NЕОДАЧНИЦИ


Автор: Максим Горки
Режисьор: Иван Пантелеев
Участват: Юлиан ВерговДарин АнгеловВладимир КарамазовИван ЮруковХристо ПетковДеян АнгеловНиколай УрумовРашко МладеновРадена ВълкановаТеодора ДуховниковаАлександра ВасилеваСтефания Колева

Гледайте постановката "NЕОДАЧНИЦИ":
Март
21
Март
Неделя
19.00 часа, Голяма сцена


Дълго умувах как да променим заглавието и в крайна сметка с помощта на актьорите се спряхме на този работен вариант. „Дачници” е пиеса, много играна и поставяна в България, но това заглавие не означава абсолютно нищо, на български език такава дума не просто не съществува. Аз не си спомням у нас да е имало хора, които живеят по вилите си, тези „дачники”, както е на руски език. И така, към старата грешка, сега ние прибавяме още една. Като добавим и фонетичната близост с думата „неудачници”, получаваме един конгломерат от грешки. Който абсолютно точно отговаря на момента, в който сме се срещнали и работим. Заглавието „NeoДачници” няма претенции да звучи интелектуално, напротив – то има много общо с шегата, с недоразумението, с това живеене на кръстопът, когато една много стара култура, античната, се припокрива със символност от близкото минало и се получава нещо, което не е нито едното, нито другото.

Не зная защо хората имат предразсъдъци към Горки – той всъщност е много модерен автор, тъй като се занимава с едно общество в преход, в което никой не е подготвен за новото. Новото просто се надушва, то е като пролет, то е духът на утопиите, на надеждите, на момента, в който седиш пред прага със запретнати ръкави и не знаеш откъде да започнеш… Денят, в който на практика живеем и ние”, обясни Иван Пантелеев избора си на тази именно пиеса за завръщането си на родна сцена.

Подборът на Иван Пантелеев наистина включва едни от най-изявените имена от сцената на Народния театър – ЮЛИАН ВЕРГОВ, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ИВАН ЮРУКОВ, ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА, РАДЕНА ВЪЛКАНОВА, АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА, СТЕФАНИЯ КОЛЕВА, ДАРИН АНГЕЛОВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ХРИСТО ПЕТКОВ, НИКОЛАЙ УРУМОВ И РАШКО МЛАДЕНОВ.

„Преди да избера актьорския състав, имаше един период, в който всяка седмица ходех по няколко пъти на театър, и така се спрях точно на тези имена. Щастлив съм, че имам възможността да работя с толкова добри и сериозни артисти, защото тук няма главни герои, а кръг от образи, това е ансамблова пиеса, която творим заедно. И аз ще съм най-доволен, ако на премиерата нямаме готов продукт, защото театърът не е продукт, а процес”, допълни Пантелеев.

Написана през 1904 г., „Дачници“ на Максим Горки не е нито трагедия, нито комедия. Жанровото й подзаглавие е „сцени“, а ние най-често я възприемаме като драма, в която по думите на един от героите „никой няма да умре”. Всички остават живи, но за някои животът е тежко бреме, а за други продължение на търсенето на „пътя към по-добър живот”. Всички герои в пиесата съществуват сред илюзиите за самите себе си и за околните и всъщност са се превърнали в комични герои, които Горки с тъга и сарказъм нарича „дачници”, т.е. временно пребиваващи на това място, прекарващи живота си тихо и безсмислено на вилата. Но в същото време вътре в себе си тези образовани, но нестабилни и неуверени в себе си хора, разбират, че този живот не ги устройва, че той не е истинският, но не са в състояние да променят нищо. Всички те са недоволни от настоящето си, което по думите на един от героите прилича на „чудовище, изискващо от тях жертви и невъзможни усилия”.

Иван Пантелеев е един от най-успешните български режисьори. Завършва Театрална режисура в НАТФИЗ, след което реализира проекти в София, Рига, Авиньон,  Щутгарт, Цюрих, Люцерн и др. В Германия е режисьор в две от най-легендарните театрални пространства в Берлин – Дойчес театър и Фолксбюне. През 2016 г. постановката му „В очакване на Годо“ с участието на Самуел Финци беше представена и пред българска публика като част от платформата „Световен театър в София“.
ant

Работно време: понеделник - петък : 9.30 - 19.30 ч. събота и неделя : 11.30 - 19.30 ч. вторник - неделя: 14.00 - 20.00 ч. тел.: 02 / 811 92 27, 811 92 59
Адрес: северно крило, откъм ул. "Славянска", срещу Министерство на отбраната южно крило, в дясно от главния вход на театъра, откъм ул. "Иван Вазов"


ant


Юлиан Вергов


Дарин Ангелов


Владимир Карамазов


Иван Юруков


Христо Петков


Деян Ангелов


Николай Урумов


Рашко Младенов


Радена Вълканова


Теодора Духовникова


Александра Василева


Стефания Колева

ant2


Цветелин Петров
30.01.2020 09:54 ч


7
Гледах НЕОдачници почти до края, защото не можах да издържа и си излязох. За пръв път си тръгвам от театър преди края. Сюжет няма, има едни дълбокомислени приказки, които са безсмислени и несвързани и не предизвикват нищо в теб; нито емоции, нито да се замислиш. Жалко за именитите актьори, но те не са виновни хората. Най-малкият проблем е, че няма декори и реквизит /с изключение на едни пластмасови столове/, а уж сме в някакъв хотел! За Иван Пантелеев - срамота за губиш 3 часа от времето на хората!
Одобрение 3 от 3 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Деси
07.06.2018 13:42 ч


6
Нека просто приемем, че всички, които сме гледали това изключително дълго и скучно представление, сме преживели катарзис и ни очакват само по-добри дни!
Одобрение 25 от 29 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Деляна Михайлова
25.04.2018 11:59 ч


5
Здравейте. Имам два билета за постановката на 29.04, от които няма да мога да се възползвам. Тел. за връзка:0884118296
Одобрение 0 от 4 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Момчил Бакалов
09.04.2018 20:02 ч


4
За първи път изпитах неописуемо желание да си тръгна преди края на представлението,
но не го направих единствено от уважение към труда на актьорите. !
И то, не защото пиесата не е хубава ... напротив - има много интересни философски разсъждения,
някои забележителни монолози, прекрасна игра на добри актьори...
Но с хубавото дотук ! Донна се е опитала да го каже по-фино, аз ще го кажа направо !
За мен е меко казано гавра с публиката и неуважение към нея да поставиш 3-часова постановка да се играе без антракт ! След 2-ия час беше почти невъзможно човек да се съсредоточи и да се наслаждава на каквато и да било игра, но трябваше да се изтърпи още 50 минути словоизлияния, които определено идват в повече ... много повече ! За мен имаше 2 разумни варианта : Пиесата да е стегната в рамките на 2 часа или задължително да има антракт в 3-часовия си вид, в който я гледах. В този и вид, в който се играе в момента, не препоръчвам дори на мазохисти !
Одобрение 16 от 21 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Галя Гецова
26.03.2018 21:15 ч


3
Постановката не ми хареса. Не ми хареса режисьорското решение актьорите да бъдат в една редица половината постановка пред зрителите, а другата половина - с гръб и само като на рецитал - двама по двама да излизат и да си РЕЦИТИРАТ текстовете. Нямаше свързаност в диалозите, до половината на представлението се чудех какво иска да ми каже авторът. Много слаба игра на Карамазов и Духовникова. Крещяха по сцената, а това най-малко ми харесва в театрални постановки. Говори ми за безсилие в изразните средства. Нецензурни изблици, които бяха безсмислено въведени. Мъчение беше. Тръгнах си с главоболие и разочарование.Хареса ми играта на Стефания Колева и Николай Урумов. Останалите бяха посредствени рецитатори.
Одобрение 17 от 22 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Кръстю Атанасов
25.03.2018 13:19 ч


2
Хубава постановка. Силна игра на актьорите. Текстът е много силен. Браво
Одобрение 10 от 21 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Калина Христова
25.03.2018 13:04 ч


1
За мен тази постановка беше мъчение! Повече от 2,30 ч несвързани диалози, несвързани герои, дебелашки повърхностен хумор, нецензурен език на моменти, псевдо-философски сентенции, статичност и странни монолози за смисъла на живота. Гледах и Чудаци, пак на Горки, пак в Народния и ми беше интересно, забавно, вдъхновяващо. Тук се почувствах като в клопка и за първи път си тръгнах малко преди края!
Одобрение 20 от 25 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара
Най-коментирани постановки
 Лекция №1 за народното творче... 133 коментара
 Вражалец 116 коментара
 "Ножица - трепач" 75 коментара
 Живак 41 коментара
 Операцията 39 коментара
 Страхотни момчета 37 коментара
 "Много шум за нищо" 36 коментара
 Спанак с картофи 32 коментара
 Записки на един луд 31 коментара
 Ревизор 31 коментара
 
 
Анкети към постановки
Най-интересен въпрос
Кой не е убиеца в пиесата?
"Ножица - трепач"
( 726 отговора )
Най-труден въпрос
Как е истинското име на Алекс?

( 0 верни от 0 отговора)
Най-лесен въпрос
Кой е авторът на спектакъла „Като трохи на прозореца“?
Като трохи на прозорецa
( 42 верни от 42 отговора)
 
Най-разглеждани постановки
1.
3.
8.
Живак 282082
 

 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker