Театрални новиниПрограма ноември 2013 - център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”

07.11.2013

Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” ул. „Любен Каравелов” № 15 София 1142
www.redhouse-sofia.org

1 ноември (петък), 20.00 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” (www.studiovoxpopuli.org) представя:
Майките
вербатим спектакъл

режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; асистент-режисьор: Вилма Карталска; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките” е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.
 • На български език.
 • Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

4, 12 ноември (понеделник и вторник), 19.00–21.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Курс по саундпейнтинг

За всеки, който обича играта – в звук, в движение, слово, образ. За повече информация за саундпейнтинг (soundpainting) и за Детелина Георгиева: www.publicrepublic. com/magazine/2012/10/97330.php#comments.  Участие след одобрение и предварително интервю за записване на soundpaintingbg@gmail.com. Водещ на курса: Детелина Георгиева. На български и английски език.
Такси за участие: 40 лв. (20 за ученици, студенти  и безработни) при предварително записване и 45 лв. (25 лв) лв. в деня на курса.

4 ноември (понеделник), 20.00 ч.
Червена зала
Танцувам Мария Калас
танцов спектакъл

Идея, хореография и танц: Галина Борисова; сценография: Адриана Андреева; музика: оперни арии Bel Canto в изпълнение на Мария Калас; превод на интервюта: Ангелина Георгиева; репетитор: Елисавета Груева; осветление: Росен Михайлов; с финансовата подкрепата на: Ани и Нейтън Колиер
Галина Борисова интерпретира няколко женски образи от познати опери, станали емблематични за времето на 19 век. Този проект се занимава с историческото наследство и съвременното усещане за живеене, като преразглежда същността на традицията чрез нов контекст и възможности. Танц за безсмислието от превъзходство, слабостта на чувствата и силата на съдбата. Оперната дива Мария Калас доказва това. На английски език с превод на български език.
 • Времетраене: 50 мин.
 • Вход: 10/8 лв.

5 ноември (вторник), 19.00 ч.
9 ноември (събота), 20.00 ч.
Червена зала
Сдружение „Реплика” представя пиесата
Двама нещастни румънци, които говорят полски
от Дорота Масловска
първа сценична реализация в България

Режисьор: Георг Жено (Германия); сценография: Лили Джагарова; с участието на: Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Благой Бойчев, Милко Йовчев, Боряна Пенева, Ина Добрева.
Историята на млад мъж (Парха) и млада жена (Джина), които след нощен купон тръгват на лудо пътуване на автостоп из Полша, като се преструват на румънски просяци. Той е отегчен варшавски актьор, играещ свещеник в популярен сериал, тя работи в ресторант за бърза закуска, отглежда сама детето си и бяга от проблемите и случайните връзки. Разказът асоциативно ни препраща към легендата за Бони и Клайд. „Двама нещастни румънци, които говорт полски” е многопланова и многожанрова история за Пътя, нещо като роуд муви. В случайна кола се качват двама: мъж и бременна жена. Мръсни, неугледни, агресивни и очевидно наркомани. Шофьорът е уплашен – как би трябвало да се държи в подобна ситуация? Но под заплахата да бъде убит с джобно ножче, пали колата и потегля. Така започва пътят на Парха и Джина (двамата нещастни румънци) към Бога. Пътят на героите е път към себе си, път в търсене на собственото си естество, път към умението да чуеш, да разбереш и да обикнеш другия. Само заедно Парха и Джина могат да постигнат макар и някаква хармония. На български език. Времетраене: 80 мин.
 • Вход: 10/8 лв.
5 ноември (вторник), 22.00 ч.
16 ноември (събота), 20.00 ч.
Червена зала
Сдружение „Реплика” (София) и театър „Йозеф Бойс” (Москва) представят:
Заполярная правда (Истина... отвъд полярния кръг)

спектакъл по пиесата на Юрий Клавдиев (Русия)превод: Василка Бумбарова; режисьор: Георг Жено (Германия); сценограф: Ксения Перетрухина (Русия) в сътрудничество с Яков Каждан (Русия); с участието на: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, Красимира Кузманова
Пиесата е написана на базата на интервюта с хора, носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация Кризисен център за социално-психологическа помощ „69-ти паралел“ (Норилск, Русия) и е осъществена с подкрепата на „Институт за културна политика“ (Москва) и „Театр.doc“ (Москва). Норилск, градът където се развива действието, е вторият по големина в света град, разположен отвъд полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета. И всички те, като нас, искат да живеят. СПИН е странно заболяване. По-скоро не можем да го наречем заболяване, а явление. Иначе как да обясним, че отначало то не променя физиологията, а мирогледа на човека. „Заполярная правда” е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-положителни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм учуден.” Юрий Клавдиев.
На български език.
 • Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 12/10 лв.
 • Вход за двете представления: 18/12 лв.

5 ноември (вторник), 19.00 часа
зала „Пеша Николова”
СеминарБГ и Червената къща представят поредицата „Новите интерактивни култури”:
Молът като пространство на труд
лектор: Росица Генчева (департамент „Антропология“, Нов български университет)
Повечето изследователи разглеждат моловете предимно като места на нови консумативни практики, където форми на демонстративно разточителство се съчетават със също толкова демонстративно социализиране и забавление. За разлика от тях, лекцията се опитва да обърне внимание на работещите в мола и да анализира мола като работно място, като свърже проблематиката на потреблението с тази на труда. Тя се базира на метода на „уличната етнография“, наблюдения и серия интервюта с мениджъри на магазини, продавачи и обслужващ персонал, като се стреми да очертае техните траектории в – и възприятия за - пространствата на мола. На български език.
 • Вход свободен

6 ноември (сряда), 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии (www.cls-sofia.org): Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Икономическите реформи в България от средата на 60-те до 1989 г.
лектор: Илиана Марчева (Институт за исторически изследвания, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за академични изследвания, www.cas.bg) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН, www.ihist.bas.bg)
 • На български език.
 • Вход свободен

6 ноември (сряда), 19.00 ч.
Червена зала
Безсъзнателното тяло
десети дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”, организирана съвместно с д-р Стоян Ставру (www.challengingthelaw.com/iniciativi/diskusii-bioravo).
С развитието на медицината лекарите все по-често успяват да задържат биологичния живот на тялото в случаи, когато се поставя въпросът дали все още съществува личността. Медицината може да поддържа с десетки години биологично живи тела, намиращи се в трайно вегетативно състояние. Сериозните мозъчни увреждания и изключително ниските шансове за възстановяване поставят въпроса за обема на грижите, които обществото дължи на подобни лица. Някои смятат, че подобни „пациенти” са по-скоро „тела-растения”. Други са убедени, че хората трябва да бъдат оставени да умрат (душата им да получи „спокойствието на смъртта”). Трети са твърдо решени да устояват живота на всеки пациент до самия край, полагайки всички усилия, за да запазят дори минималния шанс за „чудотворно” възстановяване. Вие как смятате? С участието на д-р Стоян Ставру и д-р Георги Георгиев (началник отдел „Отделение по обща реанимация с шокова зала” в Клиниката по интензивно лечение в УМБАЛСМ „Пирогов”, научен сътрудник и главен асистент към клиниката, специалност Анестезиология и интензивно лечение)
Модератор: Ирина Недева.
 • На български език.
 • Вход: 2/1 лв. 

7 ноември (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала
Космонавт

театрален пърформанс от ghostdog
режисьор: Анна Данкова; в ролята на Комарова: Елена Господинова; гласът на Комаров: Огнян Голев; глас „Ръководител полети”: Пламен Димитров; звук: Пистамашина; сценография: Станимир Генов; стайлинг: Станислава Янакиева
„Космонавт” е мултижанров театрален проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Владимир Комаров е съветски военен пилот, инженер и космонавт. Един от най-опитните и квалифицирани членове на първата група съветски космонавти. Той е първият човек, летял в космоса два пъти, а също така и първият загинал човек по време на космически полет. Валентина Комарова е съпруга на Владимир Комаров. Те се оженват през 1950 година. Имат две деца: Евгени и Ирина. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на агенция за недвижими имоти „Явлена”. Благодарности към Мариета Петрова, Марта Събева, Митко Хаджиев, Момчил Стасев, Виолета Витанова, Вадим Арбузов.
 • На български език.
 • Времетраене: 60 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

8 ноември (петък), 18.00 ч. – откриване
11-28 ноември, всеки ден между 10.00 ч. и от 19.00 ч. без събота и неделя
зала „Безименна”, зала „Гъливер”, зала „Андрей Николов”
Младежки международен конкурс за съвременно изкуство (YICCA ) представя:
Изложба на победителите в конкурса YICCA София 2013
Асоциация „A.p.s. Moho” има удоволствието да представи конкурса YICCA за 2013.
Конкурсът през 2013 г. е естествено продължение на конкурса YICCA 2009, когато грандиозният успех с над 1000 участници накара асоциацията да разшири контактите си и сътрудничеството с галерии и професионалисти. Логично основната ни цел е насърчаването на „нашите” таланти в рамките на пазара на изкуството. Подбраните артисти имат възможност да покажат своите творби в изложбеното пространство на Червената къща. От 12-те участващи художници в изложбата ще бъдат
определени двама – на първо и второ място – които ще получат съответно 3000 и 1000 евро. Всичките участници ще бъдат включени в каталога „YICCA 2013“ и ще бъдат поканени да присъстват на откриването на изложбата за сметка на асоциация „A.p.s. Moho“.
 • Вход свободен

8 ноември (петък), 19.00 ч.
Червена зала
“Етюди в брашно”: Концерт на Точка БГ съвместно с мрежа „Хлебни къщи”
концерт
Каним ви на благотворителен концерт за всички възрасти, в който мултимедиен пърформанс се вдъхновява и преплита всичките ви сетива. Под музиката и текстовете на Точка БГ се творят, трансформират и изчезват в брашно образи, създавани от Д-р Надежда Савова, поет и създател и председател на Международния съвет на самодейните средища и мрежата „Хлебни къщи в България” и по света. Приходите от концерта подкрепят каузата за фондонабиране на средства за откриването на хлебна къща и в София, която предстои да започне да функционира като културно-социален център и социално предприятие за хора от уязвими групи.
 • Вход: 5 лв.

11 ноември (понеделник), 19.00 ч.
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” (www.ekf.bg) представя:
Годишна награда за превод „Кръстан Дянков
Церемония по награждаване 2013 и
80 години от рождението на преводача
Годишната награда за превод на фондация „Елизабет Костова“ носи името на Кръстан Дянков (1933–1999 г.), преводач от английски на български език, на чиито преводи дължим познанството си с едни от най-големите образци на американската литература на ХХ век. Тя е учредена през 2007 г. и се присъжда ежегодно за превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Тази година, по повод осемдесет годишнината от рождението на Кръстан Дянков (10 ноември 1933 г.), неговият син Алеко Дянков предоставя една специална еднократна награда за превод от английски на български език на песента „Desolation Row“ на Боб Дилън.
Наградата се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“.
 • На български език.
 • Вход свободен

12 ноември (вторник), 19.00 ч.
Червена зала

 
Издателска къща „КХ - Критика и Хуманизъм”, Издателска къща „Стигмати”, Магистърска програма „Артистични психо-социални практики и психодрама” и Центърът за култура и дебат "Червената къща" представят:
5-те класически случая на Фройд – да затвориш кръга: Човекът вълк (из историята на една инфантилна невроза)
представление по книга
(5-и том от минипоредицата: Зигмунд Фройд, „5-те случая”; допълнение: Рут Мак Брънзуик, послеслов: д-р Давид Иерохам; превод: Светла Маринова, Антоанета Колева, под редакцията на Нина Николова; дизайн: Яна Левиева)
„Повтарящ се, плашещ сън с дебнещи вълци… Тълкуването му ще върне двамата участници в приключението, каквото е всяка анализа – терапевт и пациент, – към далечни травми. Кой е човекът в добрите ръце на Фройд? Руснак – на 23 години, интелигентен, син на богат адвокат. Пристига във Виена за консултации, защото тежка невроза го прави неспособен да живее. През 1910 г. Фройд започва анализата му и я води до 1914 г., когато със специална цел я прекратява. Описва я през 1914 г., но дава текста си на издателя едва през 1918, а чак през 1924 той придобива вида, в който го четем и днес. Подобно на всеки друг от 5-те случая, той съперничи на роман и ни показва гения на Фройд в действие. Пациентът на този случай, отпращащ към темите за кастрацията и първичната сцена, в която дете наблюдава коитус на родителите си, става легендарен и добива прозвището „Човекът вълк”. През своя 92-годишен живот реалната личност неколкократно подновява анализата си. Втори забележителен епизод от нея започва през 1926 г. с даровитата Рут Мак Брънзуик, при която го изпраща самият Фройд, вече болен. Настоящият том ни представя и нейния прочут текст по случая! Талантлив ход от неврозите към психозите и забележително доказателство за значението на пола на психоаналитика. „Човекът вълк” е вероятно най-знаменитият случай в историята на психоаналитичната традиция. Жива плът тупти пред нас, събираща практикуване на лечение, допринасяне към теорията, материал за специалисти, храна за любители на самонаблюдението, удоволствие за читатели от всякакво естество.” Събитие с участието на екипа, създавал и представял всички случаи от минипоредицата, и на приятели с въображение.
 • На български език.
 • Вход свободен

14  ноември (четвъртък), 19.00 ч.
Червена зала
Сирийската криза – идва ли нещо повече от благотворителността?
дебат
След неотложните въпроси, свързани с физическото оцеляване на бежанците, които доминираха общественото мислене и говорене в първите дни на кризата, е време да си зададем по-фундаментални въпроси за това как се отнасяме към бежанците и имигрантите – не само сирийци - в България? Дали благотворителността изчерпва отношенията ни с тях? Не са ли прави другите нуждаещи се в България – възрастни, бедни хора – да искат същото съчувствие от обществото? Защо се възмущаваме от твърдението на възрастен бежанец „не искаме дрехи, а статут”? Готови ли сме да им предоставим не само стихийно съчувствие, но и равно третиране, достъп до работа, училище, институции? Какво би значела истинската интеграция на търсещите убежище в България и какво биха направили обществото и институциите, за да се случи? С участието на активисти, експерти, бежанци.
 • На български език.
 • Вход: 2/1 лв.

15 ноември (петък), 20.00 ч.
Червена зала
Театрален колеж “Любен Гройс” представя:
5момченца.si
от Симона Семенич
постановка: проф. Елена Баева; превод от словенски: Людмил Димитров; сценография и костюми: Виктор Георгиев; музикална картина: Стефан Христов; с участието на: Виктория Радева, Йоланда Михайлова, Дарина Стоянова, Елена Атанасова, Сабина Коен
Текстът на Симона Семенич без романтика и разкрасяване ни въвежда във времето на детството. В игрите на пет момченца, които веднъж седмично се срещат в запустяла къща, получаваме непосредствена и точна картина на семейния живот на всеки от тях, както и по-широка представа за обществените реалности. Блаж, Юрий, Денис, Вид и Крищоф са на по десет и единадесет години и техният свят е светът на компютърните игри, плейстейшън и телевизията. Докато се правят на супергерои като Супермен и Спайдърмен, разиграват и различни обществени роли и отношения (мъж -жена, дете - възрастни, хомосексуален - хетеросексуален, привърженици на харе кришна - католици...), през които се отваря полето на неусетното насилие. Изпълнението на пет възрастни актриси на сцената е предназначено за възрастната публика, отговорна за поддържането и насърчаването на обществения контекст, в който петте момченца живеят. Симона Семенич е двукратна носителка на най-голямата словенска награда за драматургия - Грумовата награда: през 2009 година за „Пет момченца” и през 2010 за „24 часа”.
 • На български език.
 • Времетраене: 70 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

18 ноември (понеделник), 20.00 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули“ (www.studiovoxpopuli.org) представя:
Яце форкаш

вербатим спектакъл (награда „Икар“ 2013 за драматургичен текст)
режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; музикален дизайн: Ееро Туркка; с участието на: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Петкова
„Яце форкаш“ на родопски диалект означава „много бързаш“ и е заглавие на второто вербатим представление на „Вокс Попули“, построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012. „Яце форкаш“ е сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.
На български език. 
Времетраене: 75 мин.
Вход: 8/6 лв.

19 ноември (вторник), 18.00–19.00 ч.
зала „Пеша Николова“
Уъркшоп по саундпейнтинг за деца (от 4 до 7 г .) и родители
За всеки, който обича играта – в звук, в движение, слово, образ. За повече информация за саундпейнтинг (soundpainting) и за Детелина Георгиева: www.publicrepublic.
com/magazine/2012/10/97330.php#comments. Участие след одобрение и предварително интервю
за записване на soundpaintingbg@gmail.com. Водещ на курса: Детелина Георгиева.
 • На български и английски език.
 • Вход: 15 лв. (дете плюс възрастен)

19 ноември (вторник), 19.00 ч.
Червена зала
Задкулисие и политика
Ad hoc дебат върху развитието на политическата драма.
Горещото лято на 2013 година беше белязано от протести срещу правителството на Пламен Орешарски, родено след пресрочните парламентарни избори през май. Протестите започнаха заради опита за назначението на Делян Пеевски за глава на националната сигурност. Пет месеца по-късно поставяме въпросът – какво се случва? Властта отговори на протеста срещу нея с инструмента на контрапротеста. А на темата за задкулисието подвигната от протестиращите, управляващите отговориха с обвинението „вие сте зад задкулисието”. Кой може да бъде „рефер” на обвиненията, често с употребата на едни и същи думи от двете страни на барикадата? Какво става, когато целият политически живот се свежда до правене на номера с кворума в парламента, когато интерпретациите взаимно се обезсилват, и когато процедурите изяждат смисъла на демокрацията?
 • На български език.
 • Вход: 2/1 лв.

20 ноември (сряда), 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”

Център за либерални стратегии (www.cls-sofia.org): Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Авторитетът на малката държава в йерархични режими. България между експлоатация и сътрудничество, 1933-1956 г.
лектор: Вера Асенова (Централно Европейски университет, Будапеща)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за академични изследвания, www.cas.bg) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН, www.ihist.bas.bg)
 • На български език.
 • Вход свободен

20 ноември (петък), 20.00 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” (www.studiovoxpopuli.org) представя в поредицата
„Невидими“:
Невидими №2: Фу

вербатим спектакъл
Гледам го, а не го виждам - затова го наричам невидимо.
Слушам го, а не го чувам - затова го наричам беззвучно.
Пипам го, а не го улавям - затова го наричам мъничко.
Срещам го, но не му виждам лицето. Следвам го, а не му виждам гърба.
Във втория си спектакъл от поредицата „Невидими“ екипът на Вокс Попули събира разкази на китайци живеещи в България в един опит да разкрие неизвестния и безкрайно любопитен свят на китайската общност в България. Искаме да разберем как тези хора се чувстват в България, по какъв начин възприемат нашите традиции и спецификите на средата и как срещата на двете култури са въздействали върху тяхното развитие като личности върху посоката на жизнения им път.
 • На български език.
 • Вход: 8/6 лв.

21 и 29 ноември (четвъртък и петък), 20.00 ч.
Червена зала
„Гала филм” и „Ангелите на Касиел” представят:
Клер & Мадам & Соланж
Игра на Любов и Смърт

по Жан Жьоне
спектакъл на актьорите: Касиел Ноа Ашер, Иво Желев (награда „Икар” в категория „Дебют” 2013), Силвия Станоева (награда „Икар” в категория „Дебют” 2013); сценично пространство: Венцислав Занков; звуково пространство: Емилиян Гацов – Елби
... „Забрави шута ранга свой”
„Какво животно е актьорът? В живота си е никаквец, негодяй, свиня. Хрантутник най-безотговорен.
Бедняк. Непростимо мръсен. Мерзавец. Нелеп сервилник. Пияница. Потънал в заеми, които никога не връща. Смешник в устата на слугите... и на богатите. Пачавра. Той бърка в раните и в задниците ви. Ненужно тяло под ритниците. Лицето без лице. Без Име. Изповедник на останалите: Идеалните, Невинните, Непогрешимите. Профайлърът за вашите насилия и низките ви тайни. За злото във душите на останалите. За влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите, ножовете в ръцете ви... Наблюдателят и изпълнителят на вашите желания. Актьорът е негодник. Дословно е негодник. Негодник в смисъл на мерзкия, безчестен смисъл на мерзавост. Крадецът на животи... Дяволът.” Касиел Ноа Ашер
 • На български език.
 • Времетраене: 80 мин.
 • Вход: 12/8 лв.

22 ноември (петък), 20.00 ч.
Червена зала
Което е било

по Владо Даверов
моноспектакъл на Георги Даверов
сценография: Тина Георгиева; режисура: Георги Даверов; продуцент: Phat Bride Productions
„Което е било” засяга голяма част от текстовете на Владо Даверов, обединявайки инак отделни разкази под формата на случки от миналото на трагикомичния герой Ленин Адамов. Представлението обхваща над 20 произведения и отваря поле за развитие на повече от 50 героя. Интерпретацията залага на всевъзможни комбинации от истории и персонажи, което прогресивно развива концепцията и постоянно променя спектакъла. Единствена константа е главният герой и това, че нещо му се е случило.
 • На български език.
 • Времетраене: 90 мин.
 • Вход: 8/6 лв. 

25 ноември (понеделник), 20.00 ч. - премиера
Червена зала
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” представя:

Рея
мултимедиен спектакъл
режисура: Петко Стоянов; текст: Петко Стоянов и Здрава Каменова; видео-арт: Никола Налбантов; участва: Надежда Панайотова; глас: Здрава Каменова и Кирил Бояджиев; ПР: Миалена Халваджийска; координатор: Катрин Хрусанова
Моноспектакъл по пиесата на Петко Стоянов и Здрава Каменова. Авторска интерпретация на актуалните въпроси и проблеми на съвременното общество. Представлението залага на връзките между околната среда, икономическото развитие и мястото на социалния индивид. Проектът е финансиран от Министерство на културата и Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г. На български език.
 • Продължителност: 60 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

26 ноември (вторник), 18.00–19.00 ч.
зала „Пеша Николова“
Саундпейнтинг математика
за деца от 2,3,4 клас
С акцент върху табличното умножение. За всеки, който обича играта – в звук, в движение, слово, образ. За повече информация за саундпейнтинг (soundpainting) и за Детелина Георгиева: www.publicrepublic.com/magazine/2012/10/97330.php#comments. Участие след одобрение и предварително интервю за записване на soundpaintingbg@gmail.com. Водещ на курса: Детелина Георгиева.
 • На български и английски език.
 • Вход: 15 лв. (дете плюс възрастен)

26 ноември (вторник), 19.30 ч.
Червена зала
Безопасни игли

от Петър Чухов
хайку мултимедиен спектакъл с актрисата Мая Кисьова
сценарий и режисура: Мая Кисьова; музика:Петър Чухов; мултимедия: Валентина Фиданова-Коларова; фото-хайга: Рафаил Георгиев; превод на руски: Натали Леви (Русия), превод на японски: Баня Нацуиши (Япония); аудио запис: Zero Project Studio София
105 хайку и музика от носителя на Голямата награда за поезия на Музея „Башо” в Япония Петър Чухов, изиграни на 3 езика – български, английски и руски от актрисата Мая Кисьова, обединени в 7 тематични епизода, съчетани с красиви фото-хайга на художника Рафаил Георгиев, възпитаник на НХА и Академия за изящни изкуства в Рим, в мултимедийната игра на д-р Валентина Фиданова. Плетеница от стотици безопасни игли, чийто блясък съдържа любовта, могъществото на природата, красотата на взаимодействието между източната и западната култура чрез устойчивата форма хайку, която обединява творци и почитатели от целия свят. Екзотични елементи от шотокан-карате и чайна церемония. Персонаж, който чрез изкуството се освобождава от тъгите на миналото, преживява детството и зрелостта, усъвършенствайки комуникацията си с вселената. Създаден като свободен проект на професионалисти, спектакълът се играе вече трети сезон с успех както в България, така и в чужбина. Спектакълът се играе под патронажа на посолството на Япония в РБългария.
 • На български, английски и руски език.
 • Времетраене: 55 мин.
 • Вход: 6 лв.

27 ноември (сряда), 19.00 ч.
Червена зала
Лудото тяло
единадесети дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”, организирана съвместно с д-р Стоян Ставру (www.challengingthelaw.com/iniciativi/diskusii-bioravo).
Отношението към лудостта е претърпяло множество метаморфози в историята на човечеството: от неразбиращо съзерцаване, постепенно превръщащо се в осъждане, сегрегация и медикализация на лудостта, до приемане, аплодиране и дори апология на лудостта: „Лудите, лудите - те да са живи!” (новата молитва на Марко от „Под игото” на Иван Вазов). За разлика от „класическите” медицински заболявания, които са физиологично измерими състояния, границите на лудостта са значително по-неясни и позволяват различни медицински, социални и юридически интерпретации. Динамиката на тези граници в либералните общества може да бъде наблюдавана в две посоки. От една страна, все повече до вчера „диагнози”, нуждаещи се от лечение, се възприемат като социално търпими (приемливи, а в някои случаи и „ухажвани”) „чудатости”, които са част от уникалността на личността. От друга страна, налице е и обратната тенденция: все повече „неразположения на духа” (нежелани психически състояния като тревожност, гняв, страх и пр., независимо от тяхната интензивност) се третират като „състояния, нуждаещи се от нов вид лечение”, известен под различни имена, но най-често обозначаван като психотерапия. С участието на д-р Стоян Ставру и Антоанета Колева (председател на издателска къща „КХ - Критика и хуманизъм”).
 • На български език.
 • Вход: 2/1 лв. 

28 ноември (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала

Студио за документален театър „Вокс Попули” (www.studiovoxpopuli.org) представя:
Невидими №1
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев
„Невидими №1” е първо представление от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими №1” се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният „вербатим” метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво.
 • На български език.
 • Времетраене: 60 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

Постоянната експозиция на скулптури на Андрей Николов в Червената къща, осъществявана съвместно с Националната художествена галерия, е затворена.

Вижте повече за сградата и за Андрей Николов на сайта на Червената къща www.redhouse-sofia.org.

Всеки ден от 10.00 до 23.00 ч., без почивка
Red Café
Храна и напитки в кафенето на Червената къща. Red Café е единственото логично продължение на пърформансите, концертите, дебатите и всичко останало, което обичате в Червената къща. Едно истински червено пространство за най-истинските дебати - неформалните. Пространство, допълващо духовната с физическа енергия.
Вход откъм двора

Имате идея как да се подобри или разнообрази програмата на Червената къща? Имате интересна тема, за представянето на която смятате, че си заслужава да се организира събитие? Коментари, впечатления, предложения и въпроси по програмата на Червената къща можете да изпращате на info@redhouse-sofia.org.
Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” e проект на фондация „Гъливер клиринг хауз”. Червената къща е създадена със съдействието на програма МАТРА на Министерство на външните работи на Холандия, Принц Бернард Фонд и Институт „Отворено общество” – София. Основен партньор на Червената къща е фондация „Комунитас”. Червената къща работи с подкрепата на грантове от Фондация „Америка за България” и Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа CEE Trust.
Програмен екип: Антоний Дончев, Десислава Гаврилова, Ирина Недева, Николай Нейков, Стефан Кръстев, Цветелина Йосифова
Техническа и организационна подкрепа: Александър Борисов, Георги Камбуров, Eли Филипова, Катя Испорска, Мила Пейкова, Ренета Иванова, Симеон Иванов, Юлиана Наскова
© Червената къща 2013

За информация и резервации – не по-късно от 2 часа преди началото на събитието на тел. (02) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 – за мобилни телефони, office@redhouse-sofia.org и на www.redhouse-sofia.org

Продажба на билети се извършва всеки работен ден между 15.00 и 21.00 ч. на касата. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

Можете да заплатите билета си през ePay. За подробности посетете www.redhouse-sofia.org / обяви.

Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” си запазва правото да прави промени в програмата. Актуалната програма на Червената къща и промените в нея можете да научите на www.redhouse-sofia.org.
всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker