ЗОРО


Автор: Мюзикъл по музика „ДЖИПСИ КИНГС” и ДЖОН КАМЕРЪН
Режисьор: Бойко Илиев
Диригент постановчик: Игор Богданов
Сценография и костюми: Евгения Раева
Хореография: Светлин Ивелинов
Хореография: Антоанета Алексиева
Хормайстор: Людмил Горчев
Пиротехника: Сашо Ценков
Сценичен бой: Камен Иванов
Каскади: Първан Иванов
Художник на костюмите: Цветанка Петкова-Стойнова
Превод: Харалампи Аничкин
Участват: Весела ДелчеваАна ТопаловаИва НиколоваНадежда ПанайотоваВладимир МихайловБогомил СпировВенцислав ДиновАлександър МутафчийскиЛъчезар ЛазаровГеорги ДжиляновХристо СарафовНиколай БорисовРумен ГригоровСердикий ПоповГеорги ХанджиевАсен АндровНиколай ДимовНиколай ЙордановНикола КабрузовИван Старейшински

Гледайте постановката "Зоро":

ЗОРО” –  ЛЕГЕНДАТА ЗАПОЧВА

мюзикъл по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън

  Бойко Илиев - режисьор
 

“14 септември`2011 в Музикален театър „Ст. Македонски” –  начало на репетицийте на световноизвестния мюзикъл – „ЗОРО” .

Музика - Джипси кингс и Джон Камерън. Либрето – Стивън Кларк и Елена Едмънстън по романа на Исабел Алиенде : „Зоро – легендата започва”. Първата продукция се е състояла в Лондон през 2008г. Следва : Париж, Тел Авив, Москва, Рио де Жанейро, Амстердам, Берлин, Милано, Токио, Шанхай...През 2009г. Мюзикълът получава пет номинаций за наградата „Лорънс Оливие”, включително за най-добро шоу и за най-добра  хореография.

„Зоро” отдавна се е превърнал в митология. Кинолегенди като Дъглас Феърбанкс, Ален Делон, Антонио Бандерас с успех се вмъкват в кожата на легендарният спасител. Народен герой, защитник на бедните и онеправданите, създаден  през 1919г. от американския писател Джонстън Маккъли, той  се появява в поредица литературни и филмови произведения, отново и отново... Както и самият герой, изниква за миг и бързо изчезва, и продължаваме да го търсим за да ни спаси от злото и неправдата, за да се чудим накрая съществува ли наистина. И, може би заради това, продължаваме да си го измисляме. Този път като Мюзикъл! Белязан от най-големия успех на „Джипси Кингс”, в „Зоро” героите страстно любят, пеят, танцуват фламенко, фехтоват се, участват в рисковани каскади, за да получат  своята така жадувана доза романтика и приключения, без които не могат.

Макар и различна жанрова стилистика /”Джипси Кингс”, фламенко/, „Зоро -легендата започва” е страстен порив за победа на любовта и доброто над злото, алчността и несправедливостта. Романтичен порив и защо не, когато реалността ни е затрупала със счетоводни сметки, кредитни  и дебитни карти, стокови и фондови борси,  фискални резерви, инфлационни индекси и сривове и т.н и т.н....

Затова, нека се обърнем към Музиката. Страстната и завладяваща музика на „Джипси Кингс” и Джон Камерън , както и на неуморния търсач на справедливост и любов, мистериозния Зоро.”

Премиерните спектакли на българската постановкана мюзикъла „ЗОРО” са на  13 и 14 януари 2012г. от 19ч. в салона на Държавен музикален и балетен център – София ( ДМТ ” Ст. Македонски”).

Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, диригент Игор Богданов ,сценография  - Евгения Раева, художник по костюмите – Цветанка Петкова – Стойнова, хореография – Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева,  сценичен бой и фехтовка – Камен Иванов, специални ефекти  - Георги Младенов, ръководител екип „Специални ефекти”– Първан Първанов.

В ролята  на  легендарния кабалеро с маска и шпага  Зоро, ще се превъплати звездата на оперетата Богомил Спиров ( Йосиф-„Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” от А.Л.Уебър, Исус от рок операта на А.Л.Уебър „Исус Христос Суперзвезда”, Бони от „Царицата на чардаша” на Калман) и Владимир Михайлов, познат на феновете като солист на група „Сафо”,  “Sky angels” и Юда от рок операта на А.Л.Уебър „Исус Христос Суперзвезда”,  В ролята на  Рамон ще видим  Венцислав Динов и Александър Мутафчийски, в ролята на Луиза-  Весела Делчева и Ана Топалова, в ролята на Инес –

Ива Николова и Надежда Панайотова, със специалното участие на  Ивелина Балчева в ролята на Ширан. Участват още Мария - Венелина Ханджиева ( соло фламенко), Исак - Георги Ханджиев( соло фламенко),Лъчезар Лазаров, Тодор Велков Христо Сарафов, Георги Джилянов, Николай Борисов, Иван Бенчев, Димитър Павлов, Сердикий Попов, Асен Андров, Николай Димов, Николай Йорданов, Никола Кабрузов, Иван Старейшински.

Артисти, солисти  хор, балет и оркестър на Музикалния театър пресъздават  романтичната легенда за неуморния търсач на справедливост и любов, загадъчния и неуловим   герой Зоро, защитник на бедните и угнетените. Всичко е огнено на сцената на Музикалния театър, огнено шоу със  страстната  и завладяваща музика на Джипси Кингс , в ритъма на фламенко , смели каскади и майсторска фехтовка. 

„ЗОРО” МИТ И РЕАЛНОСТ

            Действието се развива  през 19в. в Южна Калифорния, по това време  испанска колония . Младия аристократ дон Диего де ла Вега  красив, обаятелен , безразсъдно импулсивен, се връща от Испания , където е учил, и разбира че, неговия град е попаднал под   гнета на тиранин и корумпирани чиновници. Благородното сърце на този млад кабалеро  не остава безразлично към  страданията на своите съграждани. Превръща се в борец за справедливост прикрит с маската  на разбойника Зоро, неуловим, хитър и ловък като лисица -Зоро ( в превод от испански – лисица). Приема новото си  име Зоро, научавайки от едно детенце от народа за вярването в някакъв Зоро , който ще дойде и ще ги спаси. Това се превръща във второто лице на благородния мъж дон Диего де ла Вега, смел и опитен майстор на рапирата , изкусен ездач,  виртуозно владеещ изкуството на фехтовката и покорител на женските сърца .   Подвизите на  мистериозният  герой зад маската бързо се превръщат в  легенда и единствена надежда на угнетения народ  за  спасение  от произвола на злодеите облечени във власт . Дон диего де ла  Вега е сред най- атрактивни личности в историята, в чиято съдба реалните събития  се смесват с  мита за жадувания закрилник , внасящ допълнителна орнаментика и идеализация на образа .

Романтичния , смел и доблестен мъж с маска, майстор на сабята, изключителен ездач, защитник на бедните и покорител на женските сърца Зоро е създаден през 1919г. от писателя Джонстън Маккъли  в новелата „Проклятието на Капистрано” публикувана в криминалния вестник „All story weekly”.  Изгражда героя си   позовавайки се на устни предания и мексикански литературни творби. Харизматичния образ на  този борец за справедливост  става привлекателен  и за киноиндустрията .През 1920 г. Дъглъс Феърбанкс прави сензация с филма   „Маската на Зоро”, който остава класика за времето си . Визията и отличителните характеристики  , запазени до днес на благородния  крадец е черно  наметало и маска,  прикриваща горната част на лицето ,рапира  и камшик,  виртуозно  владеещ  изкуството на фехтовката и... знака Z изписан с три замаха на  шпагата,  който оставя като предупреждение на всички тирани и подтисници. Успеха на творбата вдъхновява Маккъли и  той написва  още 60 новели посветени на подвизите на  този герой филмирани многократно в различни стилове –уестърни, комедии, пародии. През 1957 г. Уолт Дисни създава нова версия за неуловимия отмъстител , която се превръща в най – популярните телевизионни сериали , с най –голям брой почитатели на Зоро в света. Кинолегенди като Ален Делон ( 1975г.) и   Антонио Бандерас ( 1998г. и 2005г.) също, с успех се вмъкват в кожата на легендарният спасител.

Днес историята на Зоро може да се види на сцената в мюзикъла  по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън  .За основа на либретото на Стивън Кларк и Елена Едмънстън е романа на известната  чилийска писателка  Исабел Алиенде : „Зоро – легендата започва”.. Вълнуващия мюзикъл „ЗОРО” е посветен на любовта , със страстната  и музика на „Джипси Кингс” – царете на огненото фламенко, със завладяващия ритъм на танца, изящна фехтовка и  каскади.

Първата продукция се е състояла в Лондон през 2008г. Следва : Париж, Тел Авив, Москва, Рио де Жанейро, Амстердам, Берлин, Милано, Токио, Шанхай...През 2009г. Мюзикълът получава пет номинаций за наградата „Лорънс Оливие”, включително за най-добро шоу и за най-добра  хореография.

В специално изследване на прототипа, дълбоко до корените, се стига до  личността на ирландеца  Уилям Лампърт(1615-1659г., XVIIв.. Неговите действителни приключения не са пресътворени напълно  на страниците на написаните по-късно романи и в заснетите филми.

Отраснал като дете-чудо, на 12 години Лампърт е пратен в Лондон, за да получи частно образование. На 13  попада в затвора обвинен в  държавна измяна. Следва  бягство , пленен е от  пирати и става един от тях. По-късно е протеже на испанския пръв министър, пътува из цяла  Европа и научава 14 езика. Предполага се , че има съдбоносна роля по време на историческата битка при Нордлинген (1634г.) и променя хода на европейската история. Приближен е на  Ришельо, Бъкингамския херцог и испанския крал Филип IV.

След скандална афера с млада аристократка от испанския двор Лампърт е изпратен като шпионин в Мексико, където през октомври 1642 г. е арестуван от инквизицията. Бягството му от затвора през нощта на 25 декември 1650 г. е толкова дръзко, че веднага плъзват слухове за свръхестествената намеса на демони. Този подвиг и разлепените из целия град памфлети го превръщат в легенда и вдъхновяват редица мексикански писатели и драматурзи да напишат литературни произведения за него. Животът и приключенията на този пират, еретик и шпионин се оказват по-необикновени от всяка измислица.
 

ant

Работно време: 8.30 - 18ч., поч. ден неделя, 943 19 79, 944 50 89
Адрес: София 1504, бул. В. Левски 100ant2

Вашият коментар ще бъде първи!
Най-коментирани постановки
 Лекция №1 за народното творче... 133 коментара
 Вражалец 116 коментара
 "Ножица - трепач" 75 коментара
 Живак 41 коментара
 Операцията 39 коментара
 Страхотни момчета 37 коментара
 "Много шум за нищо" 36 коментара
 Спанак с картофи 32 коментара
 Записки на един луд 31 коментара
 Ревизор 31 коментара
 
 
Анкети към постановки
Най-интересен въпрос
Кой не е убиеца в пиесата?
"Ножица - трепач"
( 726 отговора )
Най-труден въпрос
Как е истинското име на Алекс?

( 0 верни от 0 отговора)
Най-лесен въпрос
Кой е авторът на спектакъла „Като трохи на прозореца“?
Като трохи на прозорецa
( 42 верни от 42 отговора)
 
Най-разглеждани постановки
1.
3.
8.
Живак 281719
 

 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker