Театрални новиниПрограма март 2013 на център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”

28.02.2013

1 март (петък), 18.30 ч.

зала „Пеша Николова”, Магистърска програма „Артистични психо-социални практики” – съвместна програма на НБУ и Червената къща - представя:

Включване - изключване. Ние и те

 • публична лекция и социодрама водена от Ева Фалстрьом Борг (Швеция)

Събитието се фокусира върху маргинализираните общности, като прави паралел с личната ни история, живот и контекст. Социодрамата се занимава с въпроса „Кога сме се чувствали включени/изключени?”. Отблизо се разглеждат идеи, преживявания и чувства като изключването, включването, овластяването и разнообразието в мисленето. Представянето изследва философията на Яков Л. Морено за човешкото състояние на съавторство на живота и обществото като достига до идеите и практиката на възстановителното правосъдие, създаването на общности и социалната промяна. Гостуването на Ева Фалстрьом Борг е част от поредицата международни семинари, които Червената къща прави след приемането си през юни миналата година за редовен член и официален обучителен институт на Федерацията на европейските психодрама тренинг организации (ФЕПТО).

 • На английски език с консекутивен превод на български.
 • Вход: 10/7 лв.

1 март (петък), 20.00 ч.
22 март (петък), 20.00 ч.
Червена зала

„Гала филм” и „Ангелите на Касиел” представят:

Клер & Мадам & Соланж  Игра на Любов и Смърт

 • по Жан Жьоне

спектакъл на актьорите: Касиел Ноа Ашер, Иво Желев (номинация "Икар" в категория „Дебют”), Силвия Станоева (номинация "Икар" в категория „Дебют”); сценично пространство: Венцислав Занков; звуково пространство: Емилиян Гацов – Елби

... „Забрави шута ранга свой”

„Какво животно е актьорът? В живота си е никаквец, негодяй, свиня. Хрантутник най-безотговорен. Бедняк. Непростимо мръсен. Мерзавец. Нелеп сервилник. Пияница. Потънал в заеми, които никога не връща. Смешник в устата на слугите... и на богатите. Пачавра. Той бърка в раните и в задниците ви. Ненужно тяло под ритниците. Лицето без лице. Без Име. Изповедник на останалите: Идеалните, Невинните, Непогрешимите. Профайлърът за вашите насилия и низките ви тайни. За злото във душите на останалите. За влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите, ножовете в ръцете ви... Наблюдателят и изпълнителят на вашите желания. Актьорът е негодник. Дословно е негодник. Негодник в смисъл на мерзкия, безчестен смисъл на мерзавост. Крадецът на животи... Дяволът.” Касиел Ноа Ашер
На български език.

 • Времетраене: 80 мин.
 • Вход: 12/8 лв.

4 март (понеделник), 18.30 ч.
Червена зала

Китарна вечер с Боян Дойчев

в програмата: Шакона (Й. С. Бах), Вариации на тема от Ф. Сор (Льобет), Астуарис (И. Албенис), Призив и танц (Х. Родриго), Скерцо (Р. Балкански), Сюита „Коюнбаба” (К. Доменикони)

 • Вход: 7/5 лв.


5 март (вторник), 18.30 ч. - откриване
6-29 март, всеки ден между 10.00 и 19.00 ч., без събота и неделя

зала „Бeзименна”, зала „Гъливер”

Under Destruction

 • фотографска изложба с автор Никола Михов

В края на 1979 г. китайския лидер Дън Сяопин обявява град Шънджън за първата специална икономическа зона в страната. Днес само 30 години по-късно, тогавашното рибарско селище е сред най-бързо разрастващите се градове в света с население от близо 12 милиона души. През 80-е години върху земите на местните селяни са построени десетки гъсто населени квартали, които оформят облика на новия град. Днес много от тях вече са разрушени, а други чакат реда си, заобиколени от небостъргачи, жилищни кули и градски магистрали. Серията „Under Destruction" представя съдбата на Ганся - последният подобен квартал в централната част на града. В края на 2008 градската управа решава кварталът, в който живеят близо 70 000 души да бъде разрушен, но някой от жителите му отказват да напуснат, защото не могат да си позволят значително по-високите наеми за новите жилища. Така разрушаването на комплекса е забавено с повече от две години, което води до големи загуби за инвеститорските компании. Властите от своя страна спират подаването на вода и разрушават околните сгради.

 • Вход свободен


5 март (вторник), 19.00 ч.
27 март (сряда), 19.00 ч.

Червена зала

Студио за документален театър „Вокс Попули“ (http://studiovoxpopuli.org)  представя:

Невидими №1

 • вербатим спектакъл

режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев

„Невидими №1“ е първо представление от тематичната поредица „Невидими“, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими №1“ се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният „вербатим“ метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво.

 • На български език.
 • Времетраене: 60 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

5,12,19 март (вторник), 19.00-20.30 ч.
зала „Пеша Николова”

Курс по саундпейнтинг

За всеки, който обича играта - в звук, в движение, слово, образ. За повече информация за саундпейнтинг (soundpainting) и за Детелина Георгиева: www.public-republic.com/magazine/2012/10/97330.php#comments.
Записване след проведено интервю. Водещ на курса: Детелина Георгиева. За контакти пишете на ел. адрес: atelier.musique.creative.bg@gmail.com.
На български и английски език.
Такси за участие: 40 лв. месечна такса при предплатен месечен курс (три занятия); 30 лв. за ученици и студенти; 20 лв. за безработни; 15 лв. такса за единично занятие.   
 

6 март (сряда), 19.00 ч.
Червена зала

Студио за документален театър „Вокс Попули“ (http://studiovoxpopuli.org) представя:

Яце форкаш

 • вербатим спектакъл

режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; музикален дизайн: Ееро Туркка; с участието на: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Петкова

„Яце форкаш“ на родопски диалект означава „много бързаш“ и е заглавие на второто вербатим представление на „Вокс Попули“, построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012. „Яце форкаш“ е сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.

 • На български език.
 • Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

7 март (четвъртък), 19.00 ч.
Червена зала

Студио за документален театър „Вокс Попули“ (http://studiovoxpopuli.org)  представя:

Майките

 • вербатим спектакъл

режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; асистент-режисьор: Вилма Карталска; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова

Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко "Майките" е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.

 • На български език.
 • Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 8/6 лв.

8 март (петък), 18.30 ч.
Червена зала

Европейската мрежа на центровете за дебат „Време да говорим” (www.eurozine.com/timetotalk) представя:

Дали е време да говорим?

 • дебат

Мнозина твърдят, че лесната комуникация и разпространение на информация чрез Интернет и социалните медии доведоха до нарастващо фрагментиране на публичната сфера и дебата в Европа. В добавка към тази фрагментация станахме свидетели на появата на паралелни микро публични пространства, оформящи своеобразни „мисловни гета” около специфичен интерес. Все повече и повече участници в тези паралелни публични сфери отхвърлят дори възможността за противостояща на тяхната гледна точка. Дали това означава, че постепенно губим умението си да се вслушваме в силата на аргументираното говорене на различните от нас? И други фактори, изглежда, отслабват публичния дебат. Политическата коректност, например, изглежда, създава „слепи петна” - теми и гледни точки, които неизменно са преценяни като „недопустими в една цивилизована дискусия”. Дали не е време да преодолеем бариерите и нарушим табутата и така да засилим публичната сфера? Дали трябва да вложим повече усилие да конфронтираме опонентите си в публичен дебат, вместо да осмиваме вижданията им или игнорираме аргументите им, дискутирайки само с тези, с които сме на едно мнение? Дали е време да измислим общо място за дебат? Този дебат се случва в контекста на втората среща на Европейската мрежа на Центровете за дебат, която се провежда в София между 8 и 10 март 2013. Ръководители на дебатни центрове от всички краища на Европа присъстват на срещата и на дебата. На български и на английски език.

 • Вход: 2/1 лв.

9 март (събота), 20.00 ч.
Червена зала

Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“ представя:

Осталгия

 • театрално представление

с участието на: Огнян Голев (актьор), Теодора Дончева (художник), Павел Терзийски (музикант); текст и постановка: Огнян Голев

Там, където хората не говорят за миналото си, то привидно не съществува, нещо като измислена (фалшива) амнезия. Как обаче това рефлектира върху взаимоотношенията между поколенията? Защо бленуваната промяна не настъпва, след като се борим да сме свободни? Какво трябва да направим, че да сме щастливи там, където сме родени, в ситуация на животинска борба за оцеляване? Защо е нужно да се кланяме на измислени от нас богове, като Топлофикация? Къде съм аз в това, което ми предначертават, там където аз решавам живота си? Своя гледна точка на всички тези въпроси дава новият експериментален театрален проект „Осталгия“ на Сдружение „По действителен случай“. Една история за времето на възможностите. Повече информация на www.pds-org.blogspot.com. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 • На български език.
 • Времетраене: 70 мин.
 • Вход: 10/8 лв.

10-21 март
Червена зала

17. Международен София Филм Фест (7-24 март)

Документална програма

Конкурсна програма (10-16 март)

10 март (неделя), 18.30 ч. - oткриване

Лична вселена (Private Universe) (Чехия, 2012, 83 мин.; реж.: Хелена Тршестикова; награди: Карлови Вари ’12 – Най-добър документален филм – Почетен диплом)

 • 20.30 ч.

Антон Корбин изцяло (Anton Corbijn Inside Out) - представен от Сандер Вердонк (Холандия/Германия/Великобритания/Италия/Швеция, 2011, 88 мин.; реж.: Клартье Куирейнс; награди: Награди „Златен трейлър” ’12 – Най-добър трейлър на документален филм)

11 март (понеделник), 18.30 ч.

Ai Weiwei: Never Sorry (САЩ, 2012, 91 мин.; реж. и сценарист: Алисън Клайман; награди и номинации: Сънданс ’12 – Специалната награда на журито за документален филм и номинация за Голямата награда; Маями ’12 – Номинация за Голямата награда в документалния конкурс; Нантъкет ’12 – Най-добър документален филм; Национална асоциация на критиците, САЩ ’12 – Награда за участие в топ 5 на документалните филми; Телурид ’12 – Награда на фестивалния директор)

 • 20.30 ч.

Лунархия! (Lunarcy!) (Канада, 2012, 80 мин; реж.: Саймън Енис)

12 март (вторник), 18.30 ч.

Където летят кондори (Where the Condors Fly) (Германия/Швейцария/Чили, 2012, 90 мин.; реж.: Карлос Клайн; награди: Визион дю реел ’12 – Награда на швейцарското жури)

 • 20.30 ч.

Хубаво място, хубави хора (The Bella Vista) (Уругвай/Германия, 2012, 75 мин.; реж.: Алисия Кано Менони; награди: Валдивия ’12 – Награда на публиката; Цюрих ’12 – Почетен диплом)

13 март (сряда), 18.30 ч.

Пънкарски синдром (The Punk Syndrome) (Финландия/Норвегия/Швеция, 2012, 85 мин.; реж. и сценаристи: Юка Каркайнен и Яни-Петери Паси; награди и номинации: Тампере ’12 – Наградата на публиката в националния конкурс; Нордически съвет ’12 – Номинация за наградата за кино на Нордическия съвет; Награди „Юси” ’13 – Номинации за най-добър документален филм и монтаж (Рита Пойкселка))

 • 20.30 ч.

Обир: Кой открадна американската мечта? (Heist: Who Stole the American Dream?) (САЩ, 2012, 90 мин.; реж. и сценаристи: Франсис Коузи, Доналд Голдмахер)

14 март (четвъртък), 18.30 ч.

Цветанка (Tzvetanka) (Швеция/България, 2012, 66 мин.; реж.: Юлиян Табаков)

 • 20.30 ч.

Поток на мисълта (Trains of Thoughts) (Австрия, 2012, 85 мин.; реж.: Тимо Новотни)

15 март (петък), 18.30 ч.

Машина за заличаване на всичко (The Machine Which Makes Everything Disappear) (Грузия/Германия, 2012, 97 мин.; реж.: Тинатин Гурчиани; награди и номинации: Сънданс ’13 – Най-добър режисьор в документалния конкурс; Тбилиси ’12 – Най-добър грузински филм)

 • 20.30 ч.

Комик-Кон Епизод IV: Надежда за феновете (Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope) (САЩ, 2011, 88 мин.; реж.: Морган Спърлок)

16 март (събота), 18.30 ч.

Антон е тук (Anton is Right Here) (Русия, 2012, 150 мин .; реж.: Любов Аркус; награди: Венеция ’12 – „Сребърна мишка” (Любов Аркус))

 • 20.45 ч.

Машина за заличаване на всичко (The Machine Which Makes Everything Disappear) (Грузия/Германия, 2012, 97 мин.; реж. и сценарист: Тинатин Гурчиани; награди и номинации: Сънданс ’13 – Най-добър режисьор в документалния конкурс; Тбилиси ’12 – Най-добър грузински филм)

Програма „Милениум” (17-19 март)

17 март (неделя), 18.30 ч.

Хубаво място, хубави хора (The Bella Vista) (Уругвай/Германия, 2012, 75 мин.; реж.: Алисия Кано Менони; награди: Валдивия ’12 – Награда на публиката; Цюрих ’12 – Почетен диплом)

 • 20.30 ч.

Щастие… обетована земя (Happiness... Promised Land) (Франция, 2011, 94 мин.; реж.: Лоран Ас; награди и номинации: „Милениум” ’11 – Специалната награда на журито; Евру ’11 – Голямата награда; Екозин ’11 – Голямата награда; Алмати ’11 – Най-добър неигрален филм)

18 март (понеделник), 18.30 ч.

В прегръдките на майка ми (In My Mother’s Arms) (Ирак/Великобритания, 2011, 89 мин.; реж.: Мохамед Джабара Ал-Дараджи и Атиа Джабара Ал-Дараджи; награди: Пусан ’11 – Награда KOCCA)

 • 20.30 ч.

Утре (Tomorrow) (Русия, 2012, 90 мин.; реж.: Андрей Грязев; награди и номинации: Ундерхил фест ’12 – Най-добър филм)

19 март (вторник), 18.30 ч.

Лошо време (Bad Weather) (Германия/Великобритания, 2011, 85 мин.; реж.: Джовани Джоми; награди и номинации: Загреб Докс ’12 – Почетен диплом; Белария ’12 – Най-добър италиански документален филм; Перм ’12 – Най-добър документален филм, награда на ФИПРЕССИ; Номинация за Кинонаграда за мир 2012) 

 • 20.30 ч.

Брюкселски бизнес (Brussels Business) (Австрия/Белгия, 2011, 83 мин.; реж.: Фридрих Мозер и Матийо Лиета)

20 март (сряда), 17.30 ч.

Любов в гроба (Love in The Grave) (Чехия, 2011, 75 мин.; реж.: Давид Вондрачек)

 • 19.00 ч.

Ai Weiwei: Never Sorry (САЩ, 2012, 91 мин.; реж. и сценарист: Алисън Клайман; награди и номинации: Сънданс ’12 – Специалната награда на журито за документален филм и номинация за Голямата награда; Маями ’12 – Номинация за Голямата награда в документалния конкурс; Нантъкет ’12 – Най-добър документален филм; Национална асоциация на критиците, САЩ ’12 – Награда за участие в топ 5 на документалните филми; Телурид ’12 – Награда на фестивалния директор)

 • 21.00 ч.

Комик-Кон Епизод IV: Надежда за феновете (Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope) (САЩ, 2011, 88 мин.; реж.: Морган Спърлок)

21 март (четвъртък), 19.00 ч.

Повече от мед (More than Honey) (Швейцария/Германия/Австрия, 2012, 91 мин.; реж.: Маркус Имхоф)

 • 21.00 ч.

Семейство Вагнер (The Wagner Family) (Великобритания, 2010, 106 мин.; реж.: Тони Палмър)

Повече информация за програмата и за абонамент - на www.siff.bg и на www.redhouse-sofia.org. Всички филми са в оригинална версия, с английски и български субтитри.

 • Вход за отделна прожекция: 5/3 лв.

13 март (сряда), 17.30 ч.
зала „Гъливер“

Център за либерални стратегии (www.cls-sofia.org): Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:

Земеделие и индустриализация в Югоизточна Европа по време на първата глобализация в светлината на съвременната теория на икономическото развитие

лектор: Михаел Копсидис (Институт по земеделско развитие в централна и източна Европа (IAMO), Хале, Германия)

Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН, www.ihist.bas.bg)

 • На английски език, без превод.
 • Вход свободен

13 март (сряда), 18.30 ч.
зала „Пеша Николова”

Граници на репродуктивната свобода 2- нежеланието да имаме (точно това) дете

четвърти дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”, организирана съвместно с д-р Стоян Ставру (www.challengingthelaw.com/iniciativi/diskusii-bioravo)

Докато едни хора правят всичко възможно, за да имат свое дете, други полагат усилия да предотвратят или да прекъснат нежелана от тях бременност. Причините за подобно нежелание могат да бъдат различни: “биографични” (ненавременност на бременността с оглед личния жизнен план), икономически (неспособност за поемане на разходите по отглеждане на дете), генетични (констатиране на генетични увреждания на плода или на риск от настъпването на такива)... Негативно формулираната репродуктивна свободата поставя няколко важни въпроса. До къде може да стигне правото, защитавайки свободата на едно лице да не бъде родител на генетично свързано с него дете? Може ли нежеланият човешки живот да се третира като вреда, изискваща обезщетение? Как следва да бъде разрешен конфликтът между телесната неприкосновеност на бременната жена и “биологичния интерес” на заченатия от продължаването на бременността? Защо абортът днес не е престъпление, макар и преди само няколко десетилетия той да е третиран от правото като криминално посегателство спрямо човешкия живот? Модератор: Ирина Недева.

 • На български език.
 • Вход: 2/1 лв.

21 март (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала

Детелина Георгиева и саундпейнтинг

 • концерт–ателие

За всеки, който обича играта - в звук, в движение, образ, слово.
Повече информация за саундпейнтинг (soundpainting) и за Детелина Георгиева: www.public-republic.com/magazine/2012/10/97330.php#comments.
Вход: 6/4 лв.  

23 март (събота), 19.00 ч.
29 март (петък), 19.00 ч.

30 март (събота), 19.00 ч.

Червена зала

Сдружение „Реплика” (София) и театър „Йозеф Бойс” (Москва) представят:

Заполярная правда (Истина... отвъд полярния кръг)

 • спектакъл по пиесата на Юрий Клавдиев (Русия)

превод: Василка Бумбарова; режисьор: Георг Жено (Германия); сценограф: Ксения Перетрухина (Русия) в сътрудничество с Яков Каждан (Русия); с участието на: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, Красимира Кузманова
Пиесата е написана на базата на интервюта с хора, носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация Кризисен център за социално-психологическа помощ „69-ти паралел“ (Норилск, Русия) и е осъществена с подкрепата на „Институт за културна политика“ (Москва) и „Театр.doc“ (Москва). Норилск, градът където се развива действието, е вторият по големина в света град, разположен отвъд полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета. И всички те, като нас, искат да живеят. СПИН е странно заболяване. По-скоро не можем да го наречем заболяване, а явление. Иначе как да обясним, че отначало то не променя физиологията, а мирогледа на човека. „Заполярная правда” е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-положотелни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм учуден.” Юрий Клавдиев

 • На български език.
 • Времетраене: 75 мин.
 • Вход: 10/8 лв.

24 март (неделя), 19.00 ч.
Червена зала

Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България представя в рамките на Софийски театрален салон:

За 4-ти път:  три3ависим 2013

четвърто издание на проекта за съвременен танц и пърформанс

„три3ависим“ е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България, обединяваща професионалисти, занимаващи се със съвременен танц, пърформанс и инсталации. За четвърта година Гилдията кани своите членове да кандидатстват с миниатюра, съобразена с тенденциите в съвременните изпълнителски изкуства и концептуална рамка на проекта, търсеща решения на дилемата „Независимост - Зависимост“. Жури, включващо миналогодишните победители, успешно реализирали своите идеи, избра следващите три проекта, които да съставят „три3ависим“. През 2013 това са:

Четвъртото издание на „три3ависим“ се координира от Културна фондация „А25“, финансиран е от Столична програма „Култура“ и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за „Европейска столица на културата“.

 • Вход за вечерта: 10 лв.


25 март (понеделник), 20.00 ч.

Червена зала

Три пиеси - четири действия

 • PLAY А. П. Чехов (спомени, писма, разкази и пиеси)

режисьор и хореограф: Галина Борисова; музика: П. И. Чайковски; видео: Ани Колиер; костюми и сценография: Галина Борисова; изпълнители: Светозар Георгиев - ghostdog (драматург), Искрен Петков (танцьор), Велислав Павлов (актьор), Янко Великов - Янеца (актьор), Пьотр Кшемински (актьор)

Проектът изследва цялостното творчество на А. П. Чехов, поставя живота му в политически и социален контекст, изважда събития, изиграли важно значение за живота на автора, и предоставя възможност публиката да осъди, симпатизира или се дистанцира от сценичното решение на екипа и участниците по свой начин. Нищо не може да бъде по-силно от фaктите. Публиката има възможност да слуша текст, където липсва, на .mp3 плейъри, раздадени на зрителите в началото на спектакъла. При този подход на работа се експериментира с текста, използва се тялото на актьора като контейнер с информация, където всеки наблюдател може да интерпретира по свой начин случващото се. "Мнозина от нас красиво мечтаят колко хубав ще бъде животът след двеста години и на никого не му минава през ума простият въпрос: та кой ще го направи хубав, ако ние само мечтаем?". А. П. Чехов. С финансовата подкрепа на Министерство на културата и с подкрепата на Фондация "Етюд".

 • На български език.
 • Времетраене: 90 мин.
 • Вход: 12/8 лв.


26 март (вторник), 20.00 ч.
Червена зала

Медея

 • съвременен танц

автор на идеята: Мирослав Йорданов; с участието на: Мирослав Йорданов (драматургия, хореография и костюми), Мирослава Захова (изпълнение), Никола Борисов (изпълнение), Юрий Бонджуков (композитор), Ралица Тонева (осветление), Елена Димитрова (асистент); продуцент: Kinesthetic Project, галерия „Графит" и „Структура" ЕООД

„Медея” е част от дългосрочен проект на Мирослав Йорданов насочен към създаването на моноспектакли и камерни преставления в областта на съвременния танц. „Медея” се случва в опустошен свят населен с фантомни образи, фрагменти в който звучи ехото от мита. Свят на остатъци след изпепеляване. Тялото в този спектакъл се третира като радикализиран образ на кризата, изследва се динамиката му пробудена от програмираната му тленност, в момента на неговото изчезване. В търсене на различен тип усет към формата в пространството и движението в спектакъла е включен като изпълнител професионалист от друга артистична сфера- скулптура Никола Борисов. Спектакъла е дебют за танцьорката Мирослава Захова. „Медея” е съвместна продукция на Kinesthetic Project, галерия „Графит” и „Структура” ЕООД и се подкрепя от Протех от Община Варна чрез програмата за финансиране „Варна – територия на творчество”. Спектакълът е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.

 • Времетраене: 60 мин.
 • Вход: 10 лв.

27 март (сряда) 2013, 20.00 ч.
зала „Пеша Николова”

БуумУакърс и Тела в движение

 • концерт

Росен Захариев (тромпети, перкусии), Георги Дончев (баси, перкусии), Александър Ефтимов (глас, перкусии), Катина Дишков (движение), Искрен Петков (движение)

БуумУакърс са група свободни импровизатори, опериращи в пространство отвъд стилове и жанрове. Моментална музика без граници в която можеш да се огледаш и ослушаш. В този проект музикантите си сътрудничат с двама майстори на изкуството на движението, и в резултат създават едновременно визуална картина на звука и звукова картина на движението.

 • Вход: 7 лв.

28 март (четвъртък), 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“

Център за либерални стратегии (www.cls-sofia.org): Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:

Култура и контракултури на младите хора в България през 70-те и 80-те години на ХХ век

лектор: Михаил Груев (Софийски университет „Св. Климент Охридски”)

Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН, www.ihist.bas.bg)

 • На български език.
 • Вход свободен


Всеки ден между 15.00 ч. и 19.00 ч., без събота и неделя
зала „Андрей Николов”

Духът намира тялото

 • Постоянна експозиция на скулптури на Андрей Николов.
 • Вход свободен

Всеки ден от 10.00 до 23.00 ч., без почивка

Red Café

Храна и напитки в кафенето на Червената къща. Red Café е единственото логично продължение на пърформансите, концертите, дебатите и всичко останало, което обичате в Червената къща. Едно истински червено пространство за най-истинските дебати - неформалните. Пространство, допълващо духовната с физическа енергия.

 • Вход откъм двора

Имате идея как да се подобри или разнообрази програмата на Червената къща? Имате интересна тема, за представянето на която смятате, че си заслужава да се организира събитие? Коментари, впечатления, предложения и въпроси по програмата на Червената къща можете да изпращате на info@redhouse-sofia.org.

Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” e проект на фондация „Гъливер клиринг хауз”. Червената къща е създадена със съдействието на програма МАТРА на Министерство на външните работи на Холандия, Принц Бернард Фонд и Институт „Отворено общество” – София. Основен партньор на Червената къща е фондация „Комунитас”. Червената къща работи с подкрепата на грантове от Фондация „Америка за България” и Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа CEE Trust.

Програмен екип: Антоний Дончев, Десислава Гаврилова, Ирина Недева, Николай Нейков, Стефан Кръстев, Цветелина Йосифова

Техническа и организационна подкрепа: Александър Борисов, Георги Камбуров, Eли Филипова, Катя Испорска, Мила Пейкова, Ренета Иванова, Симеон Иванов, Юлиана Наскова

© Червената къща 2013

всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини август » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker