Театрални новиниПървите мартенски спектакли в Държавна опера Варна

01.03.2013

Три дебюта в «Луд гидия» - на диригента Стефан Бояджиев и солистите Филипа Руженова и Арсений Арсов

Страстен почитател на народната песенна традиция, поетът Пенчо Славейков пише прекрасни балади „Змейново либе”, „Ралица”, „Луд гидия” и др., които от своя страна стават извор за вдъхновение на други творци. По „Луд гидия” Панчо Владигеров композира балада, а Парашкев Хаджиев – своята известна опера. Премиерната постановка от декември 2013 г. на „Луд гидия” от Парашкев Хаджиев, диригент Борислав Иванов, режисьор и сценограф Кузман Попов, хореограф Желка Табакова, бе посветена на 100-годишнината от рождението на Парашкев Хаджиев и 40-годишната творческа дейност на Кузман Попов във Варненската опера.  

Визията, режисьорският прочит и хореографските решения бързо превърнаха „Луд гидия” в притегателен спектакъл за варненската публика. В поредното представление на 5 март от 19.00 ч. ще станем свидетели на 3 дебюта – на диригента Стефан Бояджиев и двамата основни солисти. Младото сопрано Филипа Руженова ще дебютира в ролята на Зорница, а в ролята на Илия ще й партнира емблемата на Варненския оперен театър Арсений Арсов. Представяйки се за пръв път в тази постановка, известният тенор ще допълни впечатляващия си репертоар с още един образ от българското музикално наследство.

Стефан Бояджиев е роден на 22.09.1979 г. във Варна. Свири на пиано от шестгодишна възраст, завършва НУИ „Добри Христов”  със специалност пиано (1998). Като ученик печели две награди в специалността клавирен съпровод – трета награда в Конкурса за чешка и словашка музика - Варна 1997 и втора награда в Конкурса за немска и австрийска музика Бургас – 1998. Приет е в НМА „Панчо Владигеров” в Теоретико-композиторски и диригентски факултет (1998), където избира профил хорово и оркестрово дирижиране (2000). По това време развива певческите си умения, участвайки в различни хорови формации, като същевременно акомпанира и на оперни певци. От 2001 г. до сега работи като хормайстор и диригент с различни състави, като взима участие и в множество концерти (като певец или диригент) в България и чужбина. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА „Панчо Владигеров” е дирижирал още Пазарджишкия симфоничен оркестър (2002 г.), Софийския духов оркестър (2002), Симфониета –Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорската опера (2011). През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ, София при диригента Деян Павлов');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Деян Павлов. От 2010 г. работи като корепетитор във Вокалния факултет на НМА. През 2011 г. записва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. През 2012 г. под неговата палка се изпълняват 2 спектакъла на "Царицата на чардаша" във Варненската опера, а също така и Оперетен концерт в Музикалния театър "Стефан Македонски", София.

Филипа Руженова е родена в Плевен, завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в родния си град, а през 2006 г. и НМА „Панчо Владигеров”, специалност оперно пеене. Първите й роли са Царицата на нощта от „Вълшебната флейта” и Сандрина от от ”Мнимата градинарка” на Моцарт в Учебния театър на Музикалната академия. От март 2007 г. е в състава на Държавна опера – Варна. В репертоара й влизат Барбарина от „Сватбата на Фигаро” (Моцарт), Тебалдо и Глас от небето в „Дон Карлос” (Верди) на сцената на Варненската опера и на Софийската опера и балет, Мюзета в „Бохеми” (Пучини), Щаси в „Царицата на чардаша” (Калман), Валансиен във „Веселата вдовица” (Лехар).
По време на турнето на Варненската опера в Палермо през 2011 г., поради заболяване на другата солистка, на Фулипа Руженова й се налага да изпълни в един спектакъл на „Кармен” (Бизе) едновременно две знакови роли – на Микаела и Фраскита. Безпрецедентният случай се приема с респект и признание от колегите и организаторите на турнето. Разбира се, всичко това става благодарение на високия професионализъм и чувството за отговорност, които младата певица притежава. Тя не спира да учи нови роли, да се явява на кастинги и да приема предизвикателства. Две седмици след дебюта си като Зорница в „Луд гидия”, тя ще изпълни за първи път и ролята на Берта в „Севилският бръснар” (Росини). Филипа Руженова притежава освен хубав глас и ярка артистичност, която й позволява да прониква дълбоко в характера на своите героини и да създава техни запомнящи се образи.

Пепеляшка», за да вярваме в доброто

Както всички прекрасни приказки, създадени заради вярата в доброто, и «Пепеляшка» на Шарл Перо не прави изключение. Ще ни го напомни балетната постановка на Константин Илиев по музиката на Сергей Прокофиев. Автори на хореографията са Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев, художник е Лора Маринова, сценограф - Петър Пенев. На 6 март от 18.00 ч. балетните артисти на Варненската опера ще пресъздадат образите на красивата, но изпаднала в немилост Пепеляшка, на ужасната Мащеха и капризните й дъщери, на красивия Принц и смешния Шут. Хореографията, издържана в стила на балетната класика, кореспондира със загадъчността и приказността в музиката на Сергей Прокофиев. Сблъсъкът между доброто и злото е визуализиран в релефното разграничение между положителните (поетичните) и отрицателните (гротесковите) персонажи. В постановката, която синтезира сюжета в едно действие и три картини, своето балетно майсторство демонстрират Евгения Минкова, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Елиана Атанасова, Анна Андреева, Илияна Славова, Галина Велчева и др.

Младостта на „Бохеми”

Операта “Бохеми”, композирана от Джакомо Пучини по сюжет от “Сцени от живота на бохемите” на френския писател Анри Мюрже, се смята за един от най-ярките шедьоври в областта на оперното изкуство. Както в най-големите оперни театри, така и във Варна, „Бохеми” се радва на огромен успех. Хронологията на постановките започва от далечната 1949, продължава през 1960, 1979 и 1990 г, за да стигне до сегашната, пета постановка, в режисьорския прочит на Кузман Попов. В предстоящия на 7 март от 19.00 ч., спектакъл на „Бохеми” на диригентския пулт на „Бохеми” ще застане Борислав Иванов. Маестрото, известен с непрекъснатото търсене на млади таланти, допринесъл за утвърждаването на не една звезда на българската оперна сцена, счита това за своя мисия.

Особеното в ”Бохеми” е, че всички централни роли, а те са шест, са предназначени за млади артисти. Именно това ще се случи сега. Шестима  млади солисти ще се представят пред взискателната варненска публика. Трима от тях подготвят дебюта си - Ина Петрова като Мими, Ивайло Михайлов като Рудолф и Ирина Жекова като Мюзета.
Ина Петрова и Ирина Жекова изпяха Зорница в „Луд гидия” на двете декемврийски премиери, а Ивайло Михайлов, който отскоро се присъедини към състава на Държавна опера Варна, вече успешно се представи в образите на Алфред в „Травиата”, Ернани от едноименната опера на Верди и Каварадоси в „Тоска”.
Образа на Мюзета за първи път ще пресъздаде Ирина Жекова. От 2011 г., откакто е солистка на Варненската опера, тя изгражда сериозен репертоар, като прецизно извайва всяка нова роля. След „Кармина Бурана” и „Катули Кармина” от Карл Орф, своето певческо и артистично майсторство тя шлифова и в ролята на Графиня Адела от първата българска постановка на операта „Граф Ори” от Джоакино Росини. После дойдоха превъплъщенията й като Джилда в „Риголето”, Адина в „Любовен еликсир”, Фраскита в ”Кармен”, Оскар в „Бал с маски”, Зорница в „Луд гидия”.
Двамата ни прекрасни баритони Свилен Николов и Пламен Димитров ще представят партиите на Марсел и Шонар, а в ролята на Колин ще гостува великолепният бас Деян Вачков, когото само преди дни аплодирахме като Рамфис в „Аида”. Бенуа и Алсиндор ще пресъздаде Росен Рангелов, Парпиньол ще бъде Христо Ганевски

Съгласно социалната политика на Държавна опера Варна, всеки месец един от най-добрите спектакли се предлага на цена от 4 лв. През март промоцията се отнася за представлението на „Бохеми”.

Иначе цените на билетите са по 10, 15, 20 лв., за ученици, студенти и пенсионери - 6 лв. ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв. (4 билета х 6 лв.) Спектакли на Детско-юношеската опера - 5 лв. Резервации и продажба на билети на тел.: 052-665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg. Работно време на оперната каса: oт понеделник до петък 10.00-19.00 ч.; събота 11.00-18.00 ч.

Очаквайте мюзикалните спектакли на Детско-юношеската опера «Мамма миа» (11 март, 18.00 ч.) и «Мечо Пух» (12 март, 18.00), диригент Ганчо Ганчев
 
 

всички новини от Държавна опера - Варна »

профил на Държавна опера - Варна »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас     Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker