Театрални новини4 септемврийски вечери под знака на Джузепе Верди

19.09.2013

4 септемврийски вечери под знака на Джузепе Верди

„Травиата” на 23 септември

Държавна опера Варна ще зарадва меломаните с четири поредни септемврийски  вечери, посветени на прекрасната музика, сътворена от Джузепе Верди. Началото се поставя на 23 септември, когато на Основна сцена ще прозвучи в целия си блясък операта “Травиата”. Това е най-изпълняваната опера на великия италиански майстор по света, наричана  «опера на оперите». Тази година в цял свят се отбелязват 200 години от рождението на великия оперен композитор и Варненската опера също отбелязва големия юбилей по подобаващ начин с поредица от премиери, спектакли и концерти.

В ролята на красивата куртизанка Виолета Валери ще се представи  младото сопрано Илина Михайлова. Тя е родена във Варна, където завършва НУИ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене. Веднага след това постъпва в НМА "Панчо Владигеров" в София в класа по оперно пеене на проф.Благовеста Карнобатлова. През 2002 печели Първа Награда на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си, тя продължава образованието си в консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от "Така правят всички" и Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт, Дидона от "Дидоне и Еней" на Х. Пърсел, Мюзета от "Бохеми на Пучини, Норина от "Дон Паскуале", Мария от "Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др.

На диригентския пулт ще застане младият диригент Светослав Борисов, който от юли т.г. заема длъжността Главен диригент на Държавна опера – Варна, след успешно спечелен конкурс. Той има вече в творческата си биография поредица от симфонични и оперни концерти, опери и оперети, изпълнени на варненска сцена. Настоящият спектакъл на «Травиата» от 23 септември ще бъде негов дебют в тази опера.

Светослав Борисов е роден през 1978 г. в Русе и започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. На 12 години вече учи и тромпет, с който печели множество награди. През 1999 г. заминава да следва в Университета за музика и изобразителни изкуства в Грац. Паралелно със специалността тромпет при Уве Кьолер, започва и следването си по дирижиране и музикално ръководство при Мартин Зигхард и Йоханес Принц, което завършва с магистратура през 2010 г. От 1997 г. концертира първо в България, а след това и в Австрия като солист и член на различни ансамбли. През 2007 г. основава ансамбъла „ Con fuoco”, чийто художествен ръководител е. От 2009 г. Борисов е диригент на Оркестъра на замъка Шьонбрун, а от 2012 г. е диригент на оркестъра на Варненската опера. Едновременно има турнета като диригент в Европа, а също и в Китай. През годините 2003-2012 Борисов работи също и с оркестър „Бетовен” в Бон, Камерния оркестър на Лозана, Бранденбургските симфоници, оркестъра на Алгарв и др. Дирижирал е концерти в Златната зала на Музикферайн Виена, Щефаниензал и други концертни зали

От юли 2013 г. Светослав Борисов е Главен диригент на Държавна опера – Варна. От този творчески сезон успоредно ще работи и със Симфоничния оркестър на град Бохум в Северен Рейн Вестфалия, известен с богатия си културен живот.

Ролята на Алфред Жермон ще изпълни младият италианският тенор Флавиано Бианки, който в последните години прави впечатляваща кариера  в Италия с музиката на Верди.

В останалите роли ще видим Ина Петрова (Флора), Благовеста Статева (Анина), Свилен Николов (Жорж Жермон), Борис Луков (Гастон), Гео Чобанов (Барон Дюфол), Борислав Филипов (Маркиз Д`Обини) и др.

 

“Набуко” на 24 септември

На 24 септември любителите на оперната класика ще имат възможността да се насладят на Вердиевия шедьовър – операта “Набуко”. Под диригентската палка на маестро Борислав Иванов в главните роли ще се представят едни от звездните солисти на България. В ролята на Набуко – баритонът, който успешно покорява световните сцени Венцеслав Анастасов, Измаел ще изпълни Орлин Горанов – един певец с впечатляваща кариера в различни жанрове музика. Като Закария ще се превъплъти басът Деян Вачков, когото още преди 12 години наричат новия Борис Христов на България. Българският бас е пял в спектакли в Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид.
Една от най-добрите изпълнителки на тази роля в България Елена Баръмова ще се превъплъти в ролята на Абигайл. Елена Чавдарова-Иса ще изпълни ролята на Фенена, а Гео Чобанов ще бъде Жрец. Младите певци Христо Ганевски и Ина Петрова ще изпълнят ролите на Абдало и Анна.

„Набуко” е третата по ред опера в творчеството на Верди и първата, която му носи успех. В творческата биография на Верди “Набуко” се превръща в най-важното стъпало към формирането на собствен композиционен стил. В следващите си творби, той обогатява и задълбочава този стил, който в основни черти остава определящ за неговото цялостно творчество. Знаменателно е, че Верди открива своето верую едва, когато отваря изкуството си към великата идея на Ризорджименто – онова постоянно разрастващо се движение, което слага отпечатък върху значителна част от неговото оперно творчество.

 

Оперна гала под знака на Верди на 25 септември 

На 25 септември в зала №1 на Фестивален и конгресен център Държавна опера Варна ще направи своя пореден реверанс към творчеството на великия Верди в една Оперна гала, посветена на неговата безсмъртна музика. Интересът на публиката към подобни оперни концерти винаги е много голям. Трябва да се има предвид и участието на знаковите имена в областта на оперната музика в България. 

Програмата е съставена от увертюри, арии, ансамбли и хорове из 10-те най-популярни опери на Верди – «Набуко», «Ернани», «Риголето», «Трубадур», «Травиата», «Бал с маски», «Силата на съдбата», «Дон Карлос», «Отело» и «Аида» на Джузепе Верди.

Списъкът от солисти е повече от впечатляващ. Това са: (по азбучен ред) Венцеслав Анастасов – баритон, Гео Чобанов – бас, Димитринка Райчева – сопран, Деян Вачков – бас, Елена Чавдарова-Иса – мецосопран, Илина Михайлова – сопран, Калуди Калудов – тенор, Орлин Горанов – тенор, София Иванова – сопран, Флавиано Бианки (Италия) – тенор

Талантливият български баритон Венцеслав Анастасов неведнъж споменава в свои интервюта, че много от знаковите си роли е направил на сцената на Държавна опера Варна. Както е известно в последните години именитият българин работи с едни от най-големите имена в света на операта, като Лорин Маазел, Зубин Мета, Пласидо Доминго. Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през сцени като Палау де Лас Артс – Валенсиа, Гран Театро де Лисео – Барселона, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и др.

Гео Чобанов – бас, също е от Варна. Завършва НМА „Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков (2002-2006). Дебютира с партията на Мазето в ”Дон Жуан” от Моцарт на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе с Оперно-филхармоничното дружество, под диригентството на Велизар Генчев. Работил е с всички български оперни театри. От 2011 г. участва в голяма част от продукциите на Държавна опера Варна - „Севилският Бръснар” и „Граф Ори” от Росини, „Сватбата на Фигаро”от Моцарт,  „Фалстаф”, ”Травиата”, „Аида” и „Набуко” от Верди , ”Турандот” и „Бохеми” от Пучини и други, а от тази година е щатен артист-солист в Държавна опера Варна. 

Димитринка Райчева – мецосопран, е родена в Добрич. През 1998 г. завършва висшето си образование и взема участие в студентския спектакъл  “Медиумът” от Джан Карло Меноти, където изпълнява ролята на Мисис Нолън, под режисурата на Пламен Карталов. Следват участия в концерти и спектакли в България и чужбина. През септември 2008 г. става финалистка на Конкурса за млади оперни певци в Алкамо, Сицилия, а през октомври същата година е наградена със специално отличие на конкурса “Мирике” в Контурси Терме, Италия. Там получава и покана за участие в няколко курса на известната оперна певица Лелла Куберли и диригента Даниеле Молес. На XIV-тия Международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” (2009) след успешен сценичен дебют в ролята на Амелия от операта “Бал с маски” на Верди е удостоена с Трета награда, бронзов медал и диплом. От 2010 г. започват участията й в постановките „Рейнско злато”, „Пръстенът на нибелунга” и „Валкюра” на Рихард Вагнер на сцената на Софийска опера и балет. През юли 2011 г. с успех изпълнява ролята на Амелия от оп. „Бал с маски” на Верди в премиерен спектакъл в рамките на ММФ „Варненско лято” – копродукция на Софийска опера и балет и Държавна опера Варна. От октомври 2011 г. е част от постоянния солистичен състав на Държавна опера Варна.

Двама млади и талантливи певци в последните месеци радват варненската публика. Това са сопраното Илина Михайлова и басът Деян Вачков.

Още преди 12 години наричат баса Деян Вачков „новия Борис Христов” на България. Той учи в НМА "Панчо Владигеров" в София. Печели специална награда от Конкурса „Белведере“ във Виена, която му осигурява дебют в ролята на Дон Базилио в „Севилския бръснар“ на Росини. Носител е на Първа награда от конкурса в Падуа, Италия. Вачков шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Българският бас дебютира в Канада с ролята на Тимур. Пее в спектакли в Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид. Сред предстоящите ангажименти на певеца за 2013 г. са участия в религиозната кантата „Стабат Матер“ на чешкия композитор Антонин Дворжак в Москва и гостуване в знаменитата концертна зала „Музикферайн“ във Виена.

Неговата съпруга Илина Михайлова дебютира в ролите на Виолета от „Травиата” и Розина от „Севилският бръснар” тази година в родния си град Варна. Тя учи пиано и оперно пеене. През 2002 г. печели Първа награда на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си продължава образованието си в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от "Така правят всички" и Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт, Дидона от "Дидоне и Еней" на Х. Пърсел, Мюзета от "Бохеми на Пучини, Норина от "Дон Паскуале", Мария от "Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др. От началото на октомври т.г. се очаква двамата талантливи певци да станат част от солистичния състав на Държавна опера Варна.

Елена Чавдарова-Иса – мецосопран, е родена в семейство на музиканти. В репертоара на певицата са почти всички най-известни мецосопранови главни солистични роли от оперите на Джузепе Верди, Пучини, Бизе, Маскани, Чайковски, Бородин и др. Елена Чавдарова-Иса има гастроли в най-реномираните оперни театри на Европа, Азия и Латинска Америка. Пяла е с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи, участвала е в постановка на оп. “Княз Игор” на сцената на Дойче опер в Берлин. Певицата е гостувала на сцената на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, в Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид, и др. испански театри, Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и др. театри и концертни зали. Партнирала е на известни оперни певци като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и др.

Световноизвестният тенор Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви.  Активната му международна кариера започва през 1983 г. с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала получава договор още през 1985 г. и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света през последните 15 години на XX век и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. През 2003 г. получава званието „Почетен гражданин на Варна”.

София Иванова – сопран също е сред големите оперни имена на Варна. През 1977 г. гастролира с Варненската опера в Палма де Майорка (Испания) в ролята на Дездемона и оттогава става постоянен член на операта в родния си град. Но голямата й мечта е Виолета от безсмъртната опера на Джузепе Верди – “Травиата”. Скоро тя става коронната й роля и София Иванова има над 150 изпълнения на Виолета в България и в почти всички големи оперни театри на Европа – Русия, Белгия, Испания, Германия Австрия, Дания, Швеция и др., както и 10 спектакъла в Южна Корея. През 1977 . се запознава в Италия със световноизвестния тенор Марио дел Монако и става негова любима ученичка. Заедно със съпруга си, маестро Борислав Иванов и Симфоничния оркестър на Берлин е изнесла над 100 концерта, от които 30 – в изпълнение на Девета симфония от Бетовен. Гостувала е и в прочутата “Дойче опер” в Берлин в ролята на Елвира от “Ернани” на Верди.

Сцената на Варненската опера е позната на Орлин Горанов. Както е добре известно, на върха на популярността си като поп-певец, Орлин Горанов се обръща към оперната музика и през 1990 г. завършва Музикалната академия със спецалност оперно пеене. Пял е в спектакли и концерти на Варненската опера. Звезда и на поп сцената, и в операта, Орлин Горанов е уникално явление в българската музика. Не бива да се пропуска и успешното му включване в киното – в ролята на президента в „Мисия Лондон”. Неговите концертни изяви винаги са високо емоционални преживявания, всяка негова поява е обгърната от любовта на публиката.

Младият италиански тенор Флавио Бианки е завършил оперно пеене в Консерватория “Alfredo Casella” на гр. Л`Акуила, а пиано и музикознание в Рим. Специализира в Студията на световно известното сопрано Рената Ското. През 2004 г. дебютира в ролята на Алфред от оп. «Травиата». В репертоара на певеца присъстват роли от опери на Верди и Пучини. В последните години с успех участва в концерти, посветени на 150 години от обединението на Италия, изпълнявайки музика на Джузепе верди с оркестър Nova Amadeus, под диригентството на Клаудио Микели.

На диригентския пулт на 25 септември ще застане маестро Борислав Иванов – един от най-добрите интерпретатори на Верди в България и по света.
 

„Аида” на 26 септември

На следващият ден – 26 септември на Основна сцена ще се играе операта „Аида” – eдно от емблематичните заглавия в репертоара на Държавна опера Варна с дълголетен живот. Проникновената режисура на Кузман Попов, впечатляващата сценография и костюми на Лора Маринова, заедно с интересната и стилна хореография на Калина Богоева, превръщат всеки път този спектакъл във вълнуващо преживяване.

На 26 септември образа на етиопската принцеса ще пресъздаде солистката на Държавна опера Варна Димитринка Райчева. За ролята на Амнерис е поканена утвърдената ни певица – мецосопраното Елена Чавдарова-Иса. Любимият на двете жени Радамес ще бъде Калуди Калудов, едно от знаковите имена сред успелите български оперни певци по света. Върховният жрец Рамфис ще изпълни младият български бас Деян Вачков, а баритонът Венцеслав Анастасов ще се превъплъти в ролята на Амонасро.

На сцената ще им партнират Ивайло Джуров (Царят на Египет), Илина Михайлова (Жрица) и Борис Луков (Вестител).

Спектакълът „Аида” ще дирижира маестро Борислав Иванов.

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима с 20% отстъпка от цената на билетите и места по избор; ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв. Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg, www.operavarna.bg
Работно време на касата: 10:00-13:00 и 14:00- 19:00 ч. всеки ден


Светослав Борисов
Светослав Борисов
Калуди Калудов
Калуди Калудов
Илина Михайлова
Илина Михайлова
Димитринка Райчева
Димитринка Райчева
 Деян Вачков
Деян Вачковвсички новини от Държавна опера - Варна »

профил на Държавна опера - Варна »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас     Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker