Театрални новини„КАРМЕН” ЗАВИНАГИ!

15.07.2014

 „КАРМЕН” ЗАВИНАГИ!
„Кармен” е всичко около нас, целият живот, целият свят, без сенки, без недоизказаност”, Ромен Ролан 
Операта „Кармен” на великия френски композитор Жорж Бизе е едновременно полет на неговия гений и житейско фиаско. Обявена в първата програмна книжка като комедия, тя – оказва се – завършва с кървава трагедия. Нейни герои са бандити, контрабандисти, войници. Възмутените зрители се надпреварвали да отхвърлят главната героиня като „разпътна циганка”, „безсрамна съблазнителка,” „авантюристка без морални устои” и т.н. Операта, както и героинята, разбили сърцето на своя творец – Бизе не понесъл провала на премиерата в парижката „Опера Комик” през 1875 г. и починал 3 месеца по-късно... 
 
Но историята обича парадоксите. Обвиненията в безнравственост след време сме сменили с възхищение и преклонение пред неподражаемата Кармен, а дързостта и вулгарността й, които възмутили публиката на премиерата, започнали да се възприемат като пикантни и дори привлекателни особености на своенравния й характер. 
 
И французите, тези велики познавачи на женската природа, сами се удивили на своята недалновидност. 7 години след премиерата, операта се завърнала в Париж с огромен успех, а през 1904 г. вече достигнала своето 1000-но представление.
 
Днес „Кармен” е една от най-популярните опери и гордо шества по оперните сцени в Европа, Америка и Япония – както винаги свободна, свободна от любов, свободна за любов... „Кармен” завинаги!
 
„Музиката на Бизе ми се струва съвършена. Тя се приближава до вас леко, гъвкаво, с уважение...”, размишлява Фридрих Ницше
 
Далеч преди премиерата на операта, героите на новелата на Проспер Мериме започнали своя сценичен живот в едноактния балет „Кармен и тореадорът”, поставен в Мадрид през 1848 г. от младия Мариус Петипа. Към този сюжет се обръщали и други известни хореографи на XX век, сред които Ролан Пети (1949) и Касьян Голейзовский (1931).
Кубинският балетмайстор Алберто Алонсо създава за Мая Плисецкая своя версия на „Кармен”. През 1967 г. на сцената на Болшой театър се състояла премиерата на балета „Кармен сюита”, по музика на Бизе с аранжимент на Родион Шчедрин. През 1983 г. балетният свят бил възхитен от постановката на испанския балетмайстор Антонио Гадес и от филма „Кармен” на режисьора Карлос Саура.
 
С времето не остаряват нито новелата на Проспер Мериме, нито музиката на Жорж Бизе, затова пък непрекъснато се множат интерпретациите, свързани с първоизточника. Историята на свободолюбивата циганка предава с езика на експресивната съвременна хореография авангардният хореограф Матс Ек (1992), британският хореограф Матю Борн (2000), балетмайсторът Поклитару (2006) и др.
 
Към всички тези опити да се предаде неустоимата притегателна сила на шедьовъра се прибавя и оригиналният хореографски прочит на едно от най-големите имена в съвременния руски и световен балет Сергей Бобров
Премиерните спектакли на неговата постановка “Carmen Dance” на сцената на Държавна опера Варна, под егидата на кмета на Варна, г-н Иван Портних, предстоят на 19, 20 и 21 юли 2014.
 
Уникална постановка с оркестър, хор, оперни и балетни солисти
 
Убеден, че състезанието е в основата на всеки голям успех, Сергей Бобров избира балетните артисти за „Carmen Dance” след много сериозен кастинг на 2 юни. Така във варненската балетна постановка се събират представители на Германия, Япония, Кипър и Украйна, разбира се България и Русия. Варненските балетисти са щастливи, че репетират в този международен екип, при това на възможно най-високото професионално ниво, каквото предлага единствено руската балетна школа, особено сега, когато в последната фаза на подготовката към тях се присъединиха и майсторите от Държавния балет на Сибир.
 
„Carmen Dance” е постановка в 2 действия, в които образът на Кармен се развива многопланово. Кармен, естествено, е свободна и защищава любовта си, но в същото време тя е част от бандата на Данкайро. Моята варненска „Кармен” е самостоятелна постановка и значително се отличава от оригинала, който се играе в Красноярск. На първо място това е свързано с новите артисти, с които персонално изграждам ролите, съобразно тяхната индивидуалност”, открехва вратата към предстоящата премиера авторът на либретото, постановката и хореографията на „Carmen Dance” Сергей Бобров
 
Уникална особеност на „Carmen Dance” е, че става дума за мащабна опера-балет, в която, освен балетни артисти, под палката на главния диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, участват също оркестър, хор и солисти на Държавна опера Варна. Режисьор на оперните сцени е Кузман Попов, главен режисьор на Варненския оперен театър. В горещия любовен триъгълник, гениално пресъздаден от музиката на Жорж Бизе, ще чуем Валерий Георгиев (Дон Хозе), Пламен Димитров (Ескамилио) и гостенката Олга Михайлова-Динова в ролята на страстната циганка, Микаела ще изпълни Линка Стоянова. В същите главни роли ще видим балетните артисти Олеся Алдонина (Кармен и Микаела), Демид Зиков (Дон Хозе), Кирил Литвиненко (Ескамилио), Евгения Минкова (Кармен), Сара Павел Кирчев (Дон Хозе), Румен Стефанов (Ескамилио). Сергей Бобров си запазва правото да определи в последния момент кой от съставите ще играе в трите вечери, но по всяка вероятност в първите два премиерни спектакъла в главните роли ще се представят руските балетисти, а в спектакъла на 21 юли ще участват българските балетни солисти.
 
Сергей Бобров: Хореографията е слово, което изразяваш не с дума, а с танц
 
„Харесвам еднакво и двете си героини Кармен и Микаела – и двете са чувствени, страстни. Мисля, че всяка жена носи в себе си нещо от Кармен. Кармен и Микала ме вдъхновяват и с това, че изискват от мен пълно себеотдаване”, разказва солистката на Държавния театър за опера и балет в Красноярск Олеся Алдонина.
 
„Най-важното е да предадем с емоционална дълбочина образите,  които пресъздаваме”, допълва Демид Зиков, който е асистент на Сергей Бобров и репетитор. Той се чувства като сред свои в международния състав от балетни артисти, избрани след кастинга на 2 юни за участие в постановката на „Carmen Dance”.
 
„Погълнати сме изцяло от това, което правим, то е нашата духовна храна, дневният ни режим е запълнен с репетиции, живеем единствено за и чрез „Танца на Кармен”, обяснява Сергей Бобров. „Стремим се да постигнем съвършенство във всеки един от детайлите на тази първа по рода си постановка, в която участват оркестър, хор, оперни и балетни солисти. Благодарен съм на директорката Даниела Димова за поканата да създам именно тук, в балетната столица на света, „Carmen Dance”. 
Това е първата съвместна продукция между Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна и аз съм убеден, че тя ще се хареса на публиката. За да има успех дадена постановка, трябва да се избере най-напред подходящо популярно заглавие, което след това вълнуващо да разкаже своята история със средставата на музиката и танца.
 
Кармен” от Бизе е точно такава творба с драматични взаимоотношения, които аз съм подплатил с класическа хореография, пречупена през призмата на съвременния поглед. Истинският балет си остава класическият балет, той стои в основата на това прекрасно изкуство и никой не може да го измести оттам. Например, всеки, който танцува класически балет, може да танцува и модерен балет, но обратното е невъзможно”, усмихва се Сергей Бобров.
И обобщава за финал: „Силата на голямата руска балетна школа, повлияла и продължаваща да влияе върху развитието на световния балет, се състои не само в прецизната техника, но най-вече в умението да се влага смисъл във всеки жест, във всяко движение. В руския балет хореографията е слово, което изразяваш не с дума, а с танц. Хореографията като слово на душата... Нима има по-въздействащо слово!”
 
всички новини от Държавна опера - Варна »

профил на Държавна опера - Варна »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас     Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker