Театрални новиниОбновената Основна сцена на Варненския театър се открива с голяма Оперна гала на 21 ноември и носителя на 3 ИКАР-а „Ричард III” на 23 ноември

17.11.2012

Обновената Основна сцена на Варненския театър се открива с голяма Оперна гала на 21 ноември и носителя на 3 ИКАР-а „Ричард III” на 23 ноември

Обновената Основна сцена на Варненския театър се открива с голяма Оперна гала на 21 ноември и носителя на 3 ИКАР-а „Ричард III” на 23 ноември

XIII Коледен музикален фестивал и III Коледни театрални седмици – Варна 2012

Изложба астрофотография „Звездна светлина” на Емил Иванов

Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019

След близо 6-месечна реконструкция и модернизация на 21 ноември се открива изцяло обновената Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Това е най-значимият досега обект на Министерството на културата, в качеството му на бенефициент по проектите за ремонт на български театри с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз за периода 2007- 2013 г. С освежена визия на фасадата и залата, с монтирането на горна и долна механизация – въртящ се кръг и подвижен оркестров подиум, с акустична облицовка на сцената и оркестрината, с реконструирана и нова осветителна техника, нови танцови килими, нова подова настилка, нови седалки и други подобрения и нововъведения, Варненският театър вече отговаря на европейските стандарти и предлага съвременен комфорт на своите зрители. След реконструкцията местата в салона са намалени до 460, но за сметка на това гарантират пълни удобства за посетителите, включително за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат. Съобразно изискванията за обществени сгради, техният достъп е осигурен чрез специална рампа за инвалиди.

Артистите на Театрално-музикален продуцентски център - Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна се връщат подобаващо на най-важната за творческите им изяви Основна сцена с традиционните за Коледа артистични празници. Варненският храм на изкуството ще посрещне в целия си блясък първите зрители на 21 ноември за откриването на XIII Коледен музикален фестивал с голяма Оперна гала и на 23 ноември за началото на III Коледни театрални седмици – Варна 2012 с брилянтния спектакъл, носител на 3 награди ИКАР „Ричард III”.

Събитията безспорно ще бъдат връхни точки в творческите сезони за двата културни института - 92-и за театъра и 66-и за операта.

Оперна гала с трима тенори и най-добрите солисти на Варненския оперен театър

В Оперната гала на 21 ноември на обновената Основна сцена на Варненския театър ще участват най-добрите оперни гласове – гости и солисти на Държавна опера Варна. Традицията ще бъде спазена, като ще прозвучат любими фрагменти от оперите «Травиата», «Риголето», «Ернани», «Набуко», «Бал с маски», «Отело» на Верди, «Селска чест» от Маскани, «Кармен» от Бизе. В спектакъла под диригенската палка на маестро Борислав Иванов и режисурата на Кузман Попов, ще вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна. Концертмайстор Красимир Щерев, диригент на хора Малина Хубчева, ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева.

След като увертюрата към операта „Набуко” въведе зрителите в Оперната гала, за специалния акцент на вечерта ще се погрижат трима великолепни тенори – и тримата солисти на Държавна опера Варна. Първите двама са отдавна познати имена на безспорни и ярки таланти - световноизвестният Емил Иванов и перфектният Арсений Арсов. Най-младият Ивайло Михайлов, който неотдавна се присъедини към оперния екип, също вече има своите успехи, последният от които само преди дни в „Ернани” по време на ноемврийски гастрол на Държавна опера Варна на сцената на Софийска опера и балет. Тримата тенори ще се представят в ролите на Туриду и Отело (Емил Иванов), Херцог и Дон Хозе (Арсений Арсов) и Ернани (Ивайло Михайлов).

Двете солистки на Държавна опера Варна сопраните Ирина Жекова и Димитринка Райчева ще чуем в две от най-добрите им превъплъщения – Джилда от „Риголето” (Ирина Жекова) и Амелия от „Бал с маски” (Димитринка Райчева). Специален гост ще бъде сопраното София Иванова в ролята на Дездемона, в дует с Емил Иванов като Отело от едноименната опера на Верди. С ария на Закария от „Набуко” ще гостува и басът Ивайло Джуров, пресъздал на варненска сцена редица запомнящи се образи. Другият бас в оперната гала, солистът на Варненската опера Евгений Станимиров, дебютирал блестящо на сцената на Софийска опера и балет на 8 ноември т.г. като Гомес да Силва в  „Ернани”, ще се превъплъти в същата роля.

Втората част на концерта ще започне с увертюра към операта „Кармен” на Бизе, последвана от Хабанера на Кармен в изпълнение на Бойка Василева. Оперната гала няма да мине без обичания баритон Свилен Николов, когото ще чуем с ария на Ренато от „Бал с маски” на Верди. Хорът и балетната трупа ще допринесат за фестивалното настроение с участието си във фрагменти от оперите „Набуко”, „Селска чест”,  „Кармен”, „Ернани” и „Травиата”.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери – 6 лв. ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв. (4 билета х 6 лв.) За детски спектакли цената за деца е 4 лв. Резервации и продажба на билети на тел.: 052-665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg. Работно време на оперната каса: oт понеделник до петък 11.00-14.00 ч. и 15.00-19.00 ч.; събота 11.00-18.00 ч.

 

Изложба „Звездна светлина” - астрофотография на тенора Емил Иванов се открива на 21 ноември

Един час преди началото на оперната гала - в 18.00 ч. за първите зрители на обновената Основна сцена има подготвена още една изненада. Преди да излезе на сцената, тенорът Емил Иванов, известен освен с триумфалното си шествие на най-престижните сцени и като астрофотограф, ще представи изложбата си „Звездна светлина”. Тя е подредена в партерното фоайе и съдържа 20 голямоформатни фотографии, направени с много специална фотографска техника, позволяваща детайлното заснемане на космически обекти. За разлика от любителската фотография, една астроснимка изисква експозиция от много часове и дори дни. Върху плаката на изложбата са изобразени двата обекта М 20 или мъглявината Трифида” и NGC 2170, и Емил Иванов в една от върховите си роли на Радамес от операта „Аида”.

Вижте сайта на Емил Иванов: http://www.emilivanov.com/

Изложбата съпътства XIII Коледен музикален фестивал и III Коледни театрални седмици – Варна 2012.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери – 6 лв. ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв. (4 билета х 6 лв.) За детски спектакли цената за деца е 4 лв. Резервации и продажба на билети на тел.: 052-665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg. Работно време на оперната каса: oт понеделник до петък 11.00-14.00 ч. и 15.00-19.00 ч.; събота 11.00-18.00 ч.

 

"Ричард III" с 3 награди ИКАР 2012 повежда III Коледни театрални седмици – Варна 2012

Магическото театрално число 3 за 2012-та

Tрите награди ИКАР 2012 за постановката "Ричард III" от Уилям Шекспир на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, с режисьор проф. Пламен Марков, със сигурност са най-щастливото събитие в историята на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” през тази година. Така желаните статуетки с устремения в полета си ИКАР вдъхновяват още повече в тяхното творчество Стоян Радев (ИКАР за главна мъжка роля), Калин Николов (ИКАР за авторска музика) и екипа на театъра (ИКАР за майсторско техническо осъществяване).

Тройката изглежда е магическото число на Варненския драматичен театър за 2012-та, така че какво по-логично от това, Ричард III" с 3 награди ИКАР да поведе и III Коледни театрални седмици – Варна 2012.

Топ-спектакълът ще посрещне на 23 ноември от 19.00 ч. първите зрители на коледните театрални празници не къде да е, а на своята, обновена след близо 6-месечна реконструкция, Основна сцена. Местата в салона са намалени до 460, но за сметка на това гарантират пълни удобства за посетителите, включително за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат. С освежена визия на фасадата и залата, с монтирането на горна и долна механизация – въртящ се кръг и подвижен оркестров подиум, с акустична облицовка на сцената и оркестрината, с реконструирана и нова осветителна техника, нови танцови килими, нова подова настилка, нови седалки и други подобрения и нововъведения, Варненският театър вече отговаря на европейските стандарти и предлага съвременен комфорт на своите зрители.

В тази блестяща обстановка за пръв път на сцената ще се възкачи, в цялото си великолепие, „Ричард III”. Тъкмо на „Ричард III” се пада честта да използва за пръв път новия въртящ кръг, германско производство, който бе монтиран неотдавна на Основна сцена. Това задължително съоръжение за всеки уважаващ себе си театър, липсваше на тази сцена, поради което редица постановки като „Ричард III” , „Дон Жуан или Любовта към геометрията” и „Фауст” досега не можеха да се играят там. Внушителният многофункционален мост, който безпогрешно отвежда към Tower Bridge, ще бъде преместен от Сцена Филиал на Основна сцена, където достойнствата му като основно сценографско решение на Мира Каланова ще се откроят още по-добре. Така през ноември „Ричард III” получава най-сетне сцената, която заслужава.

Няколко месеца по-рано, след получаването на трите ИКАР-а за Световния ден на театъра през март, режисьорът проф. Пламен Марков каза, че се радва за успеха, че „... наградите са важни, но истинското удоволствие в театъра носи трудът. Това е удоволствието, в репетиционния процес, докато се колебаеш и търсиш, да разбереш в даден момент, че си намерил вярното решение.”

„Щастлив съм, че получих тази награда, защото тя гъделичка естественото самочувствие на артиста”, призна тогава харизматичният Стоян Радев, изиграл сред многото си роли, преди Ричард III още Крал Джон от Шекспир, Дерамо в „Кралят елен” на Гоци и принца, който не успя да стане крал – Хамлет. Безспорно най-блестящата си защита като „адвокат” на толкова крале, той постига с Ричард III. Абсолютно сигурен е и в отговора си на въпроса дали би искал да замени кралство за кон, както гласи онази емблематична реплика на героя му: „Според мен кралство не бива да се заменя. Когато по един или друг път си стигнал дотам да имаш кралство, трябва да носиш отговорността. Иначе колко му е – кон за кокошка, кралство за кон, планета за кралство... Ако не дай Боже, ми се случи да имам кралство, бих искал да мога да се грижа за него, а не да го заменям. Замяната е измяна.”

Вижте видеотрейлър от „Ричард III”:

http://www.youtube.com/v/9xI8ymthb-g&fs=1&source=uds&autoplay=1

Пакет ФАМИЛИЯ ТЕАТЪР за четирима по 6 лв с обща стойност 24 лв;

Представления на Основна сцена и сцена Филиал - 10 лв. и 12 лв.;
За пенсионери, студенти и ученици – 6 лв., 8 лв. и 10 лв.; Премиерни представления – 10 лв. и 15 лв.; Камерни представления – 15 лв.
Работно време билетна каса Основна сцена – 11:00-14:00 и 15:00-19:00;
Работно време билетна каса Сцена Филиал – 2 часа преди спектакъл
Резервация и продажба на билети: каса Основна сцена – тел. 669 652;
каса Сцена Филиал – 612 998; Реклама и организация – тел. 669 650; 669 651; 669 651; Е-mail: drama_varna@yahoo.com; www.dramavarna.com


всички новини юли » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker