Театрални новиниПрограма април 2013 на център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”

21.03.2013

Програма април 2013 на център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”

2 април (вторник), 20.00 ч.  Червена зала
Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България представя в рамките на
Софийски театрален салон:

За 4-и път: три3ависим 2013

четвърто издание на проекта за съвременен танц и пърформанс
„три3ависим” е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България, обединяваща професионалисти, занимаващи се със съвременен танц, пърформанс и инсталации. За четвърта година Гилдията кани своите членове да кандидатстват с миниатюра, съобразена с тенденциите в съвременните изпълнителски изкуства и концептуална рамка на проекта, търсеща решения на дилемата „Независимост - Зависимост”. Жури, включващо миналогодишните победители, успешно реализирали своите идеи, избра следващите три проекта, които да съставят „три3ависим”. През 2013 това са:

Четвъртото издание на „три3ависим” се координира от Културна фондация „А25”, финансиран е от Столична програма „Култура” и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за „Европейска столица на културата”.
 • Вход за вечерта: 10 лв.

3 април (сряда), 20.00 ч.Червена зала
Университетски театър и Департамент „Театър” на Нов български университет представят:

Playback – Reloaded
плейбек пърформанс
водещи: А. Петрова, С. Серафим; музика: група „Щраймер”, Ст. Христов-Mr Smiiff, Шамана; с участието на възпитаници на НБУ: А. Чобанов, В. Търнев, И. Свещаров, К. Хатиб, Ц. Стоянова- Цвъ, Я. Лазарова
Плейбек e спонтанно създаден импровизационен диалог между публика и актьори, който е своеобразно огледало на преживяванията на зрителите. В плейбек представлениятa, разказвачът публично ни дарява с лична история за реални хора и събития, актьорите от своя страна, рискувайки неуспех, но в честен диалог, креативно отразяват незримото и дават перспектива на наратива. Те визуализират отговорите, които разказващият несъзнавано търси у себе си, а публиката ги дарява с дълбоко внимание и любов. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към настоятелството на НБУ.

 • Времетраене: 80 мин.
 • На български език.
 • Вход: 8/6 лв.

5 април (петък), 20.00 ч.Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули“ (http://studiovoxpopuli.org) представя:

Яце форкаш

вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; музикален дизайн: Ееро Туркка; с участието на: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Петкова
„Яце форкаш“ на родопски диалект означава „много бързаш“ и е заглавие на второто вербатим представление на „Вокс Попули“, построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012. „Яце форкаш“ е сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.

 • На български език.
 • Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

8 април (понеделник), 19.00 ч.bЧервена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” (http://studiovoxpopuli.org) представя:

Майките

вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; асистент-режисьор: Вилма Карталска; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко "Майките" е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.

 • На български език.
 • Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

11 април (четвъртък), 20.00 ч.
12 април (петък), 20.00 ч.
26 април (петък), 20.00 ч.

Червена зала
Сдружение „Реплика” (София) и театър „Йозеф Бойс” (Москва) представят:

Заполярная правда (Истина... отвъд полярния кръг)
спектакъл по пиесата на Юрий Клавдиев (Русия)
превод: Василка Бумбарова; режисьор: Георг Жено (Германия); сценограф: Ксения Перетрухина (Русия) в сътрудничество с Яков Каждан (Русия); с участието на: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, Красимира Кузманова
Пиесата е написана на базата на интервюта с хора, носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация Кризисен център за социално-психологическа помощ „69-ти паралел” (Норилск, Русия) и е осъществена с подкрепата на „Институт за културна политика” (Москва) и „Театр.doc” (Москва). Норилск, градът където се развива действието, е вторият по големина в света град, разположен отвъд полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета. И всички те, като нас, искат да живеят. СПИН е странно заболяване. По-скоро не можем да го наречем заболяване, а явление. Иначе как да обясним, че отначало то не променя физиологията, а мирогледа на човека. „Заполярная правда” е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-положителни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм учуден.” Юрий Клавдиев

 • На български език. Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 10/8 лв.

15–21 април
Б brain С store П project-склад за креативни концепти, Център за култура и дебат „Червената къща” и Асоциация „Информбюро” представят:
VI Фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”
Профилът е важен
Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” изгради вече своя профил на платформа за категорични артистични позиции. А какъв е всъщност този неуловим материал на артиста – собствената му индивидуалност? Как тя се изгражда и изразява с движение, слово и звук? Това са водещите въпроси на организаторите „Брейн Стор Проджект”, Център за култура и дебат „Червената къща” и Асоциация „Информбюро” в тазгодишното, шесто поред фестивално издание. Между 15 и 21 април то ще срещне софийската публика с новатори на българската и международна сцена на съвременния танц и пърформанс, за да изследват заедно новите й очертания.

13 април (събота), 14.00 ч.
Орлов мост (на самия мост)
13 април (събота), 17.00 ч. Подлез на метро спирка СУ „Св. Климент Охридски”
14 април (неделя), 11.00 ч. Градинката пред Народния театър
14 април (неделя), 17.00 ч. пред Народно събрание
15 април (понеделник), 11.00 ч. пред Министерство на културата
15 април (неделя), 18.30 ч. пред СУ „Св. Климент Охридски”

Фрагменти танцов под (Broken Dancefloors)
артистична акция в градско пространство, последвана от изложба в Червената къща
идея и изпълнение: Зимон Румел (Германия)
Земните настилки в градското пространство най-често се правят с оглед на това да са максимално функционални. Големи пространства (напр. тротоари, алеи и т.н.) се покриват със стандартни плочки или модули, които трябва да са стабилни, с проста геометрична форма, издръжливи на всякакви климатични условия и да изглеждат горе-долу по-еднакви. Но с времето и по най-различни причини, зависещи от случващото се на самото място, тези настилки постепенно се рушат и начинът, по който това става, отразява малките истории на всяко едно място. В акцията „Фрагменти танцов под” Зимон Румел запечатва техните очертания с танцови стъпки върху специални повърхности. Накрая запечатаните следи ще могат да се видят в специална изложба с творби от това „танцувално рисуване” из града. Времетраене: 20 мин.

16 април (вторник), 19.00 ч. – откриване
17-21 април, всеки ден от 15.00 ч. до 21.00 ч.
  Център за култура и дебат „Червената къща”, зала „Андрей Николов”

Фрагменти танцов под (Broken Dancefloors)

изложба
Гостуването на Зимон Румел се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

 • Вход свободен


15 април (понеделник), 19.00 ч.
Театрална зала на СУ, Ректорат

Танц за нищото (Dance for Nothing)
концепция и изпълнение: Естер Саламон (Унгария/ Германия); музика: Джон Кейдж; мениджър: Александра Велензик
“Танц за нищото” е соло на една от водещите фигури в съвременния танц и пърформанс Естер Саламон. В него тя изпълнява музикалната композиция „Лекция върху нищото” (1949 г.) на легендарния американски композитор Джон Кейдж и същевременно танцува, поставяйки си за цел да създаде хореография от движения съпоставени с текста на композицията и изгражда един свободен и същевременно виртуозен поток от движение. Той следва желанието за изпразване на движенията от преднамереност. В “Танц за нищото” танцът трябва да е автономен и в нито един момент да не илюстрира или коментира текста”, заявява Естер Саламон. Копродукция: DANCE 2010, 12. Международен фестивал за съвременен танц (Мюнхен), Festival Next (Валансиен), Far – Фестивал за изпълнителски изкуства (Нион), TanzWerkstatt Berlin/Tanz im August (Берлин), с подкрепата на National Performance Network финансирана от Германската федерална културна фондация и Botschaft (Berlin). Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

 • Времетраене: 80 мин. (включва разговор с публиката).
 • На английски език.
 • Вход: 10 лв. (за студенти от Софийски университет: 7 лв.)
16 април (вторник), 20.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща”, Червена зала

medea

драматургия, хореография и костюми: Мирослав Йорданов (България);
изпълнение: Мирослава Захова и Никола Борисов; музика: Юрий Бонджуков; осветление: Ралица Тонева; асистент: Елена Димитрова
„medea” се случва в опустошен свят населен с фантомни образи и фрагменти, в които звучи ехото от мита. Свят на остатъци, в който тялото се явява като краен образ на кризата – в точката на пресичане на спомени от програмираната му тленност и момента на неговото изличаване. Спектакълът носи ексцентричен усет към движението и формата в пространството, създаден от срещата между скулптура Никола Борисов, участващ като изпълнител, и новото откритие за съвременната танцова сцена - Мирослава Захова. Копродукция: Kinesthetic Project, галерия “Графит” и “Структура” ЕООД, спонсорирана от Протех АД.“medea” е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Община Варна чрез програмата за финансиране „Варна – територия на творчество”.
 • Времетраене: 60 мин.
 • Вход: 8 лв.
17 април (сряда), 19.00 ч. Театрална зала на СУ, Ректорат

Суров материал (Raw Material)
концепция и изпълнение: Джи Е Лим (Южна Корея/ Германия); звукова среда: Киан Байани
В „Суров материал” традиционният корейски танц се пресреща със съвременната персонална идентичност на изпълнителката Джи Е Лим в нейните лични разбирания за него. Тя прави опит да използва традиционната корейска танцова форма и елементи от културата като средства за изследване на нови начини на използване на тялото за източник на идеи. Как може една културна парадигма да бъде наново интерпретирана в друга културна среда? Какви нови възможности се отварят в този непрекъснат процес на пренареждане, пресъздаване и деконструиране? Като изходна точка на представлението Джи Е Лим взима традиционен корейски ритуал, който се извършва и до днес на първия рожден ден на детето, съответстващ на българския прощъпулник. „Суров материал” е минималистично и същевременно поетично танцово представление, изпитващо измеренията на авторското присъствие, оригиналността и срещата между кодовете на традицията и съвременността в тялото.
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.
 • Времетраене: 50 мин.
 • Вход: 10 лв. (за студенти от Софийски университет: 7 лв.)
19 април (петък), 20.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща”, Червена зала

Дует (Duet)

от и със: Серджу Матис и Влайку Голчеа (Румъния/ Германия)
В „Дует” изпълнителите са обкръжени от микрофони, колони, инструменти и от собствения си глас. Музиката добива осезаемо присъствие и като че ли постепенно добива контрол над телата, да манипулира емоциите или определя атмосферата. Тя успява да поведе изпълнителя през различни състояния и с песен след песен, изпети като отделни номера, да му придава различни лица. Напрежението между музиката и изпълнителя спада посредством танца. Музиката отново успява да накара танца да се случи. Спектакълът е реализиран с подкрепата на Moving Romania Festival, Потсдам/ Германия и на Румънска асоциация за промотиране на изпълнителските изкуства, fabrik Потсдам, ICR, CNDB и Фондация „Роберт Бош”. Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.
 • Времетраене: 50 мин.
 • Вход: 8 лв.
20 април (събота), 19.00 ч.
Червена зала

Какво се случва със съвременния танц и пърформънс в България днес?
дискусия
Разговаряме за тенденциите в независимите изпълнителски изкуства у нас. Какво е да си артист извън държавната система днес? Дали и по какъв начин държавната и общинската културна политика имат за свой приоритет развитието на независимия съвременен танц? Има ли пространство за среща между държавната културна политика и свободното артистично изразяване? Как изглежда бъдещето? С участието на представители на държавни и общински културни институти, културни оператори, артисти, практици и теоретици в съвременните изпълнителски изкуства.
Модератор: Цветелина Йосифова
 • На български език.
 • Вход свободен
20 април (събота)
Karpov not Kasparov (Румъния)
концерт
Музикална игра на акция и реакция между ударни инструменти и винтидж синтезатор. Дуото стартира през 2009 г. като проект между артисти от визуалните изкуства и съвременния танц. През 2011 г. лейбълът LocalRecords издава EP със заглавие „Soundtrack for a Game of Chess", който със своето ретро-електро-траш звучене и реминисценции от джаза, класическа и етно музика бива определен за една най-добрите музикални композиции за годината от Radio Romania Cultural и Radio Europa Libera. Селекциониран е в листата на Ню Йоркското радио WMFU и е обявен за “албум на месеца” от сп. Vice Magazine. От 2012 г. Karpov not Kasparov правят концерти из Европа, като са свирили в Будапеща, Виена, Берлин и др.
 • Вход: 6 лв.
Шестото издание на Антистатик – фестивал за съвременен танц и пърформанс (http://antistaticfestival.org) се провежда с подкрепата на Гьоте-институт България, Културния календар на Столична община и Jointadventures, Мюнхен. Реализира се в партньорство с Платформа „Нови драматургии“, Театрална работилница „Сфумато“ и Културен център на СУ „Климент Охридски”. Програмата и подробности следете във Фейсбук профила www.facebook.com/Antistaticfestival. Продажба и резервация на билети за спектаклите в Червената къща и закупуванe на абонаменти – от касата на Червената къща на (02) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 (за мобилни телефони), чрез Epay на http://www.redhouse-sofia.org/ или чрез и-мейл на office@redhouse-sofia.org. В деня на спектаклите, 1 час преди началото на събитието, ще работят временна каса в Театрална зала на СУ. Абонамент за целия фестивал: 45 лв. (ограничено количество!).

17 април (сряда), 20.00 ч.
29 април (понеделник), 20.00 ч.

Червена зала
„Гала филм” и „Ангелите на Касиел” представят:

Клер & Мадам & Соланж  Игра на Любов и Смърт
по Жан Жьоне
спектакъл на актьорите: Касиел Ноа Ашер, Иво Желев (номинация "Икар" в категория „Дебют”), Силвия Станоева (номинация "Икар" в категория „Дебют”); сценично пространство: Венцислав Занков; звуково пространство: Емилиян Гацов – Елби
... „Забрави шута ранга свой”
„Какво животно е актьорът? В живота си е никаквец, негодяй, свиня. Хрантутник най-безотговорен. Бедняк. Непростимо мръсен. Мерзавец. Нелеп сервилник. Пияница. Потънал в заеми, които никога не връща. Смешник в устата на слугите... и на богатите. Пачавра. Той бърка в раните и в задниците ви. Ненужно тяло под ритниците. Лицето без лице. Без Име. Изповедник на останалите: Идеалните, Невинните, Непогрешимите. Профайлърът за вашите насилия и низките ви тайни. За злото във душите на останалите. За влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите, ножовете в ръцете ви... Наблюдателят и изпълнителят на вашите желания. Актьорът е негодник. Дословно е негодник. Негодник в смисъл на мерзкия, безчестен смисъл на мерзавост. Крадецът на животи... Дяволът.” Касиел Ноа Ашер

 • На български език.
 • Времетраене: 80 мин.
 • Вход: 12/8 лв.
22 април (понеделник), 19.00 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” (http://studiovoxpopuli.org) представя:

Невидими №1

вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев
„Невидими №1” е първо представление от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими №1” се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният „вербатим” метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво.
 • На български език.
 • Времетраене: 60 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

30 април (вторник), 20.00 ч.
Червена зала
Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай” представя:

Осталгия

театрално представление
с участието на: Огнян Голев (актьор), Теодора Дончева (художник), Павел Терзийски (музикант); текст и постановка: Огнян Голев
Там, където хората не говорят за миналото си, то привидно не съществува, нещо като измислена (фалшива) амнезия. Как обаче това рефлектира върху взаимоотношенията между поколенията? Защо бленуваната промяна не настъпва, след като се борим да сме свободни? Какво трябва да направим, че да сме щастливи там, където сме родени, в ситуация на животинска борба за оцеляване? Защо е нужно да се кланяме на измислени от нас богове, като Топлофикация? Къде съм аз в това, което ми предначертават, там където аз решавам живота си? Своя гледна точка на всички тези въпроси дава новият експериментален театрален проект „Осталгия” на Сдружение „По действителен случай”. Една история за времето на възможностите. Повече информация на www.pds-org.blogspot.com. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 • На български език. Времетраене: 70 мин.
 • Вход: 10/8 лв.


 

всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker