Театрални новиниСпектаклите до края на май в Държавна опера Варна

23.05.2013

Спектаклите до края на май в Държавна опера Варна

27 май - „Царицата на чардаша” очаква почитателите си

Вече повече от 17 години постановката „Царицата на чардаша”, дело на незабравимия Видин Даскалов, се радва на любовта на публиката. Варненската опера я изпълнява почти всеки месец и залата е пълна с  почитатели на оперетното изкуство. Taка ще бъде и на 27 май, когато под диригентството на Стефан Бояджиев, за пореден път ще аплодираме яркия талант на Александър Мутафчийски като Бони. До именития варненец - солист на ДМБЦ „Стефан Македонски”, ще бъде Вяра Железова, доказала също неведнъж вокалното си и артистично майсторство в образа на Силва. С лекота ще пресъздадат познатите им персонажи и Пламен Долапчиев (Едвин), Антоанета Маринова (Цецилия), Людмил Петров (Фери Бачи) и Валентин Грандев (Мишка).

За дебюта си в ключовата роля на Щаси с усърдие се готви Стилияна Стоянова. Варненката завършва НУИ „Добри Христов” и оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Благовеста Карнобатлова. От февруари 2002 г. е в състава на Държавна опера Варна. Първите й солистични роли са Кети в оперетата ”Лелята на Чарли ” и Алиса в детския мюзикъл ”Алиса в страната на чудесата”. В репертоара й присъстват ролите на Барбарина от ”Сватбата на Фигаро” (Моцарт), Анина от ”Травиата” (Верди), Олга от ”Веселата вдовица” (Лехар) и Алис от ”Граф Ори” (Росини). На добър час на новата Щаси!
 
28 май - «Граф Ори» за последен път през този творчески сезон

На 28 май от 19.00 ч. комичната опера „Граф Ори” може да бъде видяна за последен път през този творчески сезон.
Държавна опера Варна постави за първи път в България комичната творба на Джоакино Росини, прочута с красивата си, но сложна за изпълнение музика. Причина, поради която «Граф Ори» присъства в репертоарите на френските оперни театри, но извън Франция се изпълнява по-рядко и това добавя още един знак плюс към избора и творческите постижения на варненската постановка.
Премиерата, състояла се преди година и половина, се осъществи с подкрепата на Посолството на Република Франция и Френския културен институт в България от екип, начело с диригента Дидие Талпен и режисьорката Емануел Кордолиани. Спектакълът веднага спечели публиката с жизнерадостното си настроение и ансамбловата игра на солистите и хора, които не само преодоляват трудностите в музикалната партитура, а и с очевидно удоволствие пресъздават сюжетните перипетии. Забавната интрига се върти около леконравния Граф Ори и опита му да заблуди набожните дами от замъка Формутие, останали без мъжки надзор и да се възползва от наивността на Графиня Адела. Наред с превъзходните изпълнения на Валерий Георгиев и Ирина Жекова в «графските» роли, на сцената на 28 май ще излязат й добре познатите от състава на тази постановка - Гео Чобанов (Възпитателят), Силвия Ангелова (Пажът Изолие), Свилен Николов (Рембо), Галина Великова (Алис). Към тях ще се присъедини за пръв път и солистката на Варненската опера - мецосопраното Бойка Василева, която ще представи образа на Госпожа Рагонд. Диригентът, разбира се от само себе си, ще бъде Дидие Талпен.

29 май - „Кармина Бурана” с примата Мариана Цветкова

Въпреки че „Кармина Бурана” далеч не е най-ранната му творба, 42-годишният Карл Орф особено я цени и смята, че тъкмо с нея започва творческата му биография. И наистина - изключителната изобразителна сила и калейдоскопът от образи в “Кармина Бурана”, пресътворен със средствата на музикалната, театралната и танцовата лексика, продължават трайно да владеят съзнанието на публиката.

Историята на „Кармина Бурана” проследете тук:
http://www.operavarna.bg/news_bg_news.php?page=news_show&nid=1119

На 29 май ще видим последната варненска постановка от 2011 година на драматичната кантата – прочит на режисьорката Мариане Бергльоф, хореографа Мартин Зомерлате, сценографа Андрей фон Шлипе и  костюмографката Катрин Рьоле от Германия. „Режисьорска концепция интерпретира идеята на Карл Орф за Световния театър, който пресъздава на сцената човешкото съществуване с всички негови житейски върхове и падения, щастие и нещастие, радост, разочарование и надежда. Тъй като използваните от Орф текстове датират от Средновековието, избрах образния език от онова време – алегорични фигури. Смъртта е големият актьор и централна фигура в произведението. Интересни са и другите персонажи: Фортуна – съдбата, която от една страна персонифицира щастието, но от друга може да въвлича хората и в нещастие или Пролетта, която претворява и възхвалява радостта от живота. Съществено за мен в тази постановка е открояването на безграничната универсалност на темите – например стрежежа към спасение, до което в крайна сметка може да доведе единствено любовта”, обяснява замисъла на своята постановка Мариане Бергльоф.

В спектакъла на „Кармина Бурана” на 29 май, под диригентството на Борислав Иванов, ще участват оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна с трима солисти – примата Мариана Цветкова, Валерий Георгиев и Пламен Димитров.

Сопраното Мариана Цветкова е родена в Русе, дипломира се в НМА „Панчо Владигеров” през 1990 г., след което усъвършенства професионалното си майсторство в Академия „Борис Христов” в Рим и в Университета на Индиана – САЩ (1994-1997) при прочутата оперна певица Мартина Аройо. След 1997 г. Мариана Цветкова разгръща активна международна кариера, която я отвежда до най-престижните оперни театри и концертни зали - Миланската скала, Дойче Опер в Берлин, Мюнхенската държавна опера, Semper Oper в Дрезден и други престижни оперни театри в Париж, Виена, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Детройт, Токио. Мариана Цветкова изпълнява водещия драматичен сопранов репертоар от оперите на Верди, Пучини, Вагнер, Р. Щраус. Работи с едни от най изтъкнатите съвременни творци, сред които Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Евгений Светланов, Емил Табаков, Марк Едлер, Йоханес Шааф, Лука Ронкони, Конвични, Пламен Карталов. Сред наградите и отличията за успехите й са: Grand Prix на Международния певчески конкурс в Тулуза, Франция (1998), Лауреат на певческия конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел (1996), Втора награда на Конкурса Пучини в Ню Йорк (1998). Има номинация за «Грами» 2002 за записа на „Стабат Матер” от Дворжак, под диригентството на Синополи. От 2004 г. е вицепрезидент на фондация „Мартина Аройо” в Ню Йорк.

Да припомним, че в миналогодишното издание на Опера в Летния театър Мариана Цветкова бе зашеметяваща като Турандот в едноименната опера от Джакомо Пучини.

30 май - Последна „Мамма миа” преди ваканцията

Своя великолепен мюзикъл „Мамма миа”, развит върху хитовите мелодии на една от най-великите поп групи на всички времена АББА, Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс Варна ще представи за последен път на 30 май. Младите солисти вече пораснаха, предстои им следване у нас и в чужбина, на всички останали предстои щастлива ваканция.
Режисьор на спектакъла е Костадин Бандутов, хореограф Константин Илиев, сценограф Тодор Игнатов. На диригентския пулт – Ганчо Ганчев.

Създадена през 1993 г., единствена по рода си в страната, във Варненската Детско-юношеска опера участват над 80 деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. В творческата биография на формацията присъстват над 12 мюзикъла като повечето от тях са творби със световна известност – “Скрудж” от Джеймс Лейси, по “Коледна приказка” на Чарлз Дикенс, „Магьосникът от Оз” от Харолд Арлен, „Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн, последната постановка „Джекил” от Джон Мур и разбира се „Мамма миа”. И зад всичко това стои железният екип на художествения ръководител и диригент Ганчо Ганчев: Миглена Шишева - хормайстор и корепетитор, Петя Петкова – театрален педагог, Бистра Бъчварова – балетмайстор и Галина Станишева - вокален педагог.

31 май - Александър Крунев и Габриела Георгиева в “Набуко”

На 31 май от 19.00 ч. любителите на оперната класика ще имат възможността да се насладят на Вердиевия шедьовър – операта “Набуко” в режисьорската трактовка на Кузман Попов и под диригентската палка на Борислав Иванов. В главните роли ще се представят солистите на Софийската опера и балет Александър Крунев (Набуко) и Габриела Георгиева (Абигайл).

Александър Крунев – баритон (Набуко) завършва ДМА “Панчо Владигеров” през 1990 г., дебютира през същата година на професионална сцена в Пловдив в ролята на Жорж Жермон от операта “Травиата” на Верди. В репертоара на певеца са включени солистичните баритонови партии от «Севилският бръснар» на Росини; «Любовен еликсир», «Лучия ди Ламермур», «Дон Паскуале» на Доницети; «Набуко», «Ернани», «Риголето», «Трубадур», «Бал с маски», «Силата на съдбата», «Дон Карлос», «Аида», «Отело» на Верди; «Манон Леско», «Бохеми»,  «Тоска», «Мадам Бътерфлай», «Турандот» на Пучини; «Княз Игор» на Бородин, «Кармен» на Бизе; «Евгений Онегин» на П. И. Чайковски и др.
Александър Крунев има богат кантатно-ораториален репертоар с Коронационна Меса на В. А. Моцарт, «Миса солемнис» и Девета симфония на Бетовен, «Кармина Бурана» на Карл Орф, «Едип цар» на  Стравински и др. Постоянен гост е на всички български оперни театри. Гастролирал е многократно в Италия, Германия, Франция, Холандия, Белгия, Англия, Дания, Испания, Полша, Румъния, Македония, Южна Корея, Япония и др. Има студийни записи в БНР и БНТ.

Габриела Георгиева – сопран (Абигайл) завършва ДМА „Панчо Владигеров” през 1998 г. и специализира оперно пеене в Академия „Борис Христов” в Рим. От 2000 г. работи с Гена Димитрова, а по-късно и с Калуди Калудов, които изиграват основна роля за изграждането й като певица. Любопитна подробност – професионалната кариера на Габриела Георгиева започва от сцената на Варненската опера през 2002 г., когато тя с успех се представи в ролята на Леонора от “Трубадур” на Верди. От 2006 г. Габриела Георгиева е солистка на Софийската опера и балет.
През 2003 г. и 2006 г. прави записи за БНР. През 2009 г. дебютира в Грац - Австрия в ролята на Абигайл от „Набуко” на Верди. Същата година дебютира в Берн - Швейцария в ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди, на следващата година е поканена за Тоска в едноименната опера на Пучини. През 2011 г. дебютира на сцената на Цюрихската опера като Абигайл, а по-късно през същата година, както и през следващия сезон пресъздава на същата сцена образа на Амелия от „Бал с маски” на Верди. През 2011 г. пее Аида в едноименната опера на Верди на Термите на Каракала с Римската опера. В началото на 2013 г. дебютира на сцената на  Виенската Щатсопер с Амелия от „Бал с маски” на Верди.
Пяла е в Австрия, Кипър, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Словакия, Чехия, Хърватия, Русия.                         
 
В ролята на Закария ще гостува великолепният бас Деян Вачков, когото още преди 12 години обявяват за новия Борис Христов на България. След завършването на НМА „Панчо Владигеров” той печели специална награда от конкурса „Белведере” във Виена, която му осигурява път към световните сцени. Шлифовал гласа си в Академията за млади оперни певци на знаменитата „Ла Скала”, младият български бас е пял в продукциите на Дзефирели „Кармен” и „Аида” в Арена ди Верона. За наше щастие в последните месеци Деян Вачков се представя успешно и на варненска сцена – като Рамфис в „Аида” и като Колин в „Бохеми”. През юли очакваме да го видим и като Филип в „Дон Карлос” на Верди в рамките на фестивала „Опера в Летния театър”. 

В ролята на Измаел ще дебютира младият тенор – Борис Луков. За варненци е интересно да знаят, че това е внукът на Лиляна Анастасова – едно от знаковите имена в историята на Варненския оперен театър.
Останалите роли са поверени на талантливите ни солисти: Евгений Станимиров (Жрец), Бойка Василева (Фенена), Христо Ганевски (Авдало), а Галина Великова ще дебютира в ролята на Анна.

Очаквайте гастрола на Старозагорската опера с мюзикъла „Лелята на Чарли на 12 юни, мюзикъла „Джекил” с участието на Варненската детско-юношеска опера на 13 юни и откриването на ММФ „Варненско лято” на 15 юни.

Билети по 10, 15, 20 лв., ученици, студенти и пенсионери 6 лв. ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв. (4 билета х 6 лв.) Резервации и продажба на билети на тел.: 052-665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg. Работно време на оперната каса: oт понеделник до петък 10.00-19.00 ч.; събота 11.00-18.00 ч.


Даниела Викторова
Даниела Викторова
Александър Крунев
Александър Крунев
Габриела Георгиева
Габриела Георгиевавсички новини от Държавна опера - Варна »

профил на Държавна опера - Варна »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас     Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker