Театрални новиниХІІ ВЕЛИКДЕНСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2011

11.04.2011

ХІІ ВЕЛИКДЕНСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2011
1 април – 28 април

Фестивалът се осъществява със съдействието на Община Варна, гранд-хотел “Димят”, хотел “Модус” и медийните партньори БНР - Радио Варна, ТВ „Черно море”, изданието на в. „Труд” и „24 часа” „Твоят ден” и сп. “Музикални хоризонти”.

В периода от 11 до 15 април фестивалното настроение ще определят трите безсмъртни оперни творби: „Риголето” от Джузепе Верди, „Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт и „Бохеми” от Джакомо Пучини.

«Риголето» с Пламен Димитров и Ирина Жекова на 11 април

Спектакълът на «Риголето» на 11 април от 19.00 ч. ще дирижира маестро Борислав Иванов, режисурата е на Кузман Попов, а престижната за всеки баритон роля на Риголето ще изпълни младият солист на Държавна опера Варна Пламен Димитров. С изключителен успех той пресъздаде образа на Риголето в края на миналата година за пръв път във Варна, но на редица световни сцени в Америка и Европа той вече неведнъж е показвал певческото си и артистично майсторство именно в тази роля.

Варненецът, роден през 1977 г., завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров” (2002) и веднага стъпва на оперните сцени във Франция, Дания, Испания, Италия, САЩ, Гватемала, Мексико. Първия си професионален ангажимент в България получава като солист на Държавна опера Варна през 2010 г. В репертоара му присъстват ролите на Папагено от “Вълшебната флейта” и Мазето от “Дон Жуан” на Моцарт; Ескамилио от “Кармен” на Бизе; Белкоре от “Любовен еликсир” на Доницети; Марсел и Шонар от “Бохеми, Скарпия от “Тоска”, Шарплес от “Мадам Бътерфлай” на Пучини; Жорж Жермон от “Травиата”, Ренато от “Бал с маски”, Амонасро от “Аида” и Риголето от едноименната опера на Верди; Алфио от “Селска чест” на Маскани; Тонио и Силвио от “Палячо” на Леонкавало, баритоновите сола в «Кармина Бурана» на Карл Орф и др.     

В ролята на Джилда своя дебют през декември направи и талантливата Ирина Жекова, която от началото на тази година е солистка на Държавна опера Варна. Младото сопрано впечатли публиката на „Опера в Летния театър – Варна 2010” като солистка в “Кармина Бурана” и с арията на Олимпия от “Хофманови разкази” на Офенбах в Оперната гала. Певицата завършва НМА ,,Професор Панчо Владигеров" (2008), специализира в Студия за оперета и мюзикъл към ДМТ „Стефан Македонски” (2008 -2009) и при Мирела Паруто и Антонио Бойе в Български културен институт в Рим, участва в майсторски класове на Дарина Такова, проф. Мати Пинкас и Калуди Калудов. Има участия в спектакли на ДМТ “Стефан Македонски” и Софийската опера, както и в сценични изяви с Академичния симфоничен оркестър и в камерни концерти. Ирина Жекова има в творческата си биография награди от национални конкурси за академична музика.

«Сватбата на Фигаро» и «Бохеми» с диригентския почерк на Франческо Ланзилота

Във фестивалната оперна седмица своя диригентски почерк ще внесе италианецът Франческо Ланзилота, постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна, чиято оригинална диригентска техника винаги предизвиква емоционална реакция сред аудиторията. На 13 април от 19.00 ч. Франческо Ланзилота ще дирижира «Сватбата на Фигаро» от В. А. Моцарт, на 15 април от 19.00 ч. – «Бохеми» от Джакомо Пучини.

Чуйте клипа за фестивалните събития под диригентската палка на Франческо Ланзилота

Сватбата на Фигаро” от Моцарт на 13 април

След няколкогодишно отсъствие от афиша на Варненската опера, операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, режисьор Павел Герджиков, разкрива своя истински музикален и драматургичен потенциал под диригентството на италианския диригент Франческо Ланзилота. «Сватбата на Фигаро» дължи популярността си на композиторският гений на Моцарт. Интересното при тази опера е, че тя е една от поредицата опери по италиански текстове, написани от австрийския композитор – „Сватбата на Фигаро”, „Дон Жуан”, „Така правят всички”. В тях Моцарт си остава национален художник, тясно свързан с австрийската музикална и музикално-театрална култура. Това проличава в тънко индивидуализираните характеристики на действащите лица в операта, на техните психологични състояния; в близостта с австрийския народен театър; най-после в елементите при симфоничното развитие, свързани с виенската инструментална традиция (тук, разбира се, изиграва своята роля инструменталното творчество на самия Моцарт – най-ярък представител на виенската класическа школа).

Солистите в сегашния спектакъл са от състава на Варненската опера, с изключение на солистката на Русенската опера – сопраното Даниела Караиванова: Свилен Николов (Граф Алмавива), Линка Стоянова (Графиня Алмавива), Даниела Караиванова (Сузана), Евгений Станимиров (Фигаро), Вяра Железова (Керубино), Елеонора Христова (Марчелина), Пламен Долапчиев (Дон Базилио и Дон Курцио), Людмил Петров (Доктор Бартоло), Росен Рангелов (Антонио) и Филипа Руженова (Барбарина)

Цветелина Малджанска в „Бохеми” от Пучини на 15 април

Операта “Бохеми”, създадена по сюжет от “Сцени от живота на бохемите” на френския писател Анри Мюрже, се смята за един от най-ярките шедьоври в областта на оперното изкуство и се радва на огромен успех в най-големите оперни театри по цял свят. Във Варна “Бохеми” е поставена за пръв път през далечната 1949 г. Следват постановките от 1960, 1979 и 1990 г., като сегашната, пета по ред постановка, представя режисьорския прочит на Кузман Попов от 2003 г. Спектакъла на „Бохеми” на 15 април от 19.00 ч. ще дирижира постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна Франческо Ланзилота – Италия. За ролята на Мими, Държавна опера Варна специално покани сопраното Цветелина Малджанска – една от най-добрите изпълнителки на тази роля в последните години.

Дипломирана лекарка, Цветелина Малджанска има необичайна оперна кариера, в която партньорството й с Хосе Карерас, в концерта му през 2005 г. в НДК, е само един от многото възходящи моменти. Родена във Враца, Цветелина Малджанска наследява любовта към музиката от майка си, която е хоров диригент, свири на пиано от 6-годишна, на 12 години се влюбва завинаги в операта. След Природоматематическата  гимназия следва медицина, като посещава междувременно и академия «Сакра» на Александрина Милчева. Малко преди да завърши медицинското си образование, се явява на прослушване за Академия "Борис Христов" в Рим, пред жури с председател Никола Гюзелев. Спечелването на този конкурс предопределя успешната кариера на певицата, която след завръщането си от Рим през 1995 г. е отличена и на конкурсите "Христо Бръмбаров" и "Франческо Пауло Нелиа" в Италия, както и с наградата «Най-добър млад музикант на БНР» (1996). После идва дебютът с "Лучия ди Ламермур" на Доницети в Русе, следва Джилда в "Риголето" на сцената на Софийската опера. За известно време Цветелина Малджанска се връща отново към медицината и специализира неврология в ИСУЛ, но през 2001 г. записва, под диригентството на Найден Тодоров, 15 компактдиска за американска фирма и тази повратна точка предопределя съдбата й на една от най-интересните български оперни певици. Срещата с театралния режисьор Бойко Богданов също изиграва своята роля. Бойко Богданов постава «Бохеми» в столицата и кани бъдещата си съпруга за солистка, по-късно написва специално за нея операта “Алгара”. Цветелина Малджанска вече се е представяла няколко пъти пред варненската публика – в ролята на Лучия от “Лучия ди Ламермур”, в концерт с учениците на Александрина Милчева, в Реквием от Моцарт, в ролята на Виолета от “Травиата”. Този път ще я чуем и в ролята на Мими.

Младите певци Свилен Николов – баритон и Филипа Руженова – сопран отново ще изпълнят на сцена своите любими роли – Марсел и Мюзета. В поета Рудолф ще се превъплъти Арсений Арсов, Шонар ще изпълни Пламен Димитров, а Колин – Евгений Станимиров. Ето и останалите солисти: Росен Рангелов, Гео Чобанов, Христо Ганевски и др.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери – 5 лв. Пакет „Фамилия” за четирима на цена от 20 лв. (4 билета х 5 лв.) За детски спектакли цената за деца е 4 лв. Резервации и продажба на билети на тел.: 665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bgвсички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker