КАРМЕН


Автор: Жорж Бизе
Режисьор: Кристиан Михайлеску
Ас. режисьор: Елена Илиева
Диригент: Григор Паликаров
Хореография: Карлос Вилан
Хормайстор: Стелияна Димитрова
Участват: Петя ЦоневаСтоян ДаскаловАлександър КруневДимитър КюркчиевСтилиян МинчевМомчил МилановВладимир ПоповВладислава ГарваловаДаниела Караиванова

Гледайте постановката "Кармен":

Опера в 4 действия от Жорж Бизе

Хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе

Съдържание:

Първо действие.

Площад в Севиля. Войниците от караула, който пази тютюневата фабрика, убиват времето като пушат, приказват и гледат минувачите. Забелязват хубавата Микаела и решават да я заговорят. Сержантът Моралес я запитва какво търси, на което тя отговаря, че търси Дон Хозе. Моралес я успокоява, че той ще дойде със следващата смяна на караула и ѝ предлага дотогава да остане при тях, където ще получи всички грижи. Микаела обаче отказва и си тръгва. Скоро тръбите известяват смяната на караула и новият караул пристига, воден от Цунига. Моралес казва на Дон Хозе, че го е търсила очарователна девойка със синя пола и дълга плитка. Появяват се много девойки, излезли в почивка от тютюневата фабрика. Липсва единствено красивата циганка Кармен, която е в мечтите на повечето млади мъже. Не след дълго и тя се появява. Младежите опитват да привлекат вниманието ѝ, но тя забелязва единствено хубавия сержант Дон Хозе. Той е замислен и не я забелязва и за да спечели вниманието му, Кармен възпява любовта в хабанера. След песента дръзката Кармен хвърля към Хозе едно цвете и избягва със смях. Времето за почивка в тютюневата фабрика е свършило и всички се разотиват. Красивата Кармен е обсебила мислите на Дон Хозе и той е силно смутен. Пристига Микаела, която му носи писмо и малко пари от майка му. Микаела го успокоява и той си обещава, че ще се ожени за нея. Прекрасни спомени от родното място нахлуват в съзнанието му. Изведнъж се чуват женски писъци – Кармен и Мануелита са се сбили, като като Кармен дори я е ранила с нож. Работничките от фабриката са се разделили на два лагера, подкрепящи Кармен и Мануелита. Цунига се опитва да въведе ред в избухналия скандал и заповядва на Хозе да арестува Кармен и да я отведе в затвора.  Останал сам с Кармен обаче, Хозе е отново обладан от нейната красота. Кармен започва да флиртува с него и му запява страстна песен, като го убеждава да я пусне да избяга. Обещава му, че ще го чака в кръчмата на Лилас Пастия край Севиля. Хозе развързва ръцете ѝ, а тя неочаквано го блъсва и избягва. Цунига е разгневен от безотговорността на Дон Хозе.

Второ действие.

В кръчмата на Лилас Пастия. Пълно е с посетители, Кармен също е тук със своите приятелки Фраскита и Мерцедес. Там е и Цунинга, който казва на Кармен, че Дон Хозе е излежал наложеното му заради нея наказание и вече е свободен. Отвън се чуват гласове, които възхваляват пристигащия тореадор Ескамилио. Той влиза с голям апломб и разказва на всички за своето опасно ежедневие в борбата с бикове. Кармен веднага прави впечатление на Ескамилио и той завързва разговор с нея, показвайки ѝ, че я харесва. Става късно и хората се разотиват. При останалите сами Кармен, Фраскита и Мерцедес идват контрабандистите Данкайро и Рамендадо. Те трябва да пренесат контрабандна стока, но имат нужда от помощта на жените. Желанието им е да тръгнат веднага, Фраскита и Мерцедес са готови, но Кармен неочаквано отказва. Причината – тя е влюбена и очаква обекта на своята любов – един войник, който преди известно време за да ѝ направи услуга е влязъл в затвора. В далечината се чува песента на Дон Хозе и приятелите оставят Кармен сама. Дон Хозе пристига и радостта от тази среща е голяма, но кратка. Скоро зазвучават тръбите, които призоват Дон Хозе да се завърне за вечерна проверка. Той иска да тръгва, но Кармен не иска да го пусне и му се подиграва за нерешителността. За да го задържи, тя играе най-хубавия си танц с кастанети в ръце, но в крайна сметка все пак Хозе не желае да дезертира, защото да напусне знамето си би било голям позор. Той прочувствено ѝ разказва как се е влюбил в нея, когато му е хвърлила цветето. Неочаквано пристига Цунига. Виждайки Кармен с Дон Хозе, той е обхванат от голяма ревност и започва да ѝ се подиграва, че е предпочела един сержант пред капитана. Заповядва на Хозе да се завърне веднага в казармата, но той отказва и вместо това се нахвърля с оръжие в ръка срещу началника си. Дочули виковете на Кармен, контрабандистите пристигат и разтървават биещите се. Сега вече Дон Хозе няма как да се завърне в казармата – налага се да остане с Кармен и контрабандистите. Те го убеждават колко хубав е странстващия живот и колко сладка е свободата.

Трето действие.

Тъмна нощ в планината. Контрабандистите пренасят своята стока. Тяхната работа е сладка, но изисква да имаш силен дух. Дон Хозе е още с тях, но този начин на живот не му допада. Кармен вече е охладняла към него, а в сърцето ѝ място заема Ескамилио. Дон Хозе все още се надява да спечели отново сърцето на Кармен това е единственото, което все още го задържа при контрабандистите. Фраскита и Мерцедес започват да си гледат на карти. Мерцедес вижда един млад влюбен, който безумно я обича, качва я на своя кон, а после става и голям шеф, след когото всички тичат. Фраскита пък вижда богат старец, който умира и когото тя наследява. Кармен решава да опита късмета си с картите на свой ред, но те недвусмислено показват – смърт и за двамата – първо тя, а после и той. Тя реди картите наново, но резултатът отново е същият – смърт. Завръща се Данкайро и подканва контрабандистите да тръгват със стоката. Дон Хозе ще пази прохода, а Кармен, Фраскита и Мерцедес ще отвлекат вниманието на митничарите с женски хитрости.
Пристига Микаела, която е извървяла страшен път, за да намери годеника си Дон Хозе в планината. Тя иска да го накара да се върне, защото майка му е на смъртно легло. В този момент Дон Хозе вижда приближаващ се човек и стреля по него, но не успява да го улучи. Това се оказва тореадорът Ескамилио, който е дошъл да търси Кармен и да я покани на предстоящата корида. Двамата се заговарят и Дон Хозе разбира, че Ескамилио е тук заради Кармен. Избухнал от ревност, Хозе предизвика Ескамилио на дуел с ножове. Хозе надделява в битката, но в последния момент се появява Кармен с контрабандистите, които ги разтървават. Ескамилио кани всички на корида в Севиля, като казва, че който го обича, ще дойде, след което си тръгва. Рамендадо открива скритата зад една скала Микаела. Тя съобщава на Дон Хозе, че е дошла да му каже, че майка му умира, но не би искала да умре, без да му е простила. Дон Хозе тръгва с Микаела.

Четвърто действие.

Площад пред входа на арената за корида в Севиля. Народът очаква с нетърпение тореадорите. Те пристигат, като най-тържествено от всички е посрещнат Ескамилио. Кармен също е там и с радост приветства Ескамилио. Фраскита и Мерцедес предупреждават Кармен да се пази, защото са видели Дон Хозе да се крие в тълпата. Кармен не се разтревожва от тези предупреждения и тръгва спокойно към арената. Пътят ѝ е препречен от Дон Хозе, който я умолява да се завърне при него. Той е готов на всичко, за да спечели отново любовта ѝ, но Кармен е непоколебима – тя вече не го обича. От арената се чуват възторжените викове на публиката, защото Ескамилио е победил бика. Дон Хозе прави последен опит и казва на Кармен да го последва. Вместо това, тя предизвикателно захвърля пръстена, който той някога ѝ е подарил, и се спуска към входа на арената. Дон Хозе я пресреща и загубил власт над себе си я пронизва с ножа си.

История на създаването

Операта на Бизе „Кармен“ е написана по новелата „Кармен“ от френския писател Проспер Мериме (1803-1870), написана през 1845 г. Либретото написват Анри Мелиак и Луи Халеви, които са автори също на много от текстовете на оперетите на Офенбах, между които и „Хубавата Елена“. Те изменят много неща от новелата на Мериме, особено при двете главни действащи лица. Образите им са много облагородени и със засилени положителни черти. Второстепенният в новелата Ескамилио е представен като контрастен образ на Дон Хозе. Разширен и противопоставен на Кармен е също образът на Микаела. Операта „Кармен“ е представена за пръв път на 3 март 1875 в Париж. Премиерата претърпява пълен провал, а Бизе е обвинен в безнравственост. Композиторът умира на 3 юни същата година, точно три месеца след премиерата. Едва след смъртта му, „Кармен“ е представена във Виена с изключителен успех. Оттогава тя не слиза от сцените на целия свят и неслучайно е смятана за най-популярната от всички опери. Приятелят на Бизе, композиторът Ернест Гиро (1837–1892), с когото са учили заедно в Италия, прави нова редакция на „Кармен“, заменяйки говорните диалози с речитативи и вмъквайки балетна музика в последното действие на операта. Днес операта се играе и в оригинал, и в редакцията на Гиро.

За пръв път „Кармен“ е представена в България от Оперната дружба през 1912 г. Диригент е Тодор Хаджиев, а режисьор — Драгомир Казаков.
Първото представление на „Кармен“ в Русе се състои на 16 януари 1958 г. Диригент е Ромео Райчев, режисьор – Йон Рънзеску, художници – Теодор Суручано и Лидия Йованеску, хореограф Асен Манолов, хормайстор – Николай Николаев. 
Следващата Русенска постановка се състои на 24 януари 1974 г. Диригент отново е Ромео Райчев, режисьор – Стефан Трифонов, художници – Радостин и Бояна Чомакови, хореограф е Петър Луканов а хормайстор – Томина Сидова. Следващите премиери на „Кармен“ в Русенска опера са на 10 юли 2001, както и на 29 юни 2007, когато диригент е Найден Тодоров, режисьор – Кристиян Михаелеску а хормайстор – Христо Стоев.

 

ant

Работно време: тел. 082/ 825 037ant2

Вашият коментар ще бъде първи!
Най-коментирани постановки
 Лекция №1 за народното творче... 133 коментара
 Вражалец 116 коментара
 "Ножица - трепач" 75 коментара
 Живак 40 коментара
 Операцията 39 коментара
 Страхотни момчета 37 коментара
 "Много шум за нищо" 36 коментара
 Спанак с картофи 32 коментара
 Ревизор 31 коментара
 Записки на един луд 30 коментара
 
 
Анкети към постановки
Най-интересен въпрос
Кой не е убиеца в пиесата?
"Ножица - трепач"
( 723 отговора )
Най-труден въпрос
Как е истинското име на Алекс?

( 0 верни от 0 отговора)
Най-лесен въпрос
Кой е авторът на спектакъла „Като трохи на прозореца“?
Като трохи на прозорецa
( 36 верни от 36 отговора)
 
Най-разглеждани постановки
1.
3.
8.
Живак 270350
 

 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker