железчева, Илина Михайлова, Мария Жекова, Венцеслав Анастасов, Деян Вачков, Петър Костов, хор „Дунавски звуци”, балета и оркестъра на Държавна опера-Русе, рок група „Кикимора” и Николо Коцев. Диригент Мартин Пантелеев.

Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони. Световноизвестното мецосопрано ще проведе от 10 до 17 август Майсторски клас за млади оперни певци в Правец, който ще завърши с концерт на участниците в него. Почитателите на нейното изкуство ще могат да се срещнат с Бруна Балиони отблизо на традиционната „Среща с автограф” на 14 август. Ще бъдат прожектирани уникални кадри от най-успешните, регистрирани спектакли на певицата от сцените на Миланската Скала, Ковънт гардън и други.
Мюзикълът „Джекил” по музика на Джон Мур – това е тазгодишният избор на организаторите за най-малките зрители на фестивала. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Русе. Диригент Ганчо Ганчев.

„Моцартовите празници” в партньорство с Националната художествена галерия-София ще отбележат 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец, вдъхновил с изкуството си велики композитори, писатели, режисьори и артисти. Пианистът Александър Хинчев ще изпълни „На Сикстинската капела” от Ференц Лист, сопраното Зара Димитрова ще представи арии от Глук, Хендел и Вивалди, а сонетите на Микеланджело ще прзвучат в изпълнение на Силвия Лулчева. Хитов концерт „Класика и джаз” с участието на „Мишо Йосифов секстет” с Милица Гладнишка и Нено Илиев допълва колоритните акценти във фестивалните събития.

Организаторите отделят специално внимание на всички големи артисти, спонсори и спомоществуватели, партньори, допринесли за развитието и престижа на фестивала през годините. Ще бъдат връчени официално почетен знак и плакет.

Предварителна продажба на билети онлайн и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
Възможност за безплатен транспорт София-Правец-София само при предварителна заявка до 10.08 на мейл mpp_04@abv.bg или тел. +359 876 38 85 47
http://mozartfest.eu/
https://www.facebook.com/MozartFestivalPravets
всички новини от Държавна опера - Русе »

профил на Държавна опера - Русе »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker