Театрални новиниПрограма април 2015 на Център за култура и дебат "Червената къща"

03.04.2015

Сдружение „Реплика”
Двама бедни румънци, които говорят полски
ТЕАТЪР
1. Апр./19:30/Червена зала
Мъж и жена, двама бедни румънци, друсани, в стари мръсни дрехи и абсолютно непредсказуеми. Те шокират с болезнените си прозрения, докато търсят обратния път към Варшава и към себе си. Абсолютното емоционално разкриване на всеки един от тях поражда неочаквани взаимоотношения помежду им. Ставаме свидетели на истинска болка, страх, омраза и липса на любов, които идват, за да отворят път към осъзнаването.
Режисьор: Георг Жено; сценография: Лили Джагарова; с участието на: Ирина Андреева, Ивайло Драгиев, Боряна Пенева, Благой Бойчев, Милко Йовчев. С подкрепата на Полския институт в София. За повече информация: http://replicatheatre.com/.

Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София
Протестите и окупацията: свърши ли 2013 г.?
ДЕБАТ
6. Апр./17:30/зала Пеша Николова
Кой и за какво протестираше, и успя ли някой? Февруарските, летните протести и студентската окупация: обща протестна вълна или три несвързани епизода с противоположни политически искания?
Панелисти: Ружа Смилова, Валентина Георгиева и Рая Раева. Модератор: Димитър Вацов. В рамките на проект „Гражданска практика за студенти и учители”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 -2014 г. За повече информация: www.ngogrants.bg.

Европейската мрежа на центровете за дебат „Време да говорим”
Усилва ли миграцията недоверието към институциите?
дебат
6. Апр./19:30/Червена зала
Образът на българския работник-мигрант се оказва „гориво” за страхове, разпалвани от популистки медии и политици във Великобритания, Холандия и другаде. Той за пореден път предизвика недоверие и обвинения към правителствата на тези държави, че не правят достатъчно, за да защитят остатъците социална държава от чужди нашественици. Парадоксално, огледални страхове към чужденеца се разпалват от националисти и популисти и в България. Националистите не вярват, че държавата може да се справи с бежанския натиск; подозират, че ЕС използва България като буферна зона и искат плътното ограждане на границата със стена. Те изпитват недоверие в ЕС и в международните конвенции за човешките права, които България е ратифицирала. С този дебат ще се опитаме да сравним механизмите на производство и употреба на страховете от бежанците и работниците-мигранти. Ще анализираме как се създават стереотипите срещу "чужденците " и дали са симптом на по-фундаментални тревоги и недоверие към институциите на съвременната държавата? Какво противодействие можем да търсим, отвъд заклеймяването им?
С участието на: Костадинка Кунева, евродепутат от СИРИЗА, Неда Денева – изследовател на трудовата миграция, Явор Сидеров, съветник на вицепремиер Меглена Кунева за бежанците и представител на “Приятели на бежанците”.

„Страница на сцена”: Фондация „Елизабет Костова” и Фондация „Арт Офис”
Времева болест
СЦЕНИЧНО ЧЕТЕНЕ ТЕАТЪР
7. Апр./19:00/Червена зала
Един ден в дома на Христо се материализират Михаил и Рафаил. Те твърдят, че идват от едно постапокалиптично бъдеще, от свят, който се намира в непреодолима екологична криза. Както и че са агенти. И че имат някаква мисия. Двамата изобщо не са благоразположени към Христо. Дори напротив! Не спират да го обиждат, а понякога дори си позволяват да са груби към него не само с думи. За тях няма значение кой е Христо, защото той е част от едно поколение, което е съсипало планетата Земя. Режисьор: Нейтън Купър; автор: Иван Димитров; преводач: Анджела Родел.

„Страница на сцена”: Фондация „Елизабет Костова” и Фондация „Арт Офис”
Лиля
СЦЕНИЧНО ЧЕТЕНЕ ТЕАТЪР
8. Апр./19:00/Червена зала
Театрална мистерия, чиято тема са животът и смъртта на Маяковски. Разглеждат се любовният триъгълник със семейство Брик и връзката му с Вероника Полонская. Водещ е сблъсъкът на Поета с Властта, с неизменното и присъстващо навсякъде Ведомство. С бързо действие и сюрреалистични ситуации се представя личната му драма. Разкриват се отношенията му с Властта, която от една страна го почита, а от друга го задушава и довежда до самоубийство. Живият ритъм и хумор, понякога с горчив привкус, приковават вниманието на зрителя, който не може да гледа безучастно. Режисьор: Самюъл Бъгълн; автор: Христос Хартомацидис; преводач: Екатерина Петрова.
„Страница на сцена”: Фондация „Елизабет Костова” и Фондация „Арт Офис”

Кота 506
СЦЕНИЧНО ЧЕТЕНЕ ТЕАТЪР
9. Апр./19:00/Червена зала
„Кота 506” е изцяло изградена от документални материали – спомени, писма и документи, разпределени в три гласа: гласът на поета, гласът на държавата и хор на близките. Контрастът и конфликтът между тези гласове са движещата сила на текста, който чрез колаж от фрагменти изгражда един възможен поглед към живота и смъртта на Гео Милев. Режисьор: Eлена Хейман; автор: Ясен Василев; преводач: Олга Николова.
„Страница на сцена” е проект на фондация „Елизабет Костова” в рамките на програмата „Изкуство в движение” на фондация „Арт Офис”, осъществена с подкрепата на фондация „Америка за България”.

Блек Фламинго Пъблишинг ООД
Най-сетне край
МОНОСПЕКТАКЪЛ
14. Апр./19:30/Червена зала

по Петер Турини
Един човек излиза на сцената и заявява, че ще брои до хиляда и ще се самоубие. Какво се е случило? Дали ще изпълни обещанието си?
Режисьорски дебют на Радослав Йорданов; превод: Владко Мурдаров; сценограф: Илиан Петров; с участието на: Симеон Владов; продукция на Блек Фламинго Пъблишинг ООД. С подкрепата на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ 2013 и културната програма на посолството на Република Австрия в България. Представлението е реализирано с подкрепата на програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура” 2013 и културната програма на посолството на Република Австрия в България.
 
Сдружение „Театър вятър”
Кафка квартет
ТЕАТЪР
15. Апр./19:00/зала Пеша Николова
„После изведнъж като искри се разлетяха птици, проследих ги с поглед, гледах как се издигат на един дъх и вече ми се струваше, че не те се издигат, а аз падам, и прималял, вкопчил ръце във въжетата, започнах бавно да се люлея. Люлеех се все по-силно, задуха по-студен вятър и вместо летящите птици се появиха трепкащи звезди.” Франц Кафка. Идея и режисура: Валерия Вълчева; сценография и костюми: Ния Михайлова; музикален консултант: Мария Палиева; актьори и музиканти: Павлин Петрунов, Христо Ушев, Мартина Митева, Борис Добрев; музикални импровизации по произведения на Добри Палиев, Джон Кейдж и др.
Културен шок – група за разговори между хора от целия свят
СРЕЩА
16. Апр./19:00/зала Пеша Николова
Целта на групата е хора от различни националности да се срещнат и да изследват заедно въпроси, свързани с живота извън родината и по-конкретно с живота в България. Как се чувстват чужденците в България? Как българите приемат чужденци? Какво е културен шок и как се преодолява? Къде е у дома? Какво ни води насам и какво ни задържа?

Космонавт
МУЛТИЖАНРОВ СПЕКТАКЪЛ
17. Апр./20:00/Червена зала
Проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Валентина Комарова е съпруга на Владимир.
Режисьор: Анна Данкова; автор: Светозар Георгиев /ghostdog/; с участието на: Ива Свещарова. За повече информация: www.redhouse-sofia.org.

Театър - Студио Персона
Росмерсхолм
ТЕАТЪР
21., 22. Апр./19:30/Червена зала
Темата за свободата и нейната неизбежна връзка с моралния избор за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления Бог прави от пиесата, в която са отразени драматичните последни три дни от живота на последния потомък на стар аристократичен род, послание от предмодерността към постмодерността. В кое сме същите и в кое различни? Автор: Хенрих Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.

Сдружение „Реплика”
Ние сме боклуците от Източна Европа
ТЕАТЪР
27. Апр./19:30/Червена зала
Това е много лично представление на актьорите. Разказ с историите на техни близки приятели, техните лични истории и истории на други хора, които те приемат като лични, защото актьорите разпознават себе си в живота на тези други хора, разпознават цялата ситуация в България и се опитват да разсъждават върху това в представлението. Режисьор: Георг Жено; с участието на Боряна Пенева, Милко Йовчев, Ирина Андреева, Ина Георгиева, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Тони Карабашев. С подкрепата на Гьоте-институт България. За повече информация: http://replicatheatre.com.

Сдружение „Нейно Величество Тенджерата под налягане“
No Movement No Sound
ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
29. Апр./19:30/Червена зала
В пространство само с няколко електрически крушки, двама души са се концентрирали върху тънката граница между движението и невъзможността да се движиш, дишането и недишането, тишината и звука, тъмнината и светлината.
Режисьор: Ида Даниел; съавтори и изпълнители: Мариета Петрова, Александър Митрев, Тодор Стоянов; kinekt програмиране и светлина: Тодор Стоянов. За повече информация: https://vimeo.com/108987192.

Български Хелзинкски Комитет
Клуб Обектив: Достъпът до информация и активно гражданско участие
ДЕБАТ
30. Апр./16:00/Червена зала
Колко е лесно (или трудно) в България един гражданин да се осведоми за предстоящи законодателни инициативи и обществени обсъждания? Може ли и как един гражданин да каже на вземащите решения каква промяна иска в държавата?
С участието на създатели на платформи за гражданско участие, активисти за достъп до информация и хора, търсещи нови начини за улесняване връзката гражданин-държава. ? С участието на създатели на платформи за гражданско участие, активисти за достъп до информация и хора, търсещи нови начини за улесняване връзката гражданин-държава.
всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини септември » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker